Verden

Slik går israelske soldater undercover blant palestinske demonstranter

Utkledd som demonstranter trekker israelske soldater våpen og går til pågripelse under et sammenstøt med palestinske ungdommer. En av de pågrepne blir skutt i låret på kloss hold, mens han ligger nede.

Israelske soldater, utkledd som palestinske demonstranter, under pågripelsen av en demonstrant. Få sekunder tidligere løsnet soldaten i gul T-skjorte et skudd på kloss hold i låret på den pågrepne. Majdi Mohammed, AP, NTB Scanpix

 • Silje Rønning Kampesæter
 • Christian Sørgjerd
  journalist

Soldater fra den israelske hærens eliteenhet Duvdevan, maskert og utkledd som palestinske demonstranter, løsnet onsdag skudd under sammenstøt utenfor Ramallah på Vestbredden. Palestinske ungdommer blokkerte veien til Jerusalem.

Videoer fra hendelsen viser en gruppe demonstranter som kaster stein mot israelske soldater. Plutseligsnur noen av dem seg mot meddemonstrantene sine og trekker våpen.

De utkledde israelske soldatene er kjent på arabisk under navnet «mustarabiin». Det er en kjent taktikk.

En video fra nyhetsbyrået AFP dokumenterer episoden. Den viser en brutal pågripelse, hvor de israelske soldatene, både i uniform og sivil, gjentatte ganger slår og sparker personen som ligger nede. De andre demonstrantene trekker seg raskt unna mens de fortsetter å kaste stein, men militæret rykker frem.

En annen video viser også hendelsen. Den er mer dramatisk.

Mens den pågrepne ligger på bakken, blir han skutt i benet på kloss hold av en av de sivilkledde israelske soldatene (ca. 0:15 ut i videoen).

Også videoen fra AFP viser skytingen, hvis man ser nøye etter. Stillbilder tatt av nyhetsbyrået AP noe tid senere bekrefter episoden.

Bildene viser at den pågrepne får medisinsk hjelp av israelske soldater. Han blir deretter fraktet på båre inn i et militært kjøretøy. Skaden på låret er synlig. Det fremgår ikke av bildene om han ble skutt med ordinær ammunisjon eller engummikledd stålkule.

Den pågrepne behandles av israelske soldater. Majdi Mohammed, AP

Den pågrepne blir fraktet på båre inn i et militært kjøretøy. Majdi Mohammed, AP

LES OGSÅ:

Les også

- Å brygge øl i Palestina er vanskelig, men verdt det

Bekrefter bruken av infiltratører

Totalt ble to demonstranter skutt under sammenstøtene denne dagen, mens 18 palestinere skal ha fått skader fra gummibelagte stålkuler, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma'an.

Forrige måned ble det vedtatt å redusere terskelen for bruk av skarpe skudd mot steinkastere. De nye reglene tillater israelske styrker til å avfyre sine våpen hvis de mener et individs liv er i fare, ikke bare sitt eget.

Peter Lerner, talsmann for det israelske forsvaret, har lagt ut en melding på Twitter hvor han omtaler hendelsen utenfor Ramallah. Han bekrefter også at mennene er en del av Duvdevan-enheten.

Reuters reporter Luke Baker var på stedet under sammenstøtene. Han tvitret at undercover-soldatene ikke bare deltok i steinkastingen, men også oppfordret meddemonstrantene til å kaste stein.

LES OGSÅ:

Les også

Ikke ett eneste hus er gjenoppbygd på Gaza

— Ikke overraskende

Palestinsk-amerikanske Shereen Khaleel jobber for nyhetsbyrået Ma'an, og sier til Aftenposten at det er lite nytt ved denne hendelsen.

— Det er det faktum at det er fanget på video, som gjør det til en hendelse, sier hun.

Hun forteller at mange palestinere på Vestbredden har egne historier om israelske arabisktalende infiltratører, men det er ikke så ofte man ser videodokumentasjon av denne typen.

Dette er også det store samtaleemnet på arbeidsplassen hennes nå.

— Hvorfor risikere alt dette for å arrestere noen steinkastere, spør hun, og legger til at hun syns det er veldig rart.

LES OGSÅ:

Les også

Netanyahu var sinnastille i 44 sekunder

Dødelig uke i Israel

Den siste uken har vært preget av en voldsspiral i Palestina og i Israel. Volden har krevd både israelske og palestinske liv, og mange er skadet.

Siden torsdag i forrige uke er fire israelere drept av palestinere. Et israelsk ektepar ble skutt og drept da de kjørte i en bil nær den jødiske bosettingen Itamar på Vestbredden torsdag. Parets fire barn var uskadet i baksetet.

Lørdag kveld ble to israelske menn knivdrept av en palestinsk tenåring i gamlebyen i Jerusalem. Konen til den ene av mennene ble alvorlig skadet, og parets to år gamle barn ble lettere skadet i knivangrep i Jerusalem og skyteepisoder på Vestbredden, ifølge NTB.

I en flyktningleir i Betlehem ble en 13 år gammel gutt skutt og drept av det israelske forsvaret på søndag, en 18-åring døde av skadene han fikk da han ble skutt i brystet av israelske soldater utenfor Tulkarem nord på Vestbredden søndag. En 19-åring ble skutt og drept av israelsk politi i Jerusalem søndag, angivelig etter å ha angrepet en israelsk 16 år gammel gutt med kniv.

Ifølge Røde Halvmåne skal flere hundre ha blitt skadet i forskjellige opptøyer den siste uken.

Nektet tilgang til al-Aqsa-moskeen

De fleste palestinere under 50 år er blitt nektet tilgang til al-Aqsa-moskeen i Jerusalem siden 27. september, da jødene begynte å feire den åtte dager lange Sukkot-festivalen.

Kvinner i alle aldre vil fortsatt ha adgang til området.

------------ Ønsker du flere nyheter fra vår Midtøsten-korrespondent? Følg henne på Facebook, Instagram og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

- - -

 1. Les også

  Rekordstor byggeaktivitet i israelske bosetninger i fjor

 2. Les også

  Derfor strides muslimer og jøder om moskéen på tempelhøyden i Jerusalem

 3. Les også

  Palestinas president skrinlegger Oslo-avtalen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USAs UD om hva som fyrer opp volden i Israel: Mangel på håp

 2. VERDEN

  Palestinernes president stanser all kontakt med Israel – tre personer drept i angrep på israelsk bosetning

 3. VERDEN

  Palestiner skutt og drept i under protester i Jerusalem

 4. VERDEN

  350 palestinere skadet i ny uro på Gazastripen

 5. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 6. VERDEN

  Over 520 palestinere såret i protester mot Israel