Verden

Rubelkollaps gir kraftig prishopp på russernes statussymboler

MOSKVA (Aftenposten): På fire måneder er prisen på en Iphone i Russland økt med 69 prosent. Nå setter også bilbutikkene opp prisene.

Mikail Potsjuev og Jana Belenkova merker rubelfall og tøffere tider på kroppen. – Jeg hadde planer om å reise til Australia på ferie, men da jeg sjekket prisene nå hadde de steget altfor mye. Billettene er nemlig priset i dollar, sier Potsjuev.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Økonomiske sanksjoner kombinert med et kraftig oljeprisfall har sendt den russiske økonomien mot stupet. I desember kollapset rubelen fullstendig, etter gradvis å ha svekket seg gjennom hele 2014.

Det betyr at varer produsert i utlandet er blitt mye dyrere å kjøpe inn for russiske importører.

Økte kostnader sendes videre til kundene.

– Jeg planla å kjøpe ny Iphone ved nyttår, men nå har jeg ikke lenger råd. Prisene har steget masse, mens lønnen min er den samme som før, sier Jana Belenkova (39).

Iphone er status

Aftenposten møter henne og kameraten Mikhail Potsjuev (30) på kjøpesenteret Jevropejskij i sentrum av Moskva.

Aftenpostens journalist Øystein Kløvstad Langberg i Moskva

– Alle i min omgangskrets har Iphone. Det finnes andre telefoner så klart, men Iphone er en imagegreie. Og som designer betyr det mye hvordan jeg fremstår overfor klientene, sier Belenkova.Da Iphone 6 ble lansert i september kostet den 31.999 rubler i Apples russiske nettbutikk, viser Aftenpostens undersøkelser. Siden er prisen gått opp to ganger, og telefonen koster nå 53.990 rubler (ca. 6400 kroner). Det er 69 prosent over lanseringsprisen.

– Jeg håper selvfølgelig at rubelen skal styrke seg igjen, men dersom den ikke gjør det, vil jeg vurdere å spare litt til og kjøpe telefonen uansett. I Russland er folk villige til å bo på 30 kvadrat uten møbler så lenge de har Iphone og fin bil, sier Belenkova.

Ti fete år

Etter å ha vokst med magre 0,7 prosent i 2014, venter Verdensbanken et fall i russisk økonomi på 3 prosent i år og så tilnærmet nullvekst i 2016. Til sammenligning ekspanderte produksjonen med syv prosent årlig mellom 1998 og 2008. Flere ratingbyråer mener at sannsynligheten for en statskonkurs er økt, og har kuttet Russlands kredittrating. Standard and Poor's har varslet at russisk statsgjeld kan bli nedgradert til søppelstatus.Andrej Mashenko (51) mistet jobben som salgssjef i et russisk selskap i november og har siden vært arbeidsledig. Han merker prisveksten godt.

– Prisene øker på absolutt alle varer. Brød, meieriprodukter, grønnsaker, frukt og kjøtt. Prisen på fisk er allerede gått mye opp etter at sanksjonene ble innført, sier han.

Mashenko er ikke den eneste russeren som synes det er tyngre tider nå. I en spørreundersøkelse utført av Levada-senteret svarer 57 prosent at 2014 var tøffere enn året før. Til sammenligning svarte 34 prosent det samme i 2013.

Støtter Putin

Likevel mener fortsatt nær 60 prosent av russerne at landet er på riktig vei. Dette tallet er mye høyere enn det var på samme tid i fjor og har vært ganske stabilt de siste månedene – til tross for strømmen av dårlige nyheter. Antallet russere som ser på sitt eget land som en supermakt, er det høyeste på flere tiår.

– Russland er vant til situasjoner som dette. Kriser gjør oss sterkere, sier Mashenko.

Han gir den internasjonale, økonomiske utviklingen og sanksjonene skylden for krisen. President Vladimir Putin er han svært fornøyd med.

— Putin har ikke skyld i denne krisen. Han gjorde alt riktig da han tok tilbake Krim. Jeg har vært der på reise og snakket med folk. Alle er fornøyd.

Kaos i bilbutikken

Da rubelen kollapset i midten av desember gikk banker og vekslingspunkter midlertidig tomme for dollar og euro.

Mange ville veksle om rublene sine til noe sikrere, slik at sparepengene ikke plutselig ble spist opp av prisstigningen. Folk kastet seg rundt og kjøpte pelskåper, TV-er og biler før butikkene rakk å sette opp prisene. I sosiale medier og på blogger ble det publisert bilder av lange køer og tomme butikkhyller.

Dmitrij Podlesnij (26), salgssjef hos en Audi-forhandler i Moskva, tror ikke 2015 blir et kriseår. – Folk som er vant til å kjøre Audi vil ikke gå ned i status og velge en annen modell. Jeg tror ikke det blir noe katastrofal krise. Etter hvert vil folk bli vant til de nye prisene, og ting vil normalisere seg, sier han.

– Hele tiden kom det nye folk. Det var en lang kø utenfor butikken vår, og folk måtte vente i timevis. Alle selgerne jobbet på spreng. Mange forhandlere gikk tomme for biler, men vi hadde nok på lager, sier Dmitrij Podlesnij (26), salgssjef hos en Audi-forhandler i sentrum av Moskva.Nå er situasjonen en ganske annen. Selgerne sitter og tvinner tommeltotter mens lokalene er tilnærmet tomme for kunder. Audi har økt prisene med mellom 17 og 20 prosent. Det samme har flere andre bilmerker gjort. Til og med russernes egen bilprodusent Lada satte torsdag opp prisene med ti prosent.

– Nesten alle som hadde tenkt til å kjøpe bil i januar, februar og mars, kjøpte i desember. De som kommer til oss nå, sammenligner priser og angrer nok på at de ikke kjøpte før. Men vi har fortsatt endel salg, sier Podlesnij.

For dyrt med utenlandsferie

Kraftig vekst i kjøpekraften gjorde utenlandsferie tilgjengelig for flere og flere russere. Men med rubelfallet er turer til Europa og USA igjen blitt for dyrt for mange.

Natalja Ovatsjarova (t.h.) og venninnen Jekaterina Ananjeva sier de er nervøse for hva kommer til å skje i den russiske økonomien fremover.

– I år kunne jeg ikke feriere i Europa i nyttårsferien, slik jeg har pleid å gjøre tidligere. Jeg får lønn i rubler og nå koster euroen altfor mye. Derfor reiste jeg heller til Sotsji, sier Natalja Ovatsjarova (30), som jobber med markedsføring.På forhånd hadde hun sammenlignet prisene i Østerrike og i Sotsji.

– Slik prisene er nå, er hotellene mye billigere i Russland, sier Ovatsjarova, som brukte ferien til å stå på slalåmski.

Mange russere har gjort som henne. Ifølge økonomiavisen Vedomosti var antall innenlandsreiser under nyttårsfeiringen 2,5 ganger høyere i år sammenlignet med i fjor.

Det er ikke så rart for i løpet av det siste året har hoteller, mat, drikke og aktiviteter i de fleste andre land blitt mye dyrere for russerne. Ferie i USA har for eksempel doblet seg i pris som følge av valutakollapsen.

Ovatsjarova sier hun er nervøs for den videre utviklingen i Russlands økonomi.

– Alle er litt bekymret fordi vi ikke vet hvordan prisene kommer til å utvikle seg fremover. De som hadde mulighet til det, tok ut penger, mens vi andre bare må vente og se, sier hun.

Kjøpte seks biler

Valerij Zolotuhkin (28) handlet raskt og kjøpte seks BMW-er da rubelen kollapset i desember.

– På kinesisk betyr ordet krise både fare og mulighet. Situasjonen i Russland er ikke den enkleste for øyeblikket, men da dukker det opp nye businessmuligheter. Bilsalg er et eksempel på dette, sier Zolotuhkin utenfor en Audi-forretning i Moskva.

Valerij Zolotuhkin driver til vanlig med produksjon og salg av bakteriekultur, men nå satser han på å tjene penger på bilsalg i Tyskland.

Da rubelen plutselig falt kraftig i desember, ble russiske varer og tjenester mye billigere i utenlandsk valuta. Før de russiske butikkene rakk å sette opp prisene var Zolotuhkin raskt ute og kjøpte seks BMW-er og en Audi. De skal han nå selge i Tyskland.– Jeg regner med å kunne selge bilene for 20 prosent mer enn jeg kjøpte dem for, sier han.

Til vanlig er Zolotuhkin sjef i et selskap som jobber med produksjon og salg bakteriekultur, som brukes i melkeprodukter.

– Det er tøffe tider for alle russiske selskaper som driver med kjøp og salg internasjonalt. Akkurat nå er det best å kjøpe og selge biler, sier Zolotuhkin og smiler.

Vekslet om før krisen

En annen som også har investert i bil, er økonomen Vitalij Lebedev (43). I oktober kjøpte han seg en Jeep Grand Cherokee – i tillegg til sin vanlige bil.

– Jeg var så heldig at jeg forutså dette og hadde noen rubler ekstra. Det er jeg veldig glad for nå. Jeg vekslet også om penger til dollar da kursen var 37. Nå er den over 60, sier han.

Lebedev frykter at situasjonen vil forverre seg.

– Hva som skjer videre, kommer helt an på hva regjeringen og sentralbanken gjør. Hittil har beslutningene vært preget av inkompetanse. Men etter en nedtur kommer det alltid en skikkelig opptur. Vi får håpe det snur allerede i år, sier han.

Les også

  1. Den russiske rubelen har falt 20 prosent tirsdag

  2. Putin vil stramme opp russerne