Verden

Terence Crutcher (40) hadde hendene i været. Så ble han skutt og drept av politiet.

Nok et politidrap på en ubevæpnet afroamerikansk mann skaper voldsomme reaksjoner i USA.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Politiet i Tulsa i delstaten Oklahoma offentliggjorde mandag flere videoer som viser hvordan Terence Crutcher (40), en afroamerikansk firebarnsfar, ble skutt og drept langs en landevei på fredag.

– Han ser ut som en dårlig fyr («one bad dude»), sier en stemme på den ene videoen, som ble filmet fra et politihelikopter like før 40-åringen ble drept.

Videoene viser hvordan Crutcher beveger seg sakte, med hendene i været, i øyeblikkene før han blir skutt. Det er uklart hva som førte til at han ble skutt og drept av politibetjent Betty Shelby, men politiet har senere hevdet at 40-åringen nektet å gjøre som han ble fortalt.

En video tatt fra et politihelikopter viser hvordan Terence Crutcher sto med ryggen til da han ble skutt og drept av politiet. 40-åringen var ubevæpnet.

Videoen viser ingen tegn til aggressiv oppførsel

Crutcher var ikke bevæpnet da han ble drept. Det ble heller ikke funnet noen våpen i bilen hans, bekrefter Tulsa-politisjef Chuck Jordan, som forteller lokalavisen Tulsa World at han synes videoen var «svært vanskelig å se på».

Shelby, som avfyrte skuddet eller skuddene som drepte Crutcher, er nå tatt ut i betalt permisjon mens etterforskningen av episoden pågår.

Les også

Les vår reportasje fra et afroamerikansk nabolag i Brooklyn: - Jeg prøver å unngå øyekontakt med politiet. De trenger ikke mer enn et blikk for å legge deg i bakken.

Fredag kveld var en politipatrulje på vei til en annen utrykning da de oppdaget Crutchers bil, som var rammet av motorstopp midt i veien i det nordøstlige Tulsa.

Ingenting i politiets videoer vitner om at 40-åringen oppførte seg aggressivt før han ble skutt.

– Mannen som ble skutt var i ferd med å gå i motsatt retning av politiet og hadde hendene i været. Det indikerer for meg at han ikke utgjorde noen trussel, sier Ray Owens, en pastor ved Metropolitan Baptist Church som var blant de 30 første som fikk se videoen sammen med Crutchers familie på søndag.

– Mitt inntrykk er at den videoen jeg så er blant de verste vi har sett her i landet, sier Owens til nettstedet mic.com.

Tvillingsøsteren ber om tiltale mot politibetjenten

Også medlemmer av Chrutchers familie reagerte kraftig etter å ha sett videoen.

– Hele familien er knust. Den «store, dårlige fyren» var min tvillingbror. Den «store dårlige fyren» var en far. Det «store, dårlige fyren» var en sønn. Vi krever i dag at det blir tatt ut tiltale umiddelbart mot politibetjenten som var så inkompetent at hun tok min brors liv. Hans liv hadde verdi, sa Tiffany Crutcher på en pressekonferanse i Tulsa på mandag.

Les også

Les mer om bevegelsen som har skapt bølger de siste årene: Denne gruppen har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

På sosiale medier har reaksjonene vært mange og sterke i timene etter at videoen ble offentliggjort mandag kveld. Skuespilleren Rashinda Jones, for eksempel, sendte ut følgende melding til sine 1,2 millioner Twitter-følgere:

Også aktivister tilknyttet #blacklivesmatter-bevegelsen og andre har uttrykt raseri etter at videoen ble lagt ut:

Sinnet skyldes ikke bare dette enkelte dødsfallet men at det føyer seg inn i en lang rekke saker der ubevæpnede, afroamerikanske menn er blitt skutt og drept av politiet de siste årene.

Navn som Freddie Gray, Walter Scott, Michael Brown, Philando Castile og Alton Sterling er kun noen av navnene som er blitt kjent på nasjonal nivå fordi de tilhørte svarte, ubevæpnede menn som ble drept av politiet.

Flere afroamerikanere blir drept

Politiet skyter og dreper svarte innbyggere i langt større grad enn andre befolkningsgrupper, ifølge en analyse nettstedet vox.com har utført etter å ha sett på etterforskningsenheten FBIs statistikk.

Afroamerikanske mennesker utgjorde 31 prosent av alle som ble drept av politiet i 2012, samtidig som de kun utgjør 13 prosent av befolkningen, påpeker nettstedet.

Svarte tenåringer hadde 21 ganger større sannsynlighet for å bli drept av politiet i årene 2010–2012 enn hvite tenåringer, ifølge nettstedet ProPublica.

Flere av de tidligere drapene har ført til demonstrasjoner – i noen tilfeller voldelige – i amerikanske storbyer.

Les mer om

  1. Politiet
  2. USA
  3. Vold
  4. Våpen