Verden

250 var på torget i Ghouta da de syriske jagerflyene kom

En lege og to ambulansefolk forteller om hva som skjedde da syriske jagerfly bombet en markedsplass i utkanten av Damaskus.

Torget i Hamoria, Øst-Ghouta, 23. januar: Sårede blir evakuert fra markedsplassen i en opprørerkontrollert forstad til Damaskus i Syria etter at jagerfly har angrepet.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I løpet av fire år med borgerkrig er rundt 220.000 mennesker drept, ifølge FN-tall. Borgerkrigen mellom opprørere og president Bashar al-Assads regime raser videre, men stadig færre historier får oppmerksomhet i vestlig presse etter hvert som Den islamske statens fremvekst har gjort opphold i landet enda farligere.

Travelt torg i opprørerstrøk

Aftenposten 24. januar side 18.

Den 23. januar gjennomførte det syriske regimets jagerfly et bomberaid mot et nabolag i det østlige Ghouta. I denne forstaden til hovedstaden Damaskus har opprørerne fotfeste. Vitner sier at rundt 200–250 personer var på det travle torget da jagerflyene kom. Det var også i dette området at mange hundre omkom for halvannet år siden etter et angrep med nervegassen sarin.Leger uten grenser støtter lokale sykehus og helsetjenester i området. En lege og to ambulansearbeidere har til organisasjonen fortalt sine historier om den dagen da markedsplassen ble rammet. Av sikkerhetshensyn står de ikke frem med navn og bilde.

Helsearbeidere kjente igjen slektninger

Legen forteller at de første sykebilene kom med 20 lik og 15 sårede – og så fulgte flere.

— Jeg forsto at en katastrofe var i emning. Ikke den rutinemessige bombingen vi er blitt så vant til, forteller han.

Han sier at de ansatte ved sykehuset følte både frykt og sorg.

— De kjente igjen slektninger og venner blant de døde og sårede. Strømmen av folk som så etter familiemedlemmer, bidro også til en tilstand av sjokk og panikk. Vi fortsatte å arbeide og forsøkte å redde så mange liv som mulig, forteller han.

Innbyggere i Ghouta bærer en av de sårede etter luftangrepet på en markedsplass 23. januar nær Syrias hovedstad. Ambulansearbeidere forteller at flere bygninger ble lagt i grus.

Ambulansearbeidere rystet da de ankom

Ambulansearbeiderne hadde vært i moskeen til fredagsbønn da det ble slått alarm.

— Jeg ble rystet da vi kom frem. Stedet var ikke til å kjenne igjen på grunn av ødeleggelsene. Døde og sårede – barn, menn, kvinner og eldre – lå spredt over hele plassen, sier en ambulansearbeider.

Ble bombet da de skulle berge sårede

Etter en tur med pasienter til sykehuset, returnerte de for å hente flere. Da kom jagerflyene tilbake.

— Bombene falt fra overalt. En ambulanse ble truffet og jeg ble selv såret i hodet, men heldigvis overfladisk, sier ambulansearbeideren.

- Noe glemmer du aldri

Den andre ble lettere såret i en arm. De snakker om at de aksepterer farene ved jobben og om at de ikke har sikkerhetsutstyr. Ambulansene er også bare personbiler som er ombygget for å kunne frakte to sårede. Den aktuelle dagen måtte de stue 7–8 pasienter inn av gangen.

— På en måte er vi blitt vant til regelmessige bomberaid, men noen ganger ser du noe som du ikke kan håndtere. Jeg vil aldri glemme de små kroppsdelene fra en liten gutt som nettopp hadde vært full av liv, forteller han.

- Det aller vondeste

Også legen forteller om ressursmangel.

— Når folk får alvorlige hodeskader, er det lite vi kan gjøre. Vi har hverken hjernekirurger eller utstyr. Det aller vondeste er barna; når vi må amputere en kroppsdel for å redde livet deres. Slike avgjørelser er en prøvelse for leger med få valgmuligheter, sier han.

Intensivert bombing

Ifølge tall fra Syrian Observatory for Human Rights, som baserer seg på et nettverk av lokale informanter, er det drept over 180 mennesker i luftangrep de siste dagene i Ghouta-området. Regimet har slått knallhardt tilbake mot rakettangrep fra en av opprørsgruppene der.

Hører jagerflyene og rakettene

Ola Ullmo i Røde Kors bor i Damaskus. Han kan se og høre jagerflyene når de går til angrep og merker det godt når opprørsgruppene avfyrer raketter mot sentrum av byen.

— Det har vært kraftig intensivert de siste månedene og ukene, og for sivilbefolkningen disse forstedene nå et av de områdene e der det er verst, sier han.

Ullmo forteller at det er vanskelig å få tillatelse til å frakte medisiner og medisinsk utstyr forbi frontlinjene.

— Man ser at en del av dette vil hjelpe soldater og krigere på den andre siden, sier han.

Gikk tom for utstyr

Den 23. januar brukte sykehuset opp nesten hele lageret av utstyr, som for eksempel katetre og bandasjer. Han ser ikke for seg at det blir lett å få nye forsyninger forbi blokader og veisperringer.

— Vi kan vanskelig se hvordan vi skal håndtere en lignende krise igjen, sier han.

PS: Sykehusets fasit for 23. januar: De fikk inn 128 pasienter fra angrepet på torget. 60 overlevde. 68 døde.

Les også

  1. - Kurdiske styrker inntar ny landsby ved Ayn al-Arab

  2. Over 70 raketter regnet over Damaskus

  3. Syria ødelegger kjemiske våpenanlegg