Verden

Putin takker nei til Japans diplomatiske hundegave

Russland later til å ha avvist et japansk forsøk på «hvalpediplomati». Det er bare siste forsøk på dyr som diplomatiske gaver.

I 2013 sendte det russiske presidentkontoret ut dette bildet av Vladimir Putin som lekte med hundene Yume og Buddy. Foto: Aleksej Druzjinin, presidentkontoeret/AP/NTB Scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Russlands president Vladimir Putin reiser til uken til Japan for et toppmøte med landets statsminister Shinzo Abe.

Blant de viktigste sakene på dagsordenen: Sikkerhetssamtaler, felles sjøredningsøvelser, næringslivsavtaler og herredømmet over deler av øygruppen Kurilene, som Japan måtte gi til Sovjetunionen etter den annen verdenskrig.

Snakket med russerne

Japan håper på fremgang i samtalene med Russland om øygruppen. For omtrent en uke siden avslørte den japanske regjeringstoppen Yoshihide Suga at de var i samtaler med russerne om å gi den kjente hundeentusiasten Putin en hannhundhvalp av den kjente japanske rasen akita.

Putin fikk for noen år siden en akitatispe og kalte henne Yume – drøm på japansk. Ifølge The Asahi Shimbun håper japanerne å mykne opp Putin med dette hvalpediplomatiet. Suga vedgikk imidlertid at de ennå ikke hadde fått noe svar på tilbudet.

– Håpet knust

Men nå ser det altså ut til at russerne har takket nei. Et medlem av Japans nasjonalforsamling, Koichi Hagiuda, skriver på sin blogg at russerne har takket nei til å la akitahunden Yume få en partner.

– Vi har hørt fra våre motparter, og dessverre er vårt håp om å gi Yume en brudgom knust, skriver han.

Putin har i tillegg til Yume den bulgarske gjeterhunden Buffy, som han fikk av Bulgarias statsminister i 2010.

Neppe noen øyløsning

Ifølge The Diplomat er russerne neppe innstilt på å gi japanerne noen innrømmelser om den omstridte øygruppen heller.

– Det vil være rimelig å anta at Japan ikke har noe skjult trumfkort i ermet i forhandlingene med Moskva. Hadde de det, ville det vært brukt for lenge siden. Dermed har Kreml overtaket og ingen hast med å inngå noen ny avtale om de sørlige Kurilene, skriver Dmitrij Filippov i tidsskriftet.

 • Har vi et karikert bilde av Putin? – Putin drikker ikke, han lever et sunt liv, og er populær blant damene

Pandabjørnen Bao Bao henger fra et tre i National Zoo i Washington DC. Det er en forutsetning at alle pandaer som fødes her, skal returneres til Kina når de er fire år gamle, og Bao Bao flytter til neste år. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP / NTB Scanpix

Historiske tradisjoner

Dyr har historisk ofte vært brukt som gave i diplomatisk sammenheng. Blant annet skal korstogsfarer Richard Løvehjerte på 1100-tallet ha gitt muslimske Saladin fugler og Saladin ha gitt Richard en hest. I 1826 ga Egypts visekonge Muhammad Ali en sjiraff til kong Karl 10. av Frankrike.

Nå er det særlig Kina som er kjent for sitt såkalte pandadiplomati der de sjeldne pandabjørnene gis bort eller lånes ut til zoologiske hager som en gest til andre land.

Samtidig er det enkelte som mener det i vår tid er brudd på diplomatisk etikette å gi bort dyr. George W. Bushs pensjonerte protokollsjef fortalte i sin lokalavis The Times-Picayune om at presidenten fikk en hund fra et ikke navngitt land. Hunden ble oppbevart ved National Security Agency før den ble bortadoptert etter to dager.

Mange mente Angela Merkel viste ubehag da Vladimir Putin i 2007 tok labradoren Konni med på et møte. Putin skal senere ha beklaget at hunden var med. Konni døde i 2014. Foto: Russlands presidenkontor

Putin: Er det der en hund?

Det verserer flere historier om Putin og hans hunder. Blant annet skal hans labrador Konni ha gjort Tysklands Angela Merkel nervøs og tyskere mistenkte at russerne sendte hunden inn med vilje. George W. Bush forteller også en historie om at Putin en gang pekte på hans lille skotske terrier Barney og sa: «Kaller du det der en hund?» Året etter var Bush og kona i Moskva og Putin viste frem sin langt større hund med bemerkningen: «Større, sterkere og raskere enn Barney».

Les mer om

 1. Russland
 2. Vladimir Putin
 3. Hund
 4. Japan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I det storpolitiske spillet mellom Putin og japanerne brukes mange smarte triks. I potten ligger en historisk fredsavtale.

 2. VERDEN

  To land har ennå ikke sluttet fred etter andre verdenskrig. Nå forsøker de igjen å bli enige om fire forblåste øyer i Stillehavet.

 3. VERDEN

  Trump og Putin enige om historisk toppmøte

 4. VERDEN

  I Putins datsja pågår et høyt spill som kan avgjøre Syrias fremtid

 5. VERDEN

  Trump ville bedre forholdet til Putin. Nå kan USA og Russland havne i en diplomatisk krig.

 6. VERDEN

  Møtet hele verden venter på, er i gang: Hvordan vil Putin håndtere Trumps samtalestil.