Trump ba om NFL-boikott etter at spillere knelte under nasjonalsangen. Slik svarte de.

NFL-spillerne sto i kø for å markere mot president Donald Trump i søndagens serierunde.

Baltimore Ravens-spillerne gikk ned på kne under nasjonalsangen.

Da Baltimore Ravens og Jakcsonville Jaguars tyvstartet runden i den amerikanske fotballserien (NFL) i London søndag, trosset de Trump og knelte da nasjonalsangen ble spilt.

Siden har flere titalls NFL-spillere og trenere lenket armene sammen og mange har knelt, en gest som begynte i fjor som en protest mot politivold mot svarte og andre minoriteter, vel vitende om at presidenten forakter det.

Trump: – Spark dem

Bare timer tidligere hadde president Donald Trump bedt folk om å boikotte lag som ikke sparker eller utestenger spillere som «krenker flagget og landet vårt».

Trump har også bedt klubbeiere sparke spillere som opptrer slik. Jaguars-eier Shad Khan har ingen slike intensjoner.

– Jeg var stolt av å stå på sidelinjen sammen med spillerne under nasjonalsangen på Wembley i dag. Det var en ære, sa Khan, som selv knelte sammen med spillerne da The Star-Spangled Banner ble spilt før avspark.

I tillegg til Ravens og Jaguars valgte blant andre Philadelphia Eagles, Miami Dolphins og en rekke andre lag å protestere mot Trumps uttalelser.

The Pittsburgh Steelers sine spillere ble like godt i garderoben mens nasjonalsangen ble spilt.

Jacksonville Jaguars spillere tar null hensyn til Donald Trumps tanker om kneling under nasjonalsangen.
New England Patriots.
Miami Dolphins.
Buffalo Bills.
Atlanta Falcons.
Detroit Lions.
Cleveland Browns.
Denver Broncos

Det hele startet under en oppkjøringskamp til forrige sesong. Den daværende San Francisco 49ers-profilen Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Det fortsatte gjennom hele 2016-sesongen.

Siden har flere spillere i NFL valgt å følge eksempelet til den nå klubbløse quarterbacken.

Obama støtter

President Barack Obama har uttalt at Kaepernick bare gjorde bruk av den ytringsfriheten som han etter grunnloven har og provosert frem en diskusjon rund noe mange mener det er nødvendig å snakke om.

Folk protesterer mot presidenten til fordel for knelende sportsstjerner.

Trump er ikke like begeistret, og søndag fortsatte han kjøret mot knelende sportsstjerner:

«Fansen burde forlate kampene når det (knelingen) skjer. Det viser mangel på respekt», sa presidenten på et republikansk folkemøte i Huntsville, Alabama denne helgen.

Presidentens uttalelser kom etter at det var slike stille protester på en rekke kamper, spesielt rundt 11. september. På denne dagen var det flere spesielle seremonier på en rekke sportsarrangementer. Dette har tydeligvis provosert presidenten ytterligere.

Lørdag gikk Trump til angrep på en annen idrettsstjerne, basketspilleren Stephen Curry, etter at han sa at han ikke hadde lyst til å komme på besøk til presidenten i Det hvite hus, noe som er tradisjon for ligamestere i basketserien NBA.

Hvite eiere – svarte spillere

Det å knele slik spillerne nå gjør, er en protestform med røtter tilbake til borgerrettighetskampene på 1960-tallet.

Her kneler borgerrettighetsforkjemperen Dr. Martin Luther King Jr. under den berømte Selma-marsjen i februar 1965,

Mange av de mest kjente sportsstjerne i USA er svarte. Både i NFL (amerikansk fotball) og NBA (basketball) er et flertall av spillerne svarte, mens det store flertallet av klubbeierne er hvite.

I NFL er det ingen svarte eiere i de 32 klubbene og i NBA er den tidligere superstjernen Michael Jordan den eneste svarte eieren.

Teresa Kaepernick, som er Colins mor, har også kastet seg inn i striden. Trump har kalt sønnen «son of a bitch» og fått til svar at hun er en stolt «bitch».

Hun viser til at Trump ikke tok klart avstand fra hvite rasister i Charlottesville, men samtidig går hardt ut mot idrettsutøvere som fredelig kneler i protest og ber om at landet deres bør endres til det bedre.

Fansen må reagere

Trump føler seg trygg på at knelingen vil ta slutt, spesielt hvis NFL-fansen reagerer.

«Jeg garanterer at det vil stoppe. Bare gå deres vei (når det skjer). Kampen vil uansett ikke være den samme mer», sa presidenten.

NFL-sjef Roger Goodell reagerer sterkt på Trumps siste utspill.

– Splittende kommentarer som dette viser en manglende respekt overfor NFL, vår herlige sport og alle våre spillere. Det viser også en manglende evne til å forstå hvilken overveldende kraft klubbene og spillerne våre har i samfunnet, sier Goodell i en offisiell uttalelse.