Verden

USAs liberale våpenpolitikk gjør selvradikalisering farligere

Muslimer i USA er høyere utdannet og bedre integrert enn muslimer i Europa. Hvorfor blir de likevel terrorister?

Nok et terrorangrep som trolig er inspirert av IS.
  • Alf Ole Ask
    Journalist

I helgen ble 49 mennesker drept i det amerikanske myndigheter omtaler som et terrorangrep i Orlando i Florida. Opplysningene som nå foreligger, tyder på at angrepet ble gjennomført av én gjerningsmann, Omar Mateen (29).

Han var utstyrt med en semiautomatisk rifle han hadde kjøpt fullt lovlig i USA. Før han ble drept av politiet skal gjerningsmannen ha sverget troskap til den såkalte Islamske Staten (IS)

Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til Aftenposten at IS har to strategier: De koordinerer og inspirerer terrorangrep.

I USA har IS i liten grad hatt anledning til å koordinere terrorangrep, slik IS har gjort i Europa gjennom nettverket avdekket i Brussel og Paris.

– Det er flere muslimer i Europa, det er flere i bevegelse fra IS-kontrollerte områder og til Europa gjennom flyktningstrømmen. I tillegg er sikkerhetsnivået annerledes. Dette er svakheter ved Europa som IS utnytter, men USA har også sine svakheter. Tilgangen på våpen gjør at de som er selvradikalisert lettere blir farligere, forklarer han.

Kan nektes å fly, men ikke å kjøpe våpen

En amerikaner som er mye på IS' hjemmeside risikerer å bli satt på en liste over personer som nektes å fly. Men selv om amerikanske sikkerhetsmyndigheter føler seg overbevist om at denne personen er en IS-sympatisør, så kan ingen nekte ham å gå inn i en våpenbutikk og kjøpe et automatvåpen og ammunisjon, sa en oppgitt president Barack Obama under en debatt nylig.

Obama har flere ganger benyttet skyteepisoder med mange ofre til å be om strengere våpenlover, men har hver gang blitt stoppet av flertallet i Kongressen, som er motstandere av å stramme inn.

Det er usikkert akkurat hvor mange automatvåpen i sivil eie det finnes i USA som av typen som ble brukt under Orlando-angrepet, men i en artikkel i magasinet Slate antydes det at det må være minst 2,5 millioner.

USAs problem er selvradikalisering

I 2015 var det 60 personer som ble tiltalt i USA for terrorrelaterte saker. Det er det høyeste tallet siden 11. september 2001.Ifølge CNNs terrorekspert Peter Bergen foregår det meste av radikaliseringen i USA ved at folk laster ned IS-propaganda.

I en årstale for en måned siden sa IS-gruppens talsperson Abu Muhammad al-Adnani at han oppfordret til aksjoner under den hellige måneden ramadan, som nå er i gang.

Han har tidligere understreket at ingen behøver tillatelse til å gå til aksjon. Det holder at man erklærer at man er IS-tilhenger. Budskapet og oppskriften spres av tastatur-jihadister og fanges opp av mottakelige sjeler.

Ifølge The New York Times fører denne taktikken til at ensomme ulver kan utføre terrorangrep med en slags IS-velsignelse uten at det kan føres tilbake til kontakt med IS.

I tillegg er en av de viktigste misjonsmarkene forradikal Islam i USAs overfylte fengsler.

Nesten alle mistenkte IS-sympatisører finner inspirasjon gjennom sosiale medier

Det pågår i dag etterforskning av terrorsaker i alle landets 50 delstater, har FBI sagt.

Ifølge John P. Carlin, som er assisterende riksadvokat med ansvar for nasjonal sikkerhet, er fellesnevneren en ser i nesten alle de 60 sakene er at de er knyttet til sosiale medier.

Av dem som ble tiltalt i fjor var mer enn halvparten under 25 år og en tredjedel yngre enn 21 år.

Les mer om hvordan IS verver terrorister her:

Terroristene følger IS-oppskrift

Det politiske oppgjøret om terroren er i gang:

Så ulikt reagerer Donald Trump og Hillary Clinton på terroren i Orlando- Jeg sa at han ikke skulle gå på den nattklubbenDette er ofrene i Orlando

Les mer om

  1. USA
  2. Europa
  3. Thomas Hegghammer
  4. Aftenposten
  5. Den islamske staten (IS)
  6. Paris
  7. Brussel