Verden

145 mistenkt for overgrep mot barn

Den katolske kirken i Irland offentliggjør detaljer om sex-skandalen.

84 katolske prester i Irland mistenkes for seksuelle overgrep mot barn.
  • Elisabeth Rodum
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

145 medlemmer av den katolske kirken i erkebispedømmet Dublin skal ha forgrepet seg på barn siden 1940, skriver BBC. Det største bispedømmet i Irland retter alvorlige anklager mot 74 prester og mistenker ytterligere 10 for å ha begått seksuelle overgrep mot barn.

Tillitspersoner

I tillegg anklages 61 personer med tillitsverv i kirken for å ha forgrepet seg på barn de siste tiårene. Åtte prester er så langt dømt for overgrep, og det pågår tre andre rettssaker mot prester i landet.

Det er tatt ut 112 sivile søksmål mot 32 prester i bispedømmet. 72 saker er avsluttet, mens 40 fortsatt pågår. Ifølge erkebispedømmet har kirken så langt betalt 63 millioner euro i erstatninger til ofrene. 15.000 personer har søkt om erstatning etter påståtte overgrep.

Granskning

Erkebispedømmet i Dublin skal om kort tid starte en lukket granskning for å finne ut hvordan anklagene ble behandlet i kirken.

Irene ønsker svar på spørsmålet om biskopene har gjort nok for å beskytte barna. Prester som er beskyldt for overgrep skal ha blitt overført til en annen tjeneste eller en annen menighet for en tid, bare for å komme tilbake til sin gamle stilling.

Mange av overgrepene fant sted i barnehjem drevet av prester og nonner.

I 2005 ble det

Les også

Irland slår ned på sex-overgrep

etter at en regjeringsoppnevnt granskningskommisjon arbeidet i to år med å komme til bunns i rundt 100 beskyldninger mot 21 katolske prester som ble anklaget for å ha forgrepet seg på barn i tidsrommet 1966 til 2992.

Under teppet

I rapporten fremkom det at Donal Herlihy, som var biskop i Ferns i Wexford mellom 1960 og 1980 så på sex-overgrep mot barn bare som et «moralsk problem», ikke som noe kriminelt.

Også en annen biskop, Brendan Comiskey, fikk sitt pass påskrevet. Gang på gang unnlot han å reagere mot prester fordi han anså det som urettferdig så lenge beskyldningene mot dem ikke var dokumentert. Han har imidlertid bedt ofrene om unnskyldning for at han unnlot å gripe inn, selv om han understreket at han ikke «gjorde dette med vilje».

Les også

  1. - Sårene er dype

  2. Katolsk prest fikk 111 års fengsel for sexovergrep

  3. Irland slår ned på sex-overgrep

  4. - Holdt misbruksanklager hemmelige

  5. Prester beskyldt for overgrep