Verden

60 år siden Mount Everest ble besteget første gang

Over 200 personer har mistet livet i Mount Everests «dødssone». Det stanser ikke stadig nye eventyrere fra å ville helt til topps i verden.

Noen var først, men Apa Sherpa har vært der flest ganger. 21 turer til topps har gjort ham fortjent til kallenavnet «Super Sharpa».
  • Helle Skjervold
For 60 år siden, 29.mai 1953, klarte Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay Sherpa å bestige Mount Everest - som de aller første i verden.
Og Kame Sherpa har gått opp flest ganger på kortest tid: tre toppturer tilbakela han på åtte dager i juni 2012.
80-åringen Yuichiro Miura nyter velfortjent en kopp te etter å ha besteget Mount Everest tidligere år. Han innehar nå verdensrekorden for eldste menneske som har besteget Mount Everest.
Endelig på toppen. Lars Oma (t.h.) og Petter Nyquist på toppen av verdens høyeste fjell.
Bare toppryggen gjenstår.
Camp 2 under ekspedisjonen til Lars Oma og Petter Nyquist. 7900 meter over havet.
I andre enden av skalaen finnes amerikanske Paul Romero. Han besteg Everest som 13-åring, og får en god klem av pappa og stemor.
Soloppgang på verdens høyeste punkt i 2008.
Over 100 av dem som har mistet livet på Mount Everest ligger fortsatt på fjellet. Et av de mest kjente eksemplene er denne indiske klatreren, kjent som Green Boot, som mistet livet i 1996. Her ble også engelskmannen David Sharp funnet omkommet.
Også den olypiske ild har vært på toppen av Mount Everest, tre måneder før OL i Beijing åpnet i 2008.
Her hopper canadieren Neil Jones i fallskjerm, sluppet 9000 meter over Mount Everest. De siste årene har eventyrere både stått på ski og snowboard ned fjellet, og landet med helikopter på toppen.

— Because it's there (fordi det er der).

Så enkelt uttrykte eventyrer George Mallory sitt ønske om å bestige verdens høyeste punkt i et intervju med New York Times på begynnelsen av 1920-tallet.

8848 meter over havet ruver toppunktet av Mount Everest. Eventyrere som Mallory har de siste 100 årene hatt en enorm trang til å bestige dette fjellet, kjent som «den tredje pol», men det skulle gå flere tiår med mislykkede forsøk og mange dødsfall før fjelltoppen ble besteget av mennesker.

Mallory og hans ekspedisjon var på begynnelsen av 1920-tallet de første som forsøkte. De fire engelskmennene slo leir i 8300 meters høyde, før Mallory og kompanjong Sandy Irvine fortsatte mot toppen.

De to omkom, og Mallorys dypfrosne lik ble funnet så sent som i 1991 av en ekspedisjon på leting etter levningene til de aller første Everest-eventyrerne.

Hvorvidt de to klatrekameratene faktisk hadde besteget fjellet og var på vei ned igjen da de omkom, forblir et av klatrehistoriens største mysterier.

Rekordjakt i 60 år

Gjennombruddet kom først da Nepal ble åpnet for utlendinger, slik at man kunne bestige fjellet fra sørlig side.

  1. mai 1953 ble Sir Edmund Hillary (New Zealand) og Tenzing Norgay (Nepal) de første menneskene som besteg fjellet.

Siden har rundt 3000 klatrere gjentatt bragden, og i løpet av de 60 årene er mange rekorder blitt satt og milepæler nådd.

  • I 1975 ble japanske Junko Tabei den første kvinnen som nådde toppen av Mount Everest, og tre år senere ble italienske Reinhold Messner den første til å bestige fjellet uten bruk av tilført oksygen. To år etter, i 1980, ble samme mann den første som besteg fjelltoppen alene.
  • Den aller raskeste ekspedisjonen har tilbakelagt strekningen på litt over åtte timer.
  • Apa Sherpa (Nepal) innehar rekorden for antall toppturer. I tillegg til flere mislykkede forsøk har han tilbakelagt 21 vellykkede ekspedisjoner til topps.
  • Nylig ble japaneren Yuichiro Miura, 80 år, verdens eldste som besteg fjellet. Amerikanske Paul Romero (13) ble i 2010 den yngste som har gjennomført samme bragd.
    Også nordmenn har skrevet seg inn i Everest-historien.
  • Bjørn Myrer Lund og Odd Eliassen ble i 1985 de første nordmenn som nådde toppen. Et par dager senere nådde også resten av deres ekspedisjon, ledet av Arne Næss, verdens høyeste fjelltopp.
  • Randi Skaug ble i 2004 den første norske kvinne på toppen, Cecilie Skog fulgte hakk i hæl.

