Verden

Russiske turister skal redde kriserammet Krim

Ingen ting slår Krim for filosofiprofessoren Larisa Retjunskikh ved det prestisjefylte statlige MGU-universitetet i Moskva, her foran det ikoniske Vennskapshotellet ved Jalta. Hun kan fortelle at hun har vært "over alt" ved sjøen, og ramser opp land som Tyrkia, Cuba og Thailand. Som for henne ikke kan måle seg med Krim.

JALTA (Aftenposten): Krims turistavhengige økonomi gikk på en brutal smell i fjor grunnet få turister fra Ukraina. Nå er håpet russiske turister.

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Vladimir Putin har personlig engasjert seg i prisen på flybillettene til Krim. Men det er flere som den Moskva-baserte filosofiprofessoren Larisa Retjunskikh (55) Putin virkelig trenger.

Badetemperaturen er bare 14 grader. Det er en sen ettermiddag i midten av mai. Uanfektet legger filosofiprofessoren på svøm. Helt siden hun var ti år har hun årlig tatt turen til denne naturskjønne halvøya i Svartehavet. Etter noen minutters svømmetur er hun tilbake, og er den eneste badegjesten på stranden foran det ikoniske hotellet som før het Druzjba, som på norsk betyr vennskap. Nå heter det Kurpaty.

— For meg er dette den plassen i verden jeg slapper aller best av. Krim gjør meg glad, sier hun mens hun småhutrer og tørker seg.

Han opplevde et fall i belegget på rundt 40 prosent i fjor. Han satser på den mest pengesterke delen av turistene som reiser med fly, og nyter allerede godt av at Russland er i ferd med å utvide kapasiteten på Krims eneste flyplass. -Vi forventer ikke flere gjester i år. Det er allerede et faktum, noe vi blant annet ser på bestillingene på Booking.com, sier Naumov.

Må krysse grensen til fots

Russland og Krim trenger desperat flere som henne. For antallet turister på Krim falt til fire millioner i fjor, ned fra seks millioner i 2013. Det er et fall på en tredjedel. Svikten skyldes primært færre ukrainske turister. Etter at Russland annekterte Krim i fjor vinter, svarte Ukraina blant annet med å stenge både bilveien og jernbanen til Krim. Den eneste måten å krysse grensen fra Ukraina nå, er til fots.

Derfor er både Putin personlig og Krim desperat på jakt etter russere som kan erstatte de ukrainske turistene. I mai i fjor sendte det føderale turistbyrået ut en melding hvor de oppfordret statsselskapene, og dem er det mange av i Russland, til å "etterkomme presidentens ordre" om å kjøpe ferieturer til de ansatte på bedriftens regning. Det kunne ikke hindre det brutale fallet i antall turister. For det er ingen automatikk i at russerne kommer til å erstatte de ukrainske turistene. Selv om den vanlige russer støtter annekteringen av halvøyen, betyr ikke det at de ønsker å reise hit på ferie.

Holder ikke russisk standard

Det ene er at standarden på Krim ligger godt under den en kan finne i og rundt Sotsji, som regnes som hovedstaden på Den russiske rivieraen. BNP pr. innbygger i Ukraina ligger bare på en tredjedel av Russlands 24.000 dollar. Og det bærer halvøyen preg av. En ting er at store deler av sentrum er nedslitt.

Jalta bærer preg av mange år med lave investeringer under Ukraina. Halvferdige bygg, som dette påbegynte hotellet fra Sovjet-tiden, er ikke noe uvanlig syn. Nå gjøres det et nytt forsøk på å gjøre det ferdig, og i den anledning er de fire øverste etasjene kuttet.

Men det finnes minst en håndfull bygg, inkludert hoteller, som bare er halvferdige. Noen av skjelettene har stått helt siden sovjettiden. Så Krim skriker etter investeringer.— Vil du se på prospektene?

Jaltas hockeyfrelste borgermester Andrej Rostenko spretter opp fra møtebordet. Det er nesten som han hadde sittet klar og ventet på spørsmålet om det vil bli investert mer på Jalta nå som Russland tar tatt kontrollen over halvøya. Han tar oss til et bord langs veggen på borgermesterkontoret, et bord fullt av investeringsprospekter med blant annet hoteller og leilighetskomplekser.

