Verden

I årevis har Putin praktisert knallhard sensur. Nå legger han under seg internett i Ukraina.

Sist helg forsvant internett i det østlige Ukraina. Da det kom tilbake, var noe forandret.

Russiske styrker ble møtt av sinte demonstranter i byen Kherson 20. mars. Russland kontrollerer regionen med samme navn. Nå innføres ny kontroll over informasjonen.
 • Vilde Skorpen Wikan
  Vilde Skorpen Wikan
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Russland erobrer ikke bare ukrainsk land. På lørdag mistet innbyggerne i Kherson brått tilgang til internett. Regionen sørøst i Ukraina er blant områdene Russland har klart å sikre seg kontroll over siden invasjonen 24. februar.

Etter bare noen timer var imidlertid internettilgangen tilbake. Men noe var nytt:

– Nettilgangen går via Russlands internett i stedet for Ukrainas telekom infrastruktur, skrev den britiske internett-overvåkingstjenesten NetBlocks på sine nettsider.

– Det er nå mye mer sannsynlig at det blir underlagt russiske internettreguleringer, overvåking og sensur.

Niels Nagelhus Schia ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) mener dette kan være tegn på at krigen i Ukraina vil gå inn i en ny fase.

Putin vil ha full kontroll

Internett gir fri flyt av informasjon. Det liker imidlertid Russlands president Vladimir Putin dårlig, forteller Schia. Han leder forskningssenteret for digitalisering og cybersikkerhet ved Nupi.

I likhet med sin motpart Xi Jinping i Kina, vil Putin styre hva befolkningen vet og tror. Da er kontroll over internett innenfor landegrensene avgjørende.

– Det er dette man kaller «cybersuverenitet», ifølge Schia.

Nasjonal kontroll over internett gjør tre ting:

 • Det blokkerer tilgang til uønsket informasjon
 • Det kan spre ønsket informasjon
 • Det gir mulighet til å overvåke hva innbyggerne gjør på nett

Det er rett og slett et godt verktøy for autoritære regimer, mener Schia.

Det er lenge siden Putin startet arbeidet i Russland. Russernes tilgang til internett er blitt sterkt redusert det siste tiåret. Mange nettsteder er blokkert. Facebook og Instagram er erstattet med russiske VK og Rossgram.

Niels Nagelhus Schia leder forskningssenteret for digitalisering og cybersikkerhet ved Nupi. Schia mener Putin er opptatt av å styre informasjonen om krigen i Ukraina.

Kampen om fortellinger

De første meldingene om at Russland ville invadere Ukraina kom i november. Omtrent samtidig strammet Putin inn internett i hjemlandet enda mer.

«De siste månedene har Russland innført robuste teknologiske metoder for sensur». Det skrev forskerne Alena Epifanova og Philipp Dietrich ved Det tyske rådet for internasjonal politikk (DGAP) i en analyse i februar.

– I stor skala har Russland vist overraskende god kontroll på informasjon.

At det skjedde like før invasjonen av Ukraina, tror Niels Nagelhus Schia ikke var tilfeldig.

– Det gir en mulighet til å kontrollere historien om hva som skjer i Ukraina, overfor den russiske befolkningen, sier han.

Putins kontroll utvides nå til befolkningen i Øst-Ukraina.

En digital slagmark

Schia påpeker likevel at restriksjonene fortsatt kan omgås gjennom blant annet å bruke en VPN. Bruken av dette har eksplodert i Russland siden 24 februar.

Internett-begrensningene kan også være tegn på noe annet, tror Nupi-forskeren. Krigen kan være i starten av en ny fase. Der kan den «digitale slagmarken» ha en viktigere rolle.

– I starten av krigen var det færre cyberangrep enn det mange hadde ventet. Mange tenkte at det viste at det faktisk er bomber og granater som gjelder når det først blir krig, sier Schia.

– Men nå er vi lenger ut i krigen. Den har på en måte stabilisert seg, og det går dårlig for russerne. Da blir de kanskje mer interessert i å ta i bruk andre verktøy.

Det viktigste om: Krigen i Ukraina
I vårt nyhetsbrev får du jevnlige oppsummeringer av det viktigste som skjer når det er store internasjonale nyhetshendelser. Temaet vil endres avhengig av hvilke store hendelser som pågår. Tema akkurat nå: Krigen i Ukraina. Meld deg på her

Les også

 1. Russisk tråler passerte over internettkabelen mer enn 30 ganger. Så sluttet den å virke.

 2. Han er en av Russlands siste frie redaktører: – De vil ikke klare å stoppe oss før de har pågrepet alle

Les mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Internett
 3. Ukraina
 4. Russland