Verden

En av disse blir trolig Storbritannias neste statsminister

Foreløpig ligger det an til å bli et slag mellom nei-general og tidligere London-ordfører Boris Johnson og innenriksminister Theresa May. Men mange andre kan også melde seg på i toryenes maktkamp.

  • Tarjei Kramviken

Onsdag og torsdag kan parlamentsmedlemmene i britenes dypt splittede konservative parti nominere sin nye leder. Det markerer startskuddet på det som trolig blir en bitter lederkamp fram mot starten av september.

Siden Det konservative partiet har rent flertall i parlamentet betyr ledervalget også i praksis at medlemmene i partiet også velger Storbritannias neste statsminister.

Her er noen av kandidatene som nå kjemper om å etterfølge David Cameron i Downing Street nr. 10:

Boris Johnson

Nei-generalen har lenge vært regnet som favoritten til å bli britenes neste statsminister dersom ja-siden og David Cameron skulle tape EU-avstemningen.

Den svært omstridte 52-åringen var ordfører i London i åtte år mellom 2008 og 2016. Før det var han medlem av parlamentet, og han ble igjen innvalgt i nasjonalforsamlingen i fjor.

  • Boris Johnsons stjerne har falt hos mange i løpet av valgkampen, men han er fortsatt kjent for sin komiske og uformelle stil. Se 48 eksempler på det i denne bildeserien.

Johnsons joviale fremtoning og uhøytidelige stil har gjort ham til en slags kultfigur i noen kretser. Men ifølge BBC har hans tydelige ambisjoner om å bli statsminister ført til spekulasjoner om hans forhold til og rivalisering med David Cameron.

Boris Johnson var journalist før han gikk inn i politikken. Han har jobbet som Brussel-korrespondent for The Telegraph. På 80-tallet fikk han sparken fra The Times for å ha fabrikkert et sitat fra sin egen gudfar.

Theresa May

Som innenriksminister har Theresa May hatt ansvaret for blant annet politiet, beredskap, sikkerhetstjenesten MI5 og terrorbekjempelse på britisk jord. Innenriksministeren er sammen med statsministeren, utenriksministeren og finansministeren holderen av en av landets «Great Offices of State».

May støttet fortsatt medlemskap i EU, men holdt en lavere profil enn Cameron og finansminister George Osborne i valgkampen. Hun klarte dermed å holde seg utenfor kranglingen i partiet, og kan være spiselig for alle dem som vil unngå Johnson, skriver BBC.

The Telegraph skriver at 59-åringen trolig får støtte fra blokken som er lojal mot Cameron, og at hun vil markere seg som «stopp Boris»-kandidaten så tidlig som mulig for å bygge moment.

Hennes tilhengere trekker frem hennes rykte for seriøsitet og at hun er «et par trygge hender i en krise, i skarp kontrast til Johnsons joviale image», skriver The Guardian.

Theresa May har vært medlem av parlamentet siden 1997 og har hatt en rekke verv i de konservatives skyggeregjeringer. Fra 2010 til 2012 var hun statsråd for likestilling og kvinners rettigheter, fra 2012 har hun vært innenriksminister.

Stephen Crabb

Arbeids- og pensjonsministeren er en stigende stjerne i Det konservative partiet. Født i Skottland og oppdratt av en enslig mor under trange kår i Wales, noe som er en appellerende bakgrunn for en toppolitiker i et parti som ofte beskyldes for å være elitistisk og rikmannsstyrt.

Var tidligere Wales-minister, og han støttet under valgkampen fortsatt britisk EU-medlemskap. BBC skriver at ledervalget trolig kommer litt for tidlig til at 43-åringen er reell utfordrer.

Stephen Crabb er det første konservative kabinettsmedlemmet på flere generasjoner som har skjegg, ifølge BBC.

Michael Gove

I likhet med Johnsen er Gove tidligere journalist, og han har også vært utdanningsminister og nå sist justisminister. Har hatt et godt forhold til Cameron, men han overrasket mange da han gikk ut og støttet utmeldelse fra EU. Likevel nyter han respekt på begge sider i det splittede partiet, ifølge BBC.

  • «Det blir ingen Brexit. I stedet blir det kaos og massiv politikerforakt», skriver redaksjonssjef Mariette Chr. Bøe i Minerva i denne kronikken.

Gove har selv sagt at han ikke er interessert i statsministerstolen. Mange høyt oppe i partiet nevner ham som en mulig visestatsminister, og Cameron ser ham angivelig som en av nøkkelspillerne for å samle partiet, skriver The Telegraph.

Michael Gove flankert av Boris Johnson under et valgkamparrangement. Gove overrasket mange da han tok til orde for at Storbritannia burde melde seg ut av EU.

George Osborne

Også finansminister Osborn er blitt nevnt som en mulig etterfølger, men han har selv utelukket at han vil stille i ledervalget. Har svært tette bånd til Cameron og er ikke særlig populær blant partiets mer høyreorienterte parlamentsmedlemmer.

Han vil være en del av «alle andre enn Boris»-kampanjen og er muligens interessert i posten som utenriksminister som belønning fra den kandidaten han til slutt ender opp med å støtte, skriver Financial Times.

Finansminister George Osborne blir omtalt som David Camerons «politiske sjelevenn». Blir han britenes neste utenriksminister?

Liam Fox

Den tidligere forsvarsministeren Liam Fox har også åpnet for å stille. I 2011 måtte han trekke seg fra vervet som forsvarsminister på grunn av beskyldninger om at han ga en nær venn adgang til departementet og at vennen fikk være med på offisielle utenlandsreiser.

Liam Fox var også kandidat i ledervalget i 2005, da Davis Cameron vant.

Jeremy Hunt

Den nåværende helseministeren har tidligere vært kultur- og sportsminister og ble innvalgt i parlamentet i 2005.

49-åringen har gjort seg upopulær blant ansatte i det britiske helsevesenet (NHS) etter at han foreslo at lørdager skulle regnes som hverdager for nyutdannede leger.

Har tidligere sagt at jobben som helseminister var hans siste tunge, politiske verv, men har åpnet for å stille som lederkandidat.

Som kultur og idrettsminister hadde Jeremy Hunt ansvaret for blant annet London-OL i 2012.

Andrea Leadsom

Energiministeren drev valgkamp for å melde Storbritannia ut av EU. Ifølge enkelte i nei-kampanjen har hun planlagt et mulig kandidatur en stund.

53-åringen vil trolig fremheve sin bakgrunn fra finansnæringen som en kvalifikasjon i vanskelige, økonomiske tider. En allianse med Johnson og en mulig fremtid som finansminister er også tenkelig, skriver The Guardian.

Andrea Leadsom jobbet for storbanken Barclays før hun gikk inn i politikken.

Energiminister Amber Rudd, utdanningsminister Nicky Morgan, forretningsminister Sajid Javis, arbeidsminister Priti Patel og en rekke andre nevnes også som mulige kandidater i britisk presse.

Kilder: BBC, Telegraph (1, 2), Financial Times, The Guardian (1, 2), Independent, Reuters.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. David Cameron
  4. Boris Johnson