— Et fantastisk øyeblikk

I 2009 klatret Lars Oma og Petter Nyquist.

— Følelsen av å stå på toppen er ganske vanvittig. Det er noe man har planlagt i veldig mange år. Så har man maksimum 20 minutter på toppen. Det blir et følelsesladet øyeblikk fordi man har brukt så mye tid og krefter på forberedelsene, sier han.

Oppholdet på selve toppen er hektisk - sponsorer og familier skal ha bilde.

- Det er kun et bittelite, fantastisk øyeblikk, sier Oma.

Selv om det store målet da er nådd, gjenstår halve turen. Og den kan være minst like tøff.

— Da jeg klatret til topps i 2009, klatret vi opp på natten. Det var stjerneklart og fint. Vi fikk soloppgangen 100 meter fra toppunktet. Det var vindstille på toppen. På veien ned blåste det opp ganske kraftig, og det kom mye nedbør. Det gjorde turen nedover ganske heftig, forteller Oma.

— Turen ned er veldig lang. Det er visse partier man støter på avdøde, og man ser hva som kan bli realitene, sier han.

Nære på for nordmann

Tross dagens klatreutstyr og kunnskap utgjør fortsatt det å bestige Mount Everest en livsfarlig fysisk prøvelse, og Mount Everest kalles fortsatt «dødens fjell».

Godt over 200 personer har mistet livet i forsøket, det årlige antallet har økt etter 1980. På grunn av vanskelige vær- og føreforhold befinner over 100 lik seg fortsatt på fjellet - mange av dem ligger godt synlig fra de vanligste rutene. De aller fleste dødsfallene skjer over 8000 m.o.h., der det er svært lite oksygen.

Den norske fjellklatreren Jarle Trå var i april 2009 nær døden og måtte hjelpes ned fra fjellet. Trå var da i ferd med å bestige toppen uten bruk av kunstig oksygen, sherpaer (lokale guider) eller forhåndsetablerte leirer. Underveis oppdaterte han bloggen sin, og siste innlegget lød:

«Er no på 8450 moh. Ca 400 meter igjen til toppen. Sliten, men toppen innan rekkevidde. Optimist for siste del av toppstøtet om ikkje noko uforutsett skjer. Oppdatering fylgjer», var den korte meldingen.

Fire dager senere ble han meldt savnet da han ikke kom til en leirplass som avtalt.

Lars Oma deltok i letingen.

— Da vi kom ned fra toppen, møtte vi ham på vei opp. Han insisterte at han ville klatre videre. Da han ikke kom ned igjen, lette vi etter ham og fant ham oppe på breparti på 6500 meter.

— Han var der med to sherpaer, som hadde bistått ham ned fjellsiden. Han var våken, nedkjølt og hadde kraftige forfrysninger. Han var veldig glad for å treffe oss, sier Oma, som fulgte Trå hjem til Norge.

Trå hadde en kroppstemperatur på bare 32 grader da han ble funnet, og måtte senere amputere deler av fingrene og føttene på grunn av frostskadene han pådro seg i løpet av de 70 timene han befant seg i Everests «dødssone».

Førstemann kritisk til dagens klatrere

De siste årene har flere av de mest erfarne klatrerne stilt spørsmål ved Everest-klatrernes etikk og fjelltoppen som kommersiell turdestinasjon.

Engelskmannen David Sharps død i mai 2006 utløste særlig debatt. Sharp forsøkte å nå toppen av fjellet alene og heller dårlig utstyrt. Sharp døde 450 meter under toppunktet.

Les også

Her reddes Jarle Trå

Ifølge øyenvitner passerte opp mot 40 klatrere en svært forkommen Sharp før han døde. Ingen tok ham med seg videre.

Dette fikk førstemann til topps, Sir Edmund Hillary, til å reagere kraftig:

— I min ekspedisjon ville det aldri skjedd at man forlot en mann under en stein for å dø, sa Hillary til newzealandsk presse i 2006.

Enkelte helger, når været er godt, forsøker nå opp mot 200 personer å bestige fjellet samtidig. Nå vurderer man å plassere en stige opp den aller siste strekningen, fordi det er kødannelse her på travle dager.

Hillary er kritisk til at mange klatrere vil nå toppen for enhver pris, også menneskelig sett.

— Jeg mener hele holdningen til å bestige Mount Everest er blitt heller skrekkelig. Folk vil bare komme til toppen.

Var han aller først? George Mallory.