Utsikten fra penthouseleiligheten på 419 kvadratmeter i 15. etasje fra dette nybygget, som ble ferdig før Russland annekterte Krim, er strålende. Denne har vært usolgt i rundt to år. Men for 2,1 millioner dollar, til 5000 dollar pr. kvm, kan den bli din.

— Investeringsnivået er allerede høyere. Investeringene har allerede kommet til området. Jeg er ikke redd for å si at vi den dag i dag i Jalta har realisert en rekke investeringsprosjekter. Blant dem slike viktige som å sette i stand den verdenskjente pionerbarneleiren Artek. Dette er et veldig stort investeringsprosjekt, og sant nok, det er føderale budsjettpenger, sier Rostenko.

Andrej Rostenko foran et bord med investeringsprosjekter.

Russerne må godta ukrainsk standard

For de russerne som likevel godtar å senke nivået til ukrainsk standard, er det uansett ikke bare å reise til Krim. For hovedtrafikkåren var landeveien fra Ukraina. Øyas flyplass hadde kanskje samme kapasitet som Kvernberget i Kristiansund. Nå ser den derimot delvis ut som en byggeplass, men minst en flunkende ny og moderne terminal er allerede åpnet. Og Aftenposten betalte småpene 1100 kroner for en tur/retur billett fra Moskva. Hadde vi vært tidligere ute, ville det blitt betydelig billigere.

Verre er det med biltrafikken. Fergekapasiteten over Kertsj-stredet, som er på mellom 4 og 15 kilometer, er også sprengt. Med køer på mange timer. Det skal løses ved av Putin støttespiller Arkadij Rotenberg skal bygge en gigantisk bro til sum som tidligere er blitt anslått til 228,3 milliarder rubler, rundt 34 milliarder kroner, av avisen Kommersant.

Halve toppetasjen i bygget bak kan altså bli din for 2,1 millioner dollar.

Takker Putin tross isolasjon

Halvøyen sliter ikke bare med delvis fysisk isolasjon. De vestlige sanksjonene biter. Fra april kunne en dog igjen begynne å bruke visakort i minibankene, hvis de er utstedt av russiske banker. Det samme gjelder enkelte kredittkort. Og bare russiske mobilabonnementer fungerer.

Statlige lønninger og pensjoner er brakt opp på russisk nivå, og blant annet lærere fikk økt kjøpekraft. Men dette er trolig spist opp av inflasjon, som i fjor var verdens nest høyeste med 42,5 prosent. Spesielt rammer dette de som ikke fikk lønnsøkninger. Men ingen Aftenposten snakker med klager. Deres inntrykk er at alternativet var krig, og at Putin har reddet dem fra fascistene i den høyreekstreme ukrainske gruppen Høyre Sektor og USA.

Moskovitten Victor Drejling er tilbake på Krim.

Finansmannen Viktor Drejling (63) og konen Tatjana (60) søker tilflukt fra regnbygen under palmene på Jaltas strandpromenade. Sist gang han var på Krim var for 50 år siden. Nå er han midt i en treukers ferie og han kom for å se hvordan det ser ut, og er veldig imponert.— Hvilken flott og fredelig by. Det ligner litt på en middelhavsby. Det er ikke noe som skiller den fra den franske rivieraen, hvor jeg nylig var på besøk, sier Drejling.

— Men det er vel ikke samme servicenivå som i Sotsji?

— Nei, men de prøver, sier Drejling.

- Vi elsker Putin, vi elsker Russland, sier Inga Pavlovskaja leende. Hun lever av å formidle leiligheter og hotellrom fra en bil parkert i veikanten like overfor bygrensen til Jalta. Etter forferdelig år i fjor, håper hun at økt ferge- og flykapasitet fra Russland vil være bra for forretningene.

Twitter: @StDyrnes

Les også

  1. Krim begynner å ligne på Nord-Korea

  2. Vladimir Putins Russland har dype historiske røtter

  3. Hissig ordkrig mellom Russland og Vesten uroer eksperter