Verden

Solheim: Viktig for Norge at Sør-Sudan lykkes

  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

I natt feiret sør-sudaneserne selvstendighet. Erik Solheim mener løsrivelsen er viktig, også for Norge og resten av verden. FOTO: SCANPIX Foto: Roald, Berit

  • Det er i hele verdens interesse at den nye staten Sør-Sudan lykkes og at det blir en varig fredsløsning for en av Afrikas lengste og blodigste konflikter, sier utviklingsminister Erik Solheim til Aftenposten.

Se bildene :

Like før klokken 12.30 lokal tid ankom Sør-Sudans nye president Salva Kiir seremonien der han offisielt skal tas i ed. Til øredøvende jubel avduket han en statue av avdøde John Garang, før han — sammen med Sudans folkemordstiltalte statssjef Omar Bashir - vinket til folket.

Jørgen Lohne, i Juba. Foto: Ukjent

Etter en symboltung seremoni der det nye flagget ble heist og nasjonalsangen sunget, ledet av parlamentets leder James Wani, ble det lest opp fra Sør-Sudans selvstendighetserklæring.

FNs generalforsamlings president, libyske Ali Abdussalam Treki, ønsket Sør-Sudan velkommen som FNs 193. medlemsland, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon ga begge parter honør for de beslutninger de har tatt på vei mot et selvstendig Sør.

Og slik ble staten offisielt opprettet.

— Det er en stor, historisk dag! fastslår Solheim, som lørdag morgen ankom med et grytidlig morgenfly fra Nairobi til et festsstemt og jublende Juba. Ministeren deltar i Kronprins Haakons delegasjonen til Sør-Sudan i forbindelse med den offisielle erklæringen av den nye staten. Også flere stortingsrepresentanter var blitt med for å representerer Norge da Afrikas 54. og FNs 193. selvstendige medlemsnasjon feiret seg selv.

Kronprins Haakon mottok rungene applaus da han uttalte "People of South Sudan, yeah!" til de oppmøtte. Den norske gaven til det nye landet er et nytt nasjonalarkiv, til en verdi mellom 12 og 15 millioner.

Viktig for Norge

- 9. Juli blir for alltid Sør-Sudans nasjonaldag. At Kronprinsen leder vår delegasjon, viser hvilken vekt Norge legger på å vise sin støtte til den nye staten. Dette er svært viktig for oss også, sier Solheim.

— Norge har siden fredsavtalen ble inngått i 2005 gitt nesten fire milliarder kroner i bistand til Sudan, hvorav det aller meste til Sør-Sudan. Hvor vel anvendte penger har det vært?

— Pengene er svært godt anvendt. Det er i Norges og i hele verdens interesse at det blir varig fred mellom partene i Sudan-konfllikten. Fortsatt ufred og fattigdom vil skape problemer som blir merkbare for oss alle. Afrikanske land der det er blitt fred og stabilitet, viser nå en formidabel vekst. Det samme kan skje her. Aller viktigst i denne sammenheng er at forholdet til Nord- Sudan nå forblir fredelig.

- Mange har ikke særlig tillit til at Sør-Sudans ledelse vil klare å styre det nye landet?

— Jeg mener det finnes noen gode ledere i Sør - Sudan, anført av president Salva Kiir. Kiir utmerker seg ved at han er villig til å delegere sin makt, dele den. Det er et bra utgangspunkt.

FN-styrke

FNs sikkerhetsråd vedtok fredag enstemmig å opprette en ny fredsbevarende styrke for Sør-Sudan. Rådet godkjente at det blir utplassert 7000 FN-soldater,samt 900 politi og sivile FN-ansatte, herunder eksperter på menneskerettigheter. Styrken vil erstatteFN-styrken som siden 2005 har overvåket fredsavtalen mellom Nord- og Sør-Sudan.

— Det er svært viktig at denne styrken får et robust mandat og blir handlekraftig, understreker Solheim

- Bør Norge delta i FN-styrken?

