Verden

Parisere i sorg: – Byen vår har mistet sin sjel, sitt hjerte

PARIS/OSLO (Aftenposten): Den ikoniske Notre-Dame-katedralen i Paris er blitt totalskadet i brannen. Mandag kveld var det dørgende stille i byen.

Sent mandag kveld jobber brannmannskap fremdeles med å få slukket brannen.
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
 • Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Alf Ole Ask
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nede ved Seinen, med utsikt til den brennende katedralen, står Claudine Soulat og Sylvie Scheepers.

De jobber begge i Paris, og bor like utenfor hovedstaden. Da de fikk beskjed om brannen, klarte de ikke dra hjem.

– Vi har vært her siden den forferdelige meldingen kom. Vi kunne ikke og orket ikke dra hjem, sier Soulat.

– Dette er helt forferdelig. Vi har grått og trøstet hverandre.

Claudine Soulat og Sylvie Scheepers (til høyre, med briller) sier til Aftenpostens korrespondent at tapet av Notre-Dame-katedralen føles som å miste selve hjertet av Paris.

– Dette er som å miste noen som står oss nær, sier Scheepers.

De to kvinnene forteller at Paris nå har mistet sin sjel, sitt hjerte. Det er ikke mulig å forestille seg Paris uten katedralen, sier de.

– Katedralen er som en morsfigur for oss, sier Scheepers.

De forteller at det er her pariserne samler seg. Både i glede og sorg. Det var hit de gikk etter terroren i Paris.

– Jeg er ikke religiøs, men det er likevel her vi samles og finner felles trøst. Nå har vi ingen steder å gå. Ingen steder å samles i sorgen, sier Soulat.

Enorme folkemengder har samlet seg på begge sider av elven Seinen mandag kveld, og folk gråter og holder rundt hverandre.

Paris i sorg

Aftenpostens Europa-korrespondent Eirin Hurum ankom Paris rett etter kl. 22. mandag kveld. Hennes førsteinntrykk var av en by i sorg:

– Paris er dørgende stille. Det er nesten ikke folk på kafeene, og stemningen er lavmælt. Langs hele Seinen og på alle broene har folk samlet seg, de gråter og holder rundt hverandre. Overalt er det sperringer og politisirener, og det ligger en stram røyklukt i luften, melder Hurum.

Aftenpostens korrespondent Eirin Hurum på plass i Paris i forbindelse med den voldsomme brannen som slukte Notre-Dame-katedralen mandag.
Les også

Disse verdiene kan ha gått tapt i Notre-Dame-brannen

Brannmann alvorlig skadet

Alarmen gikk rundt 18.50 mandag. Det er uklart hva som kan være brannårsaken, men det pågår vedlikeholdsarbeider i katedralen. Det var stillaser rundt der brannen startet. Brannen skal ha startet på loftet i katedralen, skriver BFMTV på sine nettsider.

I løpet av kort tid sto flammene oppover taket på kirkebygget. En brannmann skal være alvorlig skadet i slukningsarbeidet.

En av sjefene for brannvesenet i Paris sier til Reuters rundt kl. 23.15 at brannvesenet har klart å redde de to tårnene. Han opplyser også at reisverket er reddet fra å bli fullstendig ødelagt, og at de har klart å redde dyrebare kunstverk bakerst i katedralen.

På den offisielle Twitter-kanalen for Notre-Dame-katedralen meldes det også om at katedralens hovedstruktur er berget:

#BREAKING Notre-Dame's main structure is "saved and preserved" after fire. #NotreDame #Paris https://t.co/eToNspGZXv

Store skader

Katedralen har likevel fått omfattende skader i brannen.

På CNN-videoen under vises øyeblikket da hovedspiret falt rett før kl. 20:

Spiret falt ned i kirkebygget og har trolig forårsaket stor skade. Litt over kl. 20 meldte Reuters at hele taket i katedralen har kollapset.

Noen timer senere hadde brannen spredt seg til det ene av de to ikoniske klokketårnene ved katedralens vestfasade. Tårnene skal imidlertid nå være reddet.

Det ble tidlig opprettet en sikkerhetssone rundt katedralen. Folk ble evakuert fra bygninger og store deler av området rundt. Brannen medførte et regn av gnistrer som utgjorde en fare for folk som kom nær og som også risikerte å påføre skader på andre bygninger i nærheten.

Det veltet røyk og flammer opp fra den kjente katedralen i Paris mandag kveld.

Politiet har bedt skuelystne holde seg unna området, fordi de hindrer brann- og redningsmannskap å komme frem til brannen. Brannbåter er blitt sendt for å delta i slukningsarbeidet fra Seinen.

Franske beredskapsmyndigheter opplyser på Twitter at alle mulige midler er tatt i bruk i slukningsarbeidet.

Brannvesenet har imidlertid ikke kunnet bruke helikopter eller brannfly i slukningsarbeidet, fordi vekten og intensiteten av vannet ville kunne svekke katedralens struktur og gjøre skade på nærliggende bygninger.

Katedralbrannen spredte seg på svært kort tid og slukte store deler av den ikoniske bygningen.

Kulturhistorie opp i flammer

Det er unike kulturskatter som mandag kveld ble flammenes rov.

Notre-Dame de Paris, eller bare Notre-Dame, er en gotisk katedral på øya Île de la Cité i Seinen, midt i Paris. Den er i første rekke hovedsetet for det romersk-katolske erkebispedømme Paris.

Kirken ble bestilt i 1159 av biskop de Sully. Den første steinen ble lagt i 1163 og markerte begynnelsen på to århundrers slit for hærskarer av gotikkens arkitekter og middelalderens håndverkere.

Den over 850 år gamle katedralen er en av de store turistattraksjonen ei den franske hovedstaden og er et av de mest besøkte turistmålene i Europa.

Les også

Buzzfeed: Youtube merket brannen i Notre-Dame som «fake news» – henviste heller til informasjon om 9/11

13 millioner besøkende hvert år

Kraftig røykutvikling kunne sees over store deler av Paris’ sentrum mandag kveld. Flammene steg opp igjennom taket i loftet mellom de to høye tårnene, som er et landemerke i den franske hovedstaden.

Videoer i sosiale medier viste tidlig den kraftige brannen:

Det er alltid mange turister som besøker katedralen. Det er ukjent hvor mange som var inne i katedralen. I løpet av et år har Notre-Dame 13 millioner besøkende.

Folk som oppholdt seg inne i katedralen da brannen ble oppdaget, ble evakuert, skriver Le Figaro.

Publikum ble bedt om å holde seg vekk fra området, fordi de hindret slukningsarbeidet.
Brannen slik den så ut fra elvebredden i Paris.

– Det forferdelig det som er i ferd med å skje ved katedralen Notre-Dame. Brannvesenet er på plass for å få kontroll over flammene, tvitret Paris’ ordfører Anne Hidalgo.

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de foreløpig etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke.

De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

Både røyk og flammer sees på lang avstand i den franske hovedstaden.
Katedralen ligger på Ile de la Cité, en øy i elven Seine. Brannen rammer lokalsamfunnet kraftig – nærliggende bygninger er evakuert.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier hele nasjonen er i sorg.

– Mine tanker går til alle katolikker og til alle franske borgere. I likhet med alle landsmenn sørger jeg over å se denne delen av oss brenne i kveld, skriver Macron på Twitter.

Rundt kl. 23.45 melder det franske nyhetsbyrået at Frankrikes president Emmanuel Macron sier de verste skadene nå er blitt unngått.

Han lover også at han vil sette i gang en internasjonal pengeinnsamling for å få gjenoppbygget katedralen.

Les mer om