Verden

HRW: EU forviser migranter til opprørsgrupper i Libya

EUs tiltak for å begrense migrasjonen fra Libya, kan føre flyktninger inn i hendene på væpnede opprørsgrupper i det borgerkrigsherjede landet, advarer Human Rights Watch.

Båtflyktninger blir tatt om bord på et libysk kystvaktskip i slutten av juni. Human Rights Watch advarer i en ny rapport mot at migranter blir sendt tilbake til et lovløst Libya der de risikerer overgrep og tortur.
  • NTB

Flyktninger og migranter har opplevd mishandling, inkludert «tortur, voldtekt og drap i sjofle fangeleirer» i Libya før de la ut på sjøreisen til Europa, heter det i en rapport fra HRW.

Migranter har fortalt organisasjonen hvordan de har blitt mishandlet av folk tilknyttet Libyas myndigheter, smuglere, væpnede opprørere og kriminelle gjenger.

Ikke alle kom fram til Europa. Noen båtflyktninger har blitt pågrepet etter at de ble tatt av den libyske kystvakten ute på havet, heter det i rapporten.

HRW konkluderer med at EUs styrkede bevoktning av yttergrensene nå vil føre til at flere migranter får sine forsøk på å dra over havet, avbrutt, og blir sendt tilbake til et lovløst, borgerkrigsherjet Libya.

Schengen-styrke

I forrige måned utvidet EU den nye Schengen-vaktstyrken på rundt 1500 personer som skal bistå unionens grense- og kystvaktstyrker. EU fikk også nylig grønt lys fra FNs sikkerhetsråd til å aksjonere mot skip som mistenkes for å smugle våpen langs Libyas kyst, og sende dem tilbake til Libya.

– EU selv sender ikke folk tilbake til Libya, fordi de vet at det er ulovlig. I stedet setter de bort det skitne oppdraget til de libyske styrkene, sier Judith Sunderland, assisterende direktør for HRWs Europa- og Sentral-Asia-avdeling.

  • Grensekontroll i flere europeiske land og EUs avtale med Tyrkia har effektivt kuttet asylsøkermengden med to tredeler i store deler av Europa. UDI varsler om lavere antall flyktninger til Norge.

– EU, kanskje snart med hjelp fra NATO, har i bunn og grunn tatt i bruk libyske styrker som vikarhjelp for å hjelpe til med å forsegle Europas grenser, sier hun.

Norge er fra før med i EUs grensebyrå Frontex og blir også en del av den nye styrken.

Sperres inne

HRW peker på at det i Libya ikke finnes noe apparat som står klart til å ta imot returnerte migranter.

– I Libya gjør man som man vil, fordi det finnes ingen lov, ingenting, sier en 31 år gammel mann fra Gambia i rapporten. Hans kone ble voldtatt av kriminelle menn.

HRW-rapporten viser til at mange som egentlig dro til Libya for å arbeide i det oljerike landet, i stedet ble møtt av vold og lovløshet, og at de derfor ville forsøke å ta seg over havet til Europa.

Ifølge menneskerettighetsgrupper og anslag gjort av eksperter finnes det nå rundt 3500 migranter som er sperret inne i myndighetenes leire rundt omkring i Libya. Andre har blitt pågrepet og plassert i uoffisielle leire som styres av væpnede grupper eller kriminelle gjenger.

Tre regjeringer

Libya har vært preget av kaos og anarki og kaos siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet landets leder Muammar Gaddafi i 2011.

En rekke opprørsgrupper, og en voksende IS-tilknyttet bevegelse, kjemper med våpen i hånd om å bli hørt og tilegne seg makt.

På det politiske planet er det nordafrikanske landet styrt av to forskjellige nasjonalforsamlinger, hver av dem med sin egen regjering. En tredje regjering, framforhandlet av FN tidligere i år, forsøker å få de to øvrige regjeringene til å samle seg bak samlingsregjeringen.

Les mer om

  1. Libya
  2. Human Rights Watch
  3. Flyktninger
  4. Europa
  5. EU
  6. Frontex