Tror USA må dra hvis de blir bedt om det
Amerikanerne forlater Irak hvis landet ikke vil ha dem der, tror Midtøsten-eksperter.
Et amerikansk Blackhawk-helikopter i Irak under en øvelse med norske soldater i mars 2016. Foto: Ole-Sverre Haugli / Forsvaret
- Halvor HegtunJournalist
Søndag ettermiddag vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen å be regjeringen kaste ut de amerikanske styrkene fra landet.
Irak er neppe praktisk i stand til å jage 5000 amerikanske soldatene ut. Men forskere tror likevel at vedtaket kan få stor betydning. Vedtaket kom to døgn etter at en høytstående iransk general ble drept i et amerikansk droneangrep i Bagdad i Iran.
– Det er ikke sikkert resolusjonen fra nasjonalforsamlingen må tas hensyn til. Det er bare en anbefaling til sentralregjeringen, men den har stor symbolkraft, sier NTNU-professor Jo Jakobsen.
– Det er et signal om at amerikanerne er uønsket av viktige krefter hos en nær alliert.
Folk i begravelsesfølg for den iranske generalen Qassem Soleimani i byen Ahvaz. Foto: Wana News Agency / X07016
– Men har irakiske myndigheter noen evne til å kaste 5000 amerikanske soldater ut?
– Nei, men det er ikke lett for USA å bli værende i landet hvis de er uønsket. Demonstrantenes angrep på amerikanernes ambassade i Bagdad nyttårsaften skjedde fordi irakiske myndigheter lot det skje. Slike episoder kan gjøre det veldig mye verre å bli værende i Irak.
– Men politisk er det ikke lettere å dra?
– Nei, det har vært sett på som svært viktig å bli, også i forhold til det som skjer i Syria. Og skulle USA forlate Irak, vil mange frykte at man med dét åpner opp landet for Iran og de sjiamuslimske militsene, sier professor Jakobsen.
Iran besluttet søndag å skrote en større del av atomavtalen fra 2016.
Iran river fra hverandre ny del av atomavtalen
Amerikanerne blir ikke i Irak uten en avtale, sier forsker Thomas Slensvik. Foto: Forsvarets høgskole
Ett års oppsigelse
Dersom Irak endelig vedtar å kaste amerikanerne ut av landet, vil det likevel ta en viss tid å få vedtaket iverksatt. Avtaler av den typen USA har med irakerne, har normalt en oppsigelsestid på et år, påpeker forsker Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole.
– Men må amerikanerne egentlig rette seg etter hva irakerne sier?
– Ja, hvis de ikke lenger har en avtale på plass, blir de å regne som en okkupasjonsstyrke. Det tror jeg ikke vil skje. Men det kan godt hende amerikanerne blir der så lenge som mulig, og prøver å søker om forlengelse når avtaletiden går mot slutten, sier Slensvik.
– Men det er militært viktig for USA å beholde sine tropper i Irak?
– Ja, det blir vanskelig for amerikanerne å operere i deler av Syria hvis de ikke får være i Irak. Tilstedeværelsen i Irak kan også være viktig for å forebygge Irans innflytelse. Men på den annen side gikk president Donald Trump til valg på å trekke tropper ut av Midtøsten, sier Slensvik.
Striden mellom Iran og USA
Samtidig som USA drepte Irans mektige general, startet de en krig i sosiale medier
Blod på gaten og skadede mennesker. Sorg har vendt seg til sinne i Iran.
Presset øker mot Iran. Full krangel mellom stormaktene om styrten som tok 176 liv.
Flystyrten i Iran: Dette mystiske hullet vekker mistanke
Game over for Iran? Neppe.
Kongressen: Trump kan ikke gå til krig uten godkjennelse. – Latterlig, svarte han.