Verden

Voldsomme koronaprotester flere steder i Europa

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Østerrike, Nederland og Belgia er blant flere europeiske land der nye koronarestriksjoner førte til omfattende protester i helgen.

Søndag ettermiddag var omkring 35.000 demonstranter ute i gatene i Brussel, i protest mot at koronasertifikat kreves i stadig flere sammenhenger. Da enkelte av demonstrantene begynte å kaste gjenstander og tenne bål i gatene, tok politiet i bruk vannkanoner og tåregass.

Lørdag kveld og natt til søndag ble det også meldt om uro i en rekke nederlandske byer, deriblant Haag og Rotterdam. Unge mennesker kastet fyrverkeri, satte fyr på sykler og ødela trafikkskilt. I Rotterdam løste politiet skudd mot voldelige demonstranter.

Også i Italia, Sveits, Kroatia og Nord-Irland ble det meldt om protester lørdag.

Først i Europa med vaksinetvang

I Østerrike demonstrerte minst 40.000 mot at landet fra mandag stenges ned i minst 20 dager, samtidig som myndighetene vil pålegge alle innbyggere å vaksinere seg. Det er det første landet i Europa - og det første demokratiske landet i verden - som innfører vaksinetvang mot korona.

De inngripende tiltakene kommer fordi sykehusenes intensivavdelinger skal være i ferd med å kollapse av kritisk koronasyke.

Les også

  1. Østerrike er første demokrati med vaksinetvang. Grepet strammes i flere land. Det gjør motstanderne rasende.

  2. Nye koronaprotester i flere europeiske land - gatekamper i Brussel søndag

Les mer om

  1. Oppsummert-type