Fem år siden angrepet på Charlie Hebdo

Fem år har gått siden «je suis Charlie» («jeg er Charlie») var på alles lepper etter terrorangrepet mot det franske satirebladet Charlie Hebdo.

«Je suis Charlie» var på alles lepper etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet for fem år siden.

7. januar 2015 ble tolv mennesker, ti av dem tilknyttet satiremagasinet, drept i et målrettet angrep mot Charlie Hebdos redaksjon i Paris. Blant dem var flere journalister og karikaturtegnere som deltok på et redaksjonsmøte.

I dagene som fulgte, ble ytterligere fem personer drept, en politikvinne og fire sivile gisler i en jødisk matbutikk. I tillegg ble tre gjerningspersoner drept.

Angrepene var forløperen til det store terrorangrepet mot konsertarenaen Bataclan i november samme år, der 130 mennesker ble drept og flere hundre såret.

Maktkritikk

Hendelsen har betydd mye for debatten rundt ytringsfrihet, mener spesialrådgiver Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

– En stund var vi alle Charlie Hebdo, og hendelsen er blitt et referansepunkt for alvoret i å drive en maktkritikk som er mer opptatt av makt enn rett, sier Kierulf til NTB.

Hun mener angrepet også har gjort oss mer bevisste på at ytringsfriheten ikke er en rettighet vi kan ta for gitt.

– Det er noe vi må forklare og jobbe for hele tiden, sier hun.

Mistet noe av friheten

Samtidig har livet blitt fullstendig snudd på hodet for de overlevende i Charlie Hebdo-redaksjonen.

– Zineb el Rhazoui, som var i Norge i fjor høst, lever et helt ufritt liv under kontinuerlig politibeskyttelse. Hun mener alle vi som tror på ytringsfrihet og demokrati, har mistet noe av vår frihet fordi hun har mistet sin, og det er det jo noe i, sier Kierulf.

– Angrepet var en sjokkerende påminnelse om hvilke konsekvenser det kan ha å utøve sine friheter i åpne demokratier som er sårbare for angrep av ekstreme motkrefter.

Stå sammen

På spørsmål om hva vi har lært i de fem årene som har gått, svarer hun:

– Kanskje vi litt bedre forstår behovet for sammen å stå opp for lovlige ytringer selv om vi personlig er uenige i dem? Jeg håper det.

Charlie Hebdo-angrepet førte også til at den franske nasjonalforsamlingen i 2015 sa ja til et omstridt lovforslag som gir staten nærmest frie tøyler til å overvåke befolkningen.

Denne våren skal 14 personer som er anklaget for medvirkning til terrorangrepet mot Charlie Hebdo, stilles for retten.

Ifølge en kilde i det franske rettsvesenet skal rettssaken holdes i perioden fra april til juli.