Verden

Juntaen i Sudan lover demokrati og sivilt styre

Juntalederen i Sudan, general Abdel Fattah al-Burhan, opphever portforbudet, sier han vil løslate alle politiske fanger og lover sivilt styre innen to år.

Demonstranter i Khartoum dagen etter at en militærjunta overtok makten etter president Omar al-Bashir. Nå har også landets sikkerhetssjef gått av. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

I en forsonlig TV-sendt tale lørdag ettermiddag sa Burhan at han vil rykke det forrige regimet opp med roten, omstrukturere staten i henhold til loven og bekjempe korrupsjon.

Senere lørdag kom partiene og bevegelsene som har stått bak fire måneder med demonstrasjoner, sitt første møte med de militære siden Omar al-Bashir ble avsatt.

Generalsekretæren for Det arabiske sosialistiske Baath-partiet, Ali al-Sanhouri, sa på en pressekonferanse i Khartoum at de ønsker at det dannes et sivilt råd og kabinett til å styre landet under overgangen til demokrati.

Møtet fant sted etter at opposisjonen kunne feire to seirer på få dager – først å få slutt på Bashirs 30 år lange styre, og så tvinge kupplederen, general Awad Ibn Ouf, fra makten dagen etter. De mente han sto for nær Bashir.

Demonstranter marsjerer mot de militæres hovedkvarter i Khartoum for å kreve sivilt styre etter at Omar al-Bashir ble styrtet. Foto: AP / NTB scanpix

Les også

LES OGSÅ: EU ber Sudans militærjunta raskt overføre makten til folket

Lover å respektere loven

Burhan lovte i talen sin at han ville møte opposisjonen og at han ville overføre makten til en sivil regjering innen to år. Han lovte også at alle politiske fanger skal løslates, og at militærstyret skal respektere alle lover som angår menneskerettighetene.

Burhan overtok som leder av juntaen fredag, dagen etter at hans forgjenger Ibn Ouf, forsvarsministeren som sto bak kuppet mot Bashir, gikk av.

Burhan opphevet lørdag også portforbudet og unntakstilstanden som Ibn Ouf innførte i forbindelse med kuppet, og lørdag gikk Salih Gosh, som i mange år ledet landets fryktede etterretnings- og sikkerhetstjeneste, av.

Krever sivilt styre

Men demonstrantene i Khartoum ser ikke ut til å ha noen planer om å gi seg. Lørdag tok tusenvis av mennesker seg fram til militærets hovedkvarter, noen av dem i biler, andre til fots, for å feire de politiske endringene, men også for å kreve sivilt styre.

Demonstrantene jublet over at Bashir ble avsatt etter 30 år ved makten, men de likte dårlig at mange av hans nærmeste medarbeidere fortsatte i mektige posisjoner.

– Jeg har vært her siden i går med mine søstre og en bror, og vi er fast bestemt på ikke å gå hjem før vi får et sivilt styre, sa 30 år gamle Nuha Abdool, som forteller at hun har tilbrakt natten utenfor militærhovedkvarteret.

55 år gamle Ahmed Arbab sier han har levd halve livet under Bashirs «dårlige styre».

– Nå er det på tid å kaste den ut, og sette inn en sivil regjering i stedet som kan gjennomføre det de nye generasjonene ønsker. Det er de som var ofrene for dette regimet, sier han.

En demonstrant jubler etter at forsvarsminister Awad Ibn Ouf gikk av. Foto: Reuters / NTB scanpix

16 drept

Sudanske aktivister sier at 16 mennesker, inkludert én soldat, ble drept i de to dagene etter at de militære fjernet Bashir fra makten etter flere måneder med demonstrasjoner.

Sudanske legers komité, som har vært med på å lede demonstrasjonene, sier at 13 mennesker ble drept torsdag og tre fredag, inkludert soldaten.

Politiet bekreftet sent fredag at 16 mennesker var drept av «kuler på avveie», og at minst 20 mennesker er skadd under demonstrasjoner rundt om i landet.

Les også

LES OGSÅ: Omar al-Bashir kalles «Darfur-slakteren», nå må den 75 år gamle diktatoren gå av

Skeptisk opposisjon

Men både opposisjonen og partiet til avsatte Bashir er skeptiske til militærregimet.

I en TV-overført pressekonferanse sa medlemmer av flere opposisjonspartiene at de nekter å overlate makten til de militære.

– Vi er alle for et totalt sivilt styre, sa Salah Sanhori i Baath-partiet. Han sier at medlemmer av opposisjonspartiene i nasjonalforsamlingen skal møte juntaen for å drøfte en ny regjering og overgang til demokrati.

Generalsekretæren i kommunistpartiet, Mukhtar al-Khatib, sier at de ikke kan akseptere at noen i det tidligere regimets militære styrker styrer landet.

Partiet til avsatte Bashir, Det nasjonale kongresspartiet (NCP), oppfordret på sin side juntaen til å løslate partiets leder og andre medlemmer. De fordømmer kuppet og kaller det brudd på grunnloven.

Bashir er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser under krigen mot opprøret i Darfur, men juntaen har sagt at de ikke vil utlevere ham til Haag.

Les mer om

 1. Utenrikspolitikk
 2. Sudan
 3. Khartoum

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nesten én milliard i kontanter funnet hos Sudans avsatte president

 2. VERDEN
  Publisert:

  Reuters: Sudans president går av. Rykter om militærkupp.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Titusenvis i Khartoums gater: Protestgruppe oppfordrer til marsj mot presidentpalasset

 4. VERDEN
  Publisert:

  Over 30 skal være drept i protestleir i Sudan

 5. VERDEN
  Publisert:

  Plutselig ble internett kuttet. Det som skjedde da, vil prege Sudan i lang tid fremover.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Soldater pågrepet etter drap og voldtekt av demonstranter i Sudan