Verden

Veksten i Kinas økonomi falt til 7 prosent

Veksten i Kinas brutto nasjonalprodukt avtok i tredje kvartal. Sammenlignet med samme kvartal året før, har økonomien vokst med 6,9 prosent.

Her ser vi en mann som arbeider på en industrihavn med stålprodukter, i Tianjin, Kina. Bildet er tatt 18. oktober.
  • Robert Gjerde
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tallet, som ble offentliggjort av landets statistikkbyrå mandag, var det laveste veksttallet siden 2009. Samtidig var det marginalt bedre enn det mange analytikere hadde ventet. Det var anslått at veksten ville være 6,8 prosent, mot 7 prosent i foregående kvartal.

Les mer:

Les også

Aftenposten mener: USA og Kina må fortsette dialogen

– Veksten er fortsatt treg, og mange risikofaktorer er ikke avklart ennå, sier ANZ Banking Groups sjeføkonom for regionen, Liu Ligang.

— Veksten vil foretsette på avta

– Vi skal ikke være altfor optimistiske. Kinas økonomiske vekst vil fortsette å avta, sier han og anslår en vekst på 6,4 prosent til neste år.

Fra juli til september vokste økonomien med 1,8 prosent, ifølge det nasjonale statistikkbyrået.

– Negativt press

Mens detaljhandelen økte noe mer enn ventet, lå både investeringer i fast eiendom og industriproduksjonen under forventningene.

En talsmann for statistikkbyrået kaller kvartalsveksten en «svak oppbremsing», men sier økonomien fortsatt er på rett spor.

– Samtidig må vi være klar over at indre og ytre forhold er kompliserte, og det er fortsatt et negativt press på økonomien.

- En rekke tiltak

Kinesiske myndigheter har det siste året satt inn en rekke tiltak for å unngå en økonomisk bråbrems. Både renten og kapitalkravet til bankene er senket, sammen med andre tiltak som skal gjøre det lettere for kinesere å låne penger og dermed holde farten i økonomien oppe.

Investorer verden over har vært bekymret for den kinesiske økonomiens helse, spesielt etter en børsnedtur i sommer som fikk ringvirkninger i verdens finansmarkeder.

I fjor endte veksten i den kinesiske økonomien på 7,3 prosent, den laveste veksten siden 1990.

Les også

  1. Når det blir frivillig å redde kloden

  2. Obama: Vi kan ikke la land som Kina skrive reglene for verdensøkonomien

  3. Kinas småsparere demonstrerer mot store tap

  4. Løser neppe det vanskeligste