— Ja, svarer Solheim uten betenkning:

— Spørsmålet er bare hvor stor vår deltagelse skal være. Det må ses i sammenheng med Norges øvrige militære engasjement i utlandet. Politisk vil dette være helt uproblematisk, mener utviklingsministeren.

Nedtelling

Tidligere bistandsminister og nestleder i UNICEF, Hilde Frafjord Johnson, er utnevnt som leder for FNs nye fredsbevarende operasjon i Sør-Sudan.

Hilde Frafjord Johnson leder FN-styrken. FOTO: SCANPIX Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Frafjord Johnson spilte en avgjørende rolle for at fredsforhandlingene i det borgerkrigsherjede landetendte med fredsavtale i 2005.— I FN-systemet vil nok den norske ledelsen av Sør-Sudan-engasjementet skape en klart forventning om en tydelig norsk detagelse i den nye fredsstyrken, mener Solheim.

Forhåpninger

Kronprinsen og de øvrige norske gjestene ble mottatt på flyplassen av forsvarsminister Nhial Deng og andre representanter for den sørsudanske ledelsen da de ankom en ny hovedstad i feststemning og ble kjørt direkte til John Garang Memorial, der den høytidelige seremonien skulle finne sted.

Allerede natt til lørdag begynte feiringen. Idet kirkeklokkene begynte å kime i Juba ved midlatt, ble himmelen lyst opp av fyrverkeri. Sentrumsgatene var fulle av biler med jublende mennesker som tutet i hornene og lot nasjonens nye flagg henge ut av vinduene, melder NTB fra nattens feiring.

I sentrum hadde også en stor folkemengde samlet seg for å få med seg nedtellingen, og da klokken slo 12, var jubelen øredøvende. «Endelig fri!» og «Nyskilt!» var to av slagordene. Et overveldende flertall sa i vinter ja til løsrivelse da Sør-Sudan holdt folkeavstemning om saken.

Landet er uutviklet og lutfattig, med høy analfabetisme og rekordstor barnedødelighet. Nå håper innbyggerne, som i januar stemte for selvstendighet, at oljeinntekter skal føre til økt velstand for alle. Men fortsatt truer blodige konflikter med å knuse drømmen.

Vill fest i Jubas gater. FOTO: SCANPIX Foto: GORAN TOMASEVIC

Stammeuro

Over 2300 sørsudanere har mistet livet i stamme— og opprørskonflikter i år, ifølge FN.Sør-Sudan erklærer seg uavhengig fra nord lørdag. Analytikere advarer om at statsbyggingen kan mislykkes om ikke det nye landets myndigheter får kontroll over opprørere og stammekonflikter.

— Det ville nok redusere problemene med indre opprør betraktelig dersom Nord-Sudan stanset sin finansiering av noen av disse gruppene, sier Erik Solheim til Aftenposten.

Det var på forhånd ventet at Sudans president Omar Bashirs nær i Juba ville berolige internasjonale observatører som har vært bekymret for om uløste problemer i forbindelse med Sør-Sudans løsrivelse, som fordeling av oljeinntekter, kunne føre til en ny væpnet konflikt mellom nord og sør.

- Vi har gitt dem en komplett stat med olje. Alt de behøver å gjøre, er å slå på motoren, sier Sudans president Omar Bashir.

Den folkemordstiltalte statssjefen gjentok nylig sine forsikringer om at han ønsker fred med Sør-Sudan: - Jeg reiser til Juba for å gratulere dem med sin nye stat og ønske dem sikkerhet og stabilitet, sa han nylig i en TV-tale.

Bashir understreker samtidig at regimet i Khartoum skal fortsette å nedkjempe opprørere i nord som sympatiserer med Sør-Sudan og avviser alle forsøk på å få i stand fredssamtaler for å løse disse konfliktene

Les også

  1. En ny stat er født, men Sør-Sudan går mot usikkerhet

  2. I dag velger Sør-Sudan frihet