Sverige vil kreve koronapass ved innreise fra Norden

Sverige vil fra 21. desember kreve koronapass for folk som reiser fra Norden til Sverige. – Ikke flytt festen hit, er statsministerens beskjed til nordmenn.

Statsminister Magdalena Andersson ber nordmenn om å unngå å flytte festen over grensen.

Nordmenn er velkommen til Sverige, men må da følge de samme restriksjonene som gjelder i Norge i julen, mener Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S).

– Vi ser en økende smittespredning i Europa, også i våre naboland. I Sverige har vi nå krav om koronapass ved innreise fra alle land unntatt Norden. I dag vil regjeringen vedta at det blir et slikt krav også for de nordiske landene, sier hun torsdag.

I dag må man teste seg når man reiser fra Sverige til Norge. Fra 21. desember skjerper svenske myndigheter kravene andre veien. Da blir det krav om å vise vaksinasjonbevis for å komme inn i landet.

Hittil har det vært unntak for reise fra andre nordiske land. Kravet betyr at man må ha bevis for at man er vaksinert, har testet negativt sist 72 timer eller har hatt korona i løpet av det siste halvåret. Kravet gjelder utlendinger, altså ikke-svensker, som er 18 år eller eldre.

De som kommer til Sverige blir også anbefalt å teste seg når de kommer inn i landet.

Smittespredningen er nå mye høyere i Norge og Danmark enn i Sverige.

Sverige har tidligere stengt grensene for å redusere koronaspredning fra andre land. Her fra Øresundforbindelsen i desember 2020.

Kan komme flere tiltak før jul

Andersson sier hun forventer at nordmenn som reiser over grensen, følger de norske anbefalingene også i Sverige. I Norge gjelder anbefalinger om ikke å være mer enn ti personer på feiringen i jul og nyttår.

– Jeg har en forventning om at nordmenn, som er hjertelig velkommen til Sverige, følger anbefalingene, sier hun.

Norge har en mye høyere smittespredning enn Sverige, påpeker hun og dermed høyere helsebelastning.

– Ikke flytt nyttårsfesten over grensen, legger hun til.

Den svenske helseministeren Lena Hallengren og sjefen for Folkhälsomyndigheten Karin Tegmark Wisell hadde pressekonferanse torsdag der de sa at det kan komme flere tiltak før jul. Det handler mest sannsynlig om økt brukt av vaksinasjonsbevis på for eksempel restauranter og treningssentre.

Wisell sa at selv om situasjonen i Sverige er bedre enn i nabolandene, er likevel testkapasiteten hardt presset. Hun kalte det en «eksepsjonell situasjon» med økning i influensa og andre infeksjoner, i tillegg til covid-19.