Verden

Lommerusk avslører deg

At pengebruken kan avsløre deg, vet alle, men nå er det også mulig å overvåke deg bare ved hjelp av småpengene du har i lommen, håndvesken eller dokumentmappen.

 • Forf>
 • <forf>roar Østgårdsgjelten <

"Money talks" ("penger taler") sier engelskmennene, men at pengene også kan avsløre dine bevegelser og brukes av spioner for å kartlegge hvor du oppholder deg, er trolig helt nytt. I alle fall har det amerikanske forsvarsdepartementet (Pentagon) funnet grunn til å advare sine leverandører om at små uskyldige canadiske mynter kan være skjulested for radiosendere.

Inne i mynten.

I en rapport om de mange farer som omgir dem, omtaler Pentagon de mystiske canadiske myntene med løvtynne radiosendere, som ble funnet plantet på representanter for amerikanske bedrifter med sikkerhetsklarering for oppdrag for militæret og sivile myndigheter. Om det dreier seg om militær spionasje eller bedriftsspionasje fremgår ikke av rapporten, skriver nyhetsbyrået AP.Pentagon avslører at slike mystiske canadiske mynter er oppdaget minst tre ganger mellom oktober 2005 og januar 2006. Alle gangene gjaldt det personer hos leverandører som hadde vært på reise i Canada. Rapporten avslører ikke hvordan spionasjeutstyret ble oppdaget, eller hvilke canadiske myntvalører de var puttet inn i. Men ifølge eksperter må det dreie seg om de største myntene med en diameter på over 2,5 cm. De er nemlig tykke nok til å kunne ha plass til en tynn radiosender. CIA har tidligere gjort kjent at de har brukt uthulte amerikanske dollarmynter i sølv som gjemmested for hemmelige meldinger og film.

Utlendinger.

De hovedmistenkte som kan tenkes å stå bak myntspionasje er Kina, Russland og Frankrike, ifølge eksperter utenfor de hemmelige tjenestene. Alle de tre landene hevdes å drive med aktiv etterretningsvirksomhet i Canada, og har så avansert teknologi at de er i stand til å lage slikt overvåkingsutstyr.Det canadiske sikkerhetspolitiet CSIS sier de er helt ukjent med slike mynter.Den tidligere sjefen for strategisk planlegging i den canadiske etterretningstjenesten, David Harris, mener det er helt utenkelig at Canadas hemmelige tjenester driver noen form for offensive operasjoner mot naboen i sør. Han mener derimot det kan dreie seg utlendinger som ønsker å holde oppsikt med amerikanere i utlandet, i dette tilfelle i Canada, enten det gjelder militær etterretningsvirksomhet eller bedriftsspionasje.

Begrenset rekkevidde.

Ekspertene mener radiosendere i mynter har begrenset rekkevidde, og er beregnet på å kommunisere med mottagere som kan være plassert bare noen få meter unna, for eksempel i et annet rom. Metallet i myntene kan også skape støy på signalene som sendes.— Jeg kjenner ikke til noen sendere som kan plasseres i en mynt og sende signaler over flere kilometer, sier Katherine Albrecht, aktivist med kunnskaper om slikt utstyr.Hun mener også det er knyttet en betydelig risiko til bruk av mynter. I et uoppmerksomt øyeblikk kan spionobjektet gi fra seg mynten, eller bruke den for å betale en kaffekopp eller en avis. På den annen side vekker slikt sendeutstyr neppe mistanke hvis det er gjemt i en lomme eller en dokumentmappe.

Canada var det første landet i verden som i 2004 utga mynter med fargedekorasjoner. Men ikke la deg lure. De kan skjule spionasjeutstyr. Foto: ARKIVAP

Hemmelig agenter som James Bond (her i Roger Moores rolletolkning sammen med Jane Seymour) må være velutstyrt med penger,&lt;br/&gt;piker og våpen, og nå kan canadiske vekslepenger inngå i arsenalet av nyttige gjenstander som Q kan utstyre ham med. Foto: ARKIVCAMERA PRESS / SCANPIX

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hva er Huawei, og hvorfor er man bekymret i Washington, Tokyo og Oslo?

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Helse Sør- Øst må jobbe bedre med personvern

 3. NORGE
  Publisert:

  Slik driver russerne skjult elektronisk krig mot Norge. Men de foretrekker å krige i kontortiden.

 4. NORGE
  Publisert:

  De kom til Oslo som fredelige diplomater. I virkeligheten er de tilknyttet russisk etterretning.

 5. NORGE
  Publisert:

  Etterretningsekspert: – GRU har ekspandert. De har nærmest kolonisert de russiske ambassadene i alle vestlige land.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hemmelige møter, spioner og oligarker. Russland-forbindelsene er anklagen Trump ikke klarer å riste av seg.