Verden

Russland har stengt Amnestys Moskva-kontor

Russiske myndigheter har stengt kontoret til Amnesty International i Moskva uten forvarsel. Årsaken er fortsatt uklar, opplyser menneskerettsorganisasjonen.

Sergei Nikitn, direktør for Amnestys russiske kontor, forstår overhodet ikke hvorfor kontoret plutselig ble stengt onsdag. Foto: Maxim Zmeyev / Reuters / NTB scanpix.
  • NTB

Da de ansatte ankom kontoret onsdag morgen, oppdaget de at låsen og alarmsystemet hadde blitt fjernet. På døra hang en lapp der det sto «ingen adgang».

– Det virker som vi har blitt sparket ut av kontoret vårt uten noen tydelig grunn, uten forvarsel, og uten forklaring, sier Amnestys Russland-sjef Sergej Nikitin til nyhetsbyrået TT.

Han påpeker at de har oppfylt alle krav som leietakere, og antar derfor at det handler om aktivitetene organisasjonen gjennomfører.

– Men det har vi holdt på med lenge, så hvorfor skjer det nå? Vi får se om det har noen forklaring, dersom de svarer oss, sier Nikitin, og forteller at organisasjonens ansatte fortsetter driften hjemmefra.

Moskvas eiendomsforvaltning, som leier ut lokalet til Amnesty, vil ikke kommentere saken.

  • Les også: Antallet politiske fanger i Russland er doblet. En av dem fikk smuglet ut et rystende brev.

Amnesty kritiserer regelmessig russiske myndigheter for brudd på menneskerettighetene, og senest tirsdag varslet de om at den Kreml-kritiske aktivisten Ildar Dadin mishandles og trues mens han sitter i fengsel.

Menneskerettsorganisasjoner i Russland har vært utsatt for stadig sterkere press fra myndighetene de siste årene.

Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?

  • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto deler sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.

Les mer om

  1. Russland
  2. Amnesty International