Nær 12.000 migrantbarn får ikke gå på skole

Omtrent 12.000 barn bor i de overfylte migrantleirene på greske øyer. Kun 1 prosent av dem går på skole, ifølge FN.

En syrisk familie i Moria-leiren på Lesbos.
  • NTB-AFP

– Barna er i en fortvilet situasjon. De har behov for å være i et klasserom og normale forhold, sier Boris Cheshirkov, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas.

Tilgang til utdanning er et stort problem, spesielt på øyene, ifølge Cheshirkov. Han understreker at leirene som barna bor i, var laget for korte opphold. I realiteten bor barna der i månedsvis.

Mange av dem som kom i 2015–2017 er fortsatt i den overfylte leiren ved den greske landsbyen Moira.

Cheshirkov viser til en familie med tre barn som kom til Lesbos fra Syria for fire måneder siden, da huset deres ble ødelagt.

– De tre barna har aldri gått på skole fordi de var for unge i Syria. Nå som de er i Hellas og i skolealder, ønsker faren deres at de skal gå på skole. Men det kan de ikke her, sier han.

I oktober ble disse barna ble reddet ut av en plastbåt i havet mellom Tyrkia og Hellas. De fleste som kommer er fra Afghanistan. De ble plassert i Moira-leiren på Lesbos.

Frykter selvmord

Det er ca. 40.000 personer som bor i migrantleirer på øyene Lesbos, Chios, Samos, Leros og Kos. Leger Uten Grenser har uttrykt bekymring for barnas psykiske helse og frykter at de skal begå selvmord i de overfylte leirene.

Den greske regjeringen varslet i november en omfattende plan for å reformere migrantleirene på de greske øynene mot Tyrkia. Ifølge de nye planene skal det opprettes lukkede leirer på øyene Samos, Chios, Lesbos, Kos og Leros som erstatning for dagens leirer.

Bare i leiren ved Moira er det anslagsvis 12.000 migranter, omtrent tre ganger så mange som rommer byen som leiren er anlagt ved.