Verden

Politisjef mistet sønnen, broren og tidligere makker

Politisjefen i Dallas, David Brown, vet hvordan det er å miste nær familie på brutalt vis. I kjølvannet av torsdagens skyting fortsetter protestene mot politet i flere byer.

Politimester David Brown i Dallas har selv mistet tre nære i vold. Her forlater han et av sykehusene som tok i mot sårede etter politidrapene fredag.
  • Stine Spjelkavik Hansen

Politisjefen i Dallas, David Brown, har på mange måter blitt et bilde på nasjonens sorg og fortvilelse etter skytingen i Dallas. Brown har tidligere mistet sønnen, sin bror og en tidligere partner til vold.

Kun uker etter at Brown tiltrådte stillingen som politisjef i 2010 drepte sønnen hans en politibetjent og en sivil mann før sønnen selv ble skutt og drept.

– Det er ikke bare familien min som har mistet en sønn, men både en kollega og en privatperson har mistet livet på grunn av min sønns handlinger. Hjertet mitt gjør så vondt at jeg har vanskelig for å uttrykke min smerte tilstrekkelig, sa han den gang tilThe Dallas Morning News.

Les også

Tragedier som den i Dallas kan gi økt stress, depresjon og rusmisbruk | Frank Rossavik

Brown tar ansvar

Både den gang og nå hylles politisjef Brown av kollegaer for måten han håndterer situasjonen på.

Politisjefen måtte ta en liten pause under pressekonferansen etter skytingen på torsdag.

– Det er noen mennesker som bare ville stengt seg inne, og latt andre ta hånd om intervjuene, men det er ikke David. Han skjønner at lokalsamfunnet ønsker å høre fra ham. Hele nasjonen gjør det, sier Keith Humphrey, politisjef i byen Norman i Oklahoma til The Washington Post.

Humphrey var tidligere leder for politiet i Lanchester, en av Dallas’ forsteder. Browns kollega var med da han besøkte de etterlatte familiene etter sønnens fatale handlinger i 2010. Humphrey ventet utenfor mens Brown snakket med familiene.

Da han gikk ut overhørte jeg ham si at først og fremst var han lei seg, og at sønnen ikke ble oppdratt på denne måten.

Les også

Dallas-skytteren ble sendt hjem fra Hæren

Browns personlige tragedier

Tapet av sønnen var ikke første gang Brown opplevde tragedie på nært hold, skriver avisen videre.

I 1988 var Brown med på rykke ut til stedet da en politimann hadde blitt skutt og drept. Da de ankom åstedet kjente han igjen et par briller som lå på bakken. De tilhørte hans tidligere partner og klassekamerat, Walter Williams.

Tre år senere ble Browns yngre bror, Kelvin, drept av doplangere i Phoenix.

– Jeg kan ikke nekte for at det er en del av hvem jeg er. Jeg vet hva offerenes familier går gjennom, sa Brown til the Morning News.

Les også

Slik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingen

Bråket fortsetter

De siste dagene har det vært protester i mange amerikanske byer. Her under slagordet "Black Lifes Matter" i New York.

Dagene etter at fem politifolk ble skutt og drept under en protest mot politidrapene på to svarte menn tidligere den samme uken har vært preget av ytterligere protester. De fleste av dem fredelige.

I Baton Rouge, hvor Alton Sterling ble drept av politiet natt til tirsdag, ble en av «Black Lifes Matter»-bevegelsens mest fremtredende menn, DeRay Mckesson, pågrepet mens han protesterte mot drapet på Sterling.

Politiet arresterte Mckeesson på grunn av offentlig sikkerhet, skriver The New York Times.

DeRay Mckesson ble arrestert under en protest sent lørdag kveld.

I St. Paul i Minnesota hvor Philando Castile ble skutt i en forstad på onsdag har det også vært bråk.

På Twitter melder det lokale politiet at fem politifolk ble skadet da demonstrantene kastet gjenstander mot dem. Ingen skal ha fått alvorlige skader.

I de større byene San Francisco og New York har veier blitt stengt som en følge av demonstranter, skriver Dagens Nyheter.

– Jeg er veldig plaget, og veldig trist. Og veldig sint på grunn av de svarte likene som hoper seg opp, sier Lorena Ambrosio som demonstrerte i New York til avisen.

For å støtte "Black Life Matters"-bevegelsen møtte folk opp til fredelig protest i New York den 9. juli.

Ny trussel

I Dallas mottok politiet nye trusler mot politiet samtidig som det dukket opp meldinger om at det hadde blitt observert en maskert mann ved garasjene til politiets hovedkvarter.

Stedet ble gjennomsøkte av spesialstyrker og politi uten resultater.

FBI undersøker åstedet etter at fem politifolk ble skutt og drept i Dallas på torsdag.
Les også

Ny trussel mot Politiet i Dallas

Reduserer tallet på politiets skyteepisoder

Siden David Brown overtok som politisjef i Dallas for seks år siden har han jobbet aktivt med å forsøke å minske bruken av politimakt i situasjoner hvor det ikke er absolutt nødvendig.

Arbeidet hans han vært noen resultater, for tallene på skytinger med politiet involvert har gått ned. Men noen hendelser har fått kritikk, forteller Chuck Wexler, direktør for «Police Executive Research Forum» til The New York Times.

Dallas politsjef, David Brown, jobber for å redusere unødvendig bruk av politimakt.

Brown har fått oppmerksomhet fordi han ikke ønsker at politiet skal jage mistenkte under alle omstendigheter. Dallas har, som flere andre distrikt, satt restriksjoner for biljakter, men for å minske politiskytinger har Brown har også vært skeptisk til at politiet skal forfølge mistenkte for fot.

Les også

Hvilken # velger du? #officerdown eller #blacklivesmatter

– Det er ironisk at denne gale mannen skulle velge Dallas, en by som er ledende i å reduserte politi-involverte skyteepisoder, sier Wexler om den utpekte gjerningsmannen i torsdagens skyting.

Les mer om

  1. Dallas
  2. Politiet
  3. Skyting