Verden

Æresprosesjon for død rettighetsforkjemper i USA

John Lewis i 2017, da han var aktiv kongressmedlem.

Borgerrettighetsikonet John Lewis, som døde 17. juli, ble søndag hedret med en prosesjon over en bro i Alabama der han i 1965 ble skadet under en demonstrasjon.

  • NTB-AFP

I en vogn spent bak to svarte hester, ble båren til Lewis sakte fraktet over Edmund Pettus-broen i byen Selma der Lewis ble påført kraniebrudd av en politimann i 1965.

Lewis ble ansett som en uredd forkjemper for borgerrettighetene til afroamerikanere. Han har også vært kongressmedlem i 17 perioder.

Mange møtte frem for å hedre Lewis, som døde av kreft 17. juli.

Til sine siste dager var Lewis en dedikert forkjemper for borgerrettighetene, og han fortalte en gang at han var blitt arrestert 40 ganger på 60-tallet og ytterligere fem ganger som kongressmann.

Han gjorde sin siste offentlige opptreden i juni i Washington under protestbølgen som brøt ut etter George Floyds død. Da tok han følge med hovedstadens ordfører Muriel Bowser til plassen nær Det hvite hus som ble oppkalt etter Black lives matter-bevegelsen.

Lewis døde av kreft 80 år gammel 17. juli.

Kisten med den døde borgerrettighetsforkjemperen John Lewis ble fraktet over broen der han ble skadet under demonstrasjoner i 1965.

Les også

  1. Borgerrettsikonet John Lewis er død

  2. Enorme forskjeller i USA: Vokser du opp i sør, er risikoen stor for at du får en tøffere barndom

Les mer om

  1. USA