Verden

Benekter borgerkrig

Optimistisk budskap fra to irakske ledere i Oslo i går: Visst kan sunnier og shiamuslimer leve sammen.

Gunnar Stålsett har invitert irakske shia- og sunnimuslimske ledere til fredssamtaler i Norge. Aftenposten møtte i går to av dem, Fuad al-Rawi (t.v.) og sjeik Ali Smaism. CARL MARTIN NORDBY

 • Forf>carl Martin Nordby (foto)
 • <forf>morten Fyhn <

Det ble ikke skapt fred i Irak, og iraksk innenrikspolitikk er ikke for nybegynnere. Det står klart etter et kort møte i går med to av irakerne som deltar på en konferanse i Oslo for religiøse ledere. Fred og forsoning i Irak er et hovedtema. — Broder, sa Fuad al-Rawi og smilte lurt mens han klappet den ene armen til sjeik Ali Smaism.- Shiaer og sunnier har levd fredelig sammen i Irak i over hundre år. Det kan vi fortsatt gjøre, kvitterte sjeiken vennlig.

God stemning

. De to herrene var på overraskende god talefot tatt i betraktning at den ene av dem (sjeiken) er representant for den ytterliggående shialederen Muqtada al-Sadr. Han antas å stå bak dødsskvadroner som har drept et stort antall sunnier. Dr. Fuad er på sin side i Oslo som representant for Tariq al-Hashimi, Iraks visepresident. Velvillig ledet av tidligere Oslo-bisp Gunnar Stålsett var de to blant de mange mektige religiøse og politiske lederne som - til tross for store motsetninger - kunne sitte rundt samme bord på et hotell i Oslo.

Godvilje.

Overfor Aftenposten la al-Rawi og sjeik Ali Smaism for dagen en smilende godvilje som ikke ellers kjennetegner situasjonen i Irak.- Er dere enige i at det pågår en borgerkrig i Irak nå?Det var de ikke.Ifølge sjeiken er det hverken borgerkrig eller religionskrig i Irak. De som står bak de mange drapene, er tidligere Saddam-lojale elementer som nå har mistet sine privilegier. De og Al-Qaida-sympatisører står bak, mener sjeiken, som mener at enkelte grupperinger i Irak får støtte "utenfra", uten at han vil peke på noen bestemt. - Situasjonen er veldig farlig, sier al-Rawi.Begge vil at USA skal trekke sine soldater ut, men de har forskjellig oppfatning om hvordan det skal skje. Visepresidentens utsending mener at amerikanerne må legge en plan om å trekke seg gradvis ut. - Hvis de trekker alle ut nå, så vil det bli borgerkrig, sier han. Sjeiken ønsker at USA straks trekker seg ut.- Når de er borte, vil det kunne bli fred, sier Ali Smaism. Han kaller styrkene for okkupanter, og sier at USAs nærvær står i veien for fred. Men tror han Irak vil kunne bestå som én nasjon? Han nikker.Gunnar Stålsett mener det har stor betydning at representanter for de to trosretningene innen islam kan møtes i Oslo på nøytral grunn. - Men det er en risikosport de bedriver. De kunne ikke ha møttes på denne måten hjemme i Irak, fanatiske trosfeller på hver side ville protestere over at de i det hele tatt møttes, og de kunne risikere å bli drept, sier han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  IS er i ferd med å miste sin stat. Her er grunnen til at de kan bli like farlige uten.

 2. VERDEN

  Irak er i ferd med å vinne en militær krig over IS. Men landet mangler penger til å holde IS borte over tid.

 3. VERDEN

  4 grunner til at IS vil sette Bagdad i brann

 4. VERDEN

  Irakske tropper skyter i luften og danser i Mosuls gater. IS snart nedkjempet, ifølge iraksk TV.

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Alvorlige påstander om krigsforbrytelser i Mosul

 6. VERDEN

  Ny skyting i Sør-Sudans hovedstad - over 200 kan være drept