Verden

Myndighetene i Puerto Rico mangler kontakt med halvparten av landet

Orkanen Marias herjinger har brutt alle kommunikasjonslinjer til over halvparten av byene i Puerto Rico. Samtidig jobber man med å evakuere 70.000 innbyggere.

Orkanen Maria utløste enorme mengder regn over Puerto Rico.
  • NTB

Det amerikanske territoriet er blitt rammet svært hardt av orkanen, og minst 13 personer er omkommet under uværet som sveipte over øysamfunnet for to dager siden.

Fredag satte myndighetene i gang en storstilt evakuering i kjølvannet av orkanen. Om lag 70.000 mennesker ble bedt om å evakuere, fordi en demning var i ferd med å gi etter for enorme vannmengder.

– Evakuer nå! Livene deres er i fare! tvitret den amerikanske meteorologiske tjenesten National Weather Services (NWS) kontor i San Juan fredag.

Les også

LES OGSÅ: Puerto Rico kan være et halvt år uten strøm etter uværet Maria

Vannet strømmer nedover

Det er demningen Guajataca nordvest på Puerto Rico som står i fare for å bryte sammen, og folk i to landsbyer er blitt evakuert i busser, opplyser NWS. De understreker at dette er en svært alvorlig situasjon.

NWS utstedte varselet om at demningen, som ligger i den nordlige enden av innsjøen Guajataca, var i ferd med å bryte sammen klokken 14.10 fredag lokal tid. Da hadde allerede store vannmengder begynt å strømme nedover.

Den 316 meter lange demningen holder tilbake en menneskeskapt innsjø på rundt fem kvadratkilometer.

Et ødelagt hus i El Negro i Puerto Rico etter orkanen Marias herjinger.

Uten kontakt

Dessverre er det mange som ikke vil motta evakueringsvarslingene. Myndighetene nemlig har mistet kommunikasjonslinjene inn til 40 av de 78 kommunene i landet.

1.360 av øysamfunnets 1.600 mobilmaster har rast sammen, og 85 prosent av alle telefon- og internettkablene er døde, ifølge myndighetene.

Flere veier er i tillegg blokkert, og myndighetene advarer om at situasjonen kan være verre enn de vet om.

– Vi har ikke sett utstrekningen av skadene, sier guvernør Ricardo Rosello.

Flere steder har flom og uvær også slått ut strømforsyningen.

Les mer om

  1. Flom
  2. Ekstremvær
  3. Karibia