Verden

FN-topp ber Tyrkia etterforske angrep på sivile

Ekstremt sjokkerende video, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter.

  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De gjør seg klare til å krysse veien, prater raskt og kikker nervøst til begge sider.

I enden av veien står tyrkiske sikkerhetsstyrker. Gruppen som begynner å krysse veien, følger hele tiden med på hvordan sikkerhetsstyrkene reagerer.

Helt fremst går en eldre kvinne og mann med hvert sitt hvite flagg, etterfulgt av en trillebåre. De har samlet sammen døde og skadede mennesker i byen Cizre, sørøst i Tyrkia, hvor det hersker borgerkrigslignende tilstander.

Så kommer det et smell. Flere begynner å løpe forsiktig. Men lyden virker lenger unna og folk slapper av igjen. Så kommer det flere skudd. De er rettet mot den lille folkegruppen og hysteri bryter ut.

Denne hendelsen utspilte seg 20. januar og ble filmet av journalist og fotograf Refik Tekin. Han ble selv skutt, men overlevde, og ligger nå på sykehus hvor han mottar behandling. Totalt ti mennesker skal ha blitt såret, ingen drept, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News.

Totalt ti mennesker ble skutt, inkludert fotograf Refik Tekin, da de forsøkte å bevege seg ut fra et område under portforbud. Nå ber FNs høykommisær for menneskerettigheter om en granskning.

Forverret situasjon i Tyrkia

Tyrkia har vært dypt splittet siden juni-valget 2015 da partiet, dannet av landets president Recep Tayyip Erdogan, mistet flertallet. Det prokurdiske partiet gjorde et brakvalg. Ingen klarte å danne en koalisjon og nyvalg ble utlyst. I mellomtiden gikk våpenhvilen mellom den kurdiske militsen PKK og tyrkiske myndigheter i oppløsning.

Erdogan fikk tilbake flertallet i nyvalget 1. november 2015. Han sa folket hadde stemt på stabilitet og lovet å slå hardt ned på militsen som står på terrorlisten til både Tyrkia, USA og EU.

Denne videoen reiser store spørsmål om hva nøyaktig som foregår i Cizre og andre deler av Sørøst-Tyrkia — FNs høykommissær for mennekserettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein

Men siden nyvalget har sammenstøtene mellom tyrkiske sikkerhetstyrker eskalert, og flere sivile er drept. Flere byer har nærmest kontinuerlig vært under portforbud siden desember. Mennesker som har trengt legebehandling, er blitt nektet tilgang til dette, de har ikke kunne forlate huset, samtidig som strøm og vann har vært stengt av. Hele nabolag er blitt etterlatt uten tilgang på mat og drikke.

  • De ble personlig anmeldt av Tyrkias president: Nå risikerer Erdogan-kritiske redaktører livstidsdom i Tyrkia.

Kritisert av FN

De dytter på en båre med skadede og drepte mennesker, som de har hentet ut fra et område under portforbud. De veiver med hvite flagg i et forsøk på å krysse veien - så blir de skutt.

Videoen som nå er sendt i flere tyrkiske medier, har fått FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, til å reagere. Han mener opptakene er svært sjokkerende.

— Denne videoen reiser store spørsmål om hva nøyaktig som foregår i Cizre og andre deler av Sørøst-Tyrkia, som sikkerhetsstyrker angivelig har avskåret fra resten av verden, sier høykommissæren.

Han sier han anerkjenner tyrkiske myndigheters ansvar og rett til å beskytte befolkningen mot volden i landet, men at dette må gjøres samtidig som man forholder seg til menneskerettighetene.

Sivile drept

Totalt ti mennesker ble skutt, inkludert fotograf Refik Tekin. Nå ber FNs høykommissær for menneskerettigheter om en granskning.

Det er mye usikkerhet rundt tallene over antallet drepte, og hvor mange av dem som er sivile. Lokale menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om nærmere 200. Et tall de venter vil stige drastisk når portforbudene blir hevet og organisasjonene får ordentlig tilgang til områdene. Bildene fra flere byer i Sørsøst-Tyrkia, ligner bilder vi ser fra Syria.

Human Rights Watch dokumenterte 15 av disse i detalj før nyttår. De har også intervjuet flere som sier at tyrkiske sikkerhetsstyrker åpner ild mot hvem som helst — sivil eller milits - som beveger seg ute i gatene under portforbud.

Tyrkiske myndigheter har ikke svart på Aftenpostens henvendelse, Innenriksminister Efkan Aka sier, ifølge Hurriyet Daily, at operasjonene i sørøst avsluttes innen dager eller noen uker. Det er usikkert hva dette innebærer og hvordan dette skal gjennomføres.

--------------- Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følg vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Les også

  1. EU kritiseres for manglende kritikk av Tyrkia

  2. Erdogan-kritiske redaktører risikerer livstidsdom i Tyrkia

  3. Regjeringen vil sende flyktninger til krigsherjede land og diktaturer

Les mer om

  1. Tyrkia