Verden

Tyrkia-kjenner: Har tidligere vært rykter om kupp

Tyrkia-kjenner Morten Myksvoll landet i Istanbul bare timer før kuppforsøket.

Natt til lørdag kom meldinger om kuppforsøk i Tyrkia. Lørdag morgen meldte Røde Halvmåne at over 1000 mennesker er skadet etter nattens kamper. Foto: Reuters / NTB Scanpix

  • Anders Haga
  • Joakim Slettebak Wangen
  • NTB

Morten Myksvoll oppholder seg nå i Istanbul. I tillegg til å være daglig leder i Nye Bergensbanen, er 30-åringen fra Lindås blitt kjent som ekspert på tyrkisk politikk de senere årene. Han driver blant annet nettsiden tyrkiskpolitikk.no.

  • Følg direktebloggen vår for de siste oppdateringene om kuppforsøket i Tyrkia.

Myksvoll landet i Istanbul fredag. Han hadde akkurat kommet seg over Bosporos-broen som ble stengt før militærpolitiet slo til. Nå er han kommet seg i hus, skriver Bergens Tidene.

Tyrkia-kjenner Myksvoll hadde ikke forutsett kuppforsøket og kan ikke annet enn å spekulere på hvem som står bak. Foto: Odd E. Nerbø / Bergens Tidende

Som lyn fra klar himmel

– Jeg kom meg over på den europeiske siden. Det må ha vært snakk om kort, kort tid før broen ble stengt.

Han legger ikke skjul på at dette kom som lyn fra klar himmel. Forsøk på militærkupp var ikke et av scenarioene han så for seg før han dro nedover.

– Det har jo versert en del rykter om kupp, men regjeringen har lyktes i å temme militæret de siste årene. Det var et slags forsøk på kupp i 2007, da militæret ville instruere hvem som skulle bli president, men det ignorerte regjeringen og militæret gjorde ikke noe. Siden den gang er også flere i toppledelsen i militæret blitt erstattet, sier Myksvoll.

– Det er veldig trist

Trondheimspolitikeren Ferhat Güven er på ferie i hjembyen Kulu cirka 12 mil sør for Ankara, hvor han tilbringer sommeren sammen med storfamilien hvert år.

– Det er her jeg og mange andre som bor i Trondheim opprinnelig kommer fra. Det er et lite sted uten så mye aktivitet, så det er gjennom nyhetene vi får med oss det som skjer. Det ser alvorlig ut, sier han til Adresseavisen.

Sent fredag kveld ble det klart at militæret har innført portforbud, samtidig som Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan oppfordrer folk til å gå ut i gatene.

– At Tyrkia skal være utsatt for en slik trussel i 2016 er veldig fjernt for oss, og barna spør oss om hva et kupp er og hva det er som skjer. Man har ikke noe forhold til det, og for meg og resten av familien er dette en ny opplevelse, forteller Trondheimspolitikeren Ferhat Güven. Foto: Reuters / NTB Scanpix

– Jeg tror ikke vi kommer til å følge et portforbud. Oppfordringen fra presidenten er å komme seg ut og leve et mest mulig normalt liv for at dette ikke skal få fotfeste. Uansett politisk ståsted så er det demokratiet som må ligge til grunn. Der har militæret ingenting å gjøre. Dette er veldig trist. Tyrkia har opplevd slike kupp tidligere som har endt skjebnesvangert.

– Overraskende

Førsteamanuensis i sammenlignende politikk på UiB, Hakan G. Sicakkan, hadde ikke sett for seg det som nå skjer i Tyrkia.

– Dette er ganske overraskende. Den nåværende regjeringen som har sittet med makten i nesten 14 år har hatt total kontroll på de militære styrkene, og har hele tiden svekket det militæres posisjon i politikken.

Sicakkan presiserer at han ikke kjenner til hvilke deler av militæret som nå forsøker å ta over makten, eller hvorfor de gjør det.

– Informasjonen som kommer ut fra Ankara og Istanbul er veldig uoversiktlig, sier han.

Les også

  1. Minst 60 drept i kuppforsøk i Tyrkia

  2. Kuppforsøket i Tyrkia er et politisk jordskjelv

Les mer om

  1. Kuppforsøk i Tyrkia
  2. Tyrkia
  3. Istanbul