Verden

Demonstranter stormet Brasils nasjonalforsamling

Høyreorienterte demonstranter som vil at de militære skal overta styringen, stormet onsdag nasjonalforsamlingen i Brasils hovedstad.

Demonstranter som ønsker militærkupp i Brasil stormet nasjonalforsamlingen onsdag. Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters/NTB Scanpix

 • NTB

De cirka 40 demonstrantene brøt seg vei forbi sikkerhetsvaktene og gjennom en glassdør. Inne i den nesten tomme salen avbrøt de møtet som svar i ferd med å starte, med rop om «En general her!». Demonstrantene ble tatt inn til avhør av politiet.

– Dette er skremmende, og det er en advarsel. Vi er på vei tilbake til en tid med ekstremisme, sa Betinho Gomes, medlem i nasjonalforsamlingen, i en kommentar.

En talsmann for president Michel Temer sa protestene var en fornærmelse og et brudd på normene om demokratisk sameksistens.

En demonstrant blir tatt hånd om av politifolk. Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters/NTB Scanpix

Brasil var styrt av en militærregjering fra 1964 til 1985, og en liten del av innbyggerne støtter en militær overtakelse i landet som en reaksjon på korrupsjon og en vaklende økonomi. Politisk uro rundt tidligere president Dilma Rousseff og flere korrupsjonssaker har preget landet det siste året.

Også i Rio de Janeiro var det uroligheter onsdag. Politiet avfyrte tåregass og gummikuler mot en rasende folkemengde som protesterte mot økonomiske innstrammingstiltak i byen.

Brasils økonomi, som er den største i Sør-Amerika er i dyp krise. Økonomien krympet 3,8 prosent i fjor, og Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at den vil krympe ytterligere 3,3 prosent i år. Arbeidsledigheten i landet var på 11,6 prosent i juli – opp 3 prosentpoeng på ett år – og samtidig ligger landets budsjettunderskudd an til å bli nesten 400 milliarder kroner i 2016.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Dilma Rousseff
 2. Sør-Amerika
 3. Rio de Janeiro
 4. Brasil

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Forsker om situasjonen i Myanmar: - Det kan ende i en massakre

 2. VERDEN
  Publisert:

  Valgresultat i Kirgisistan underkjent

 3. VERDEN
  Publisert:

  Venezuelas opposisjonsleder erklærer seg som landets president – får støtte av en rekke land og EU

 4. VERDEN
  Publisert:

  Krav om riksrett og stupende popularitet. Nå forsøker han «å ta en Trump» for å beholde makten.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Demonstranter i Ecuador angrep TV-stasjon

 6. VERDEN
  Publisert:

  13 drept i opptøyene i Venezuela: Amerikanske diplomater nekter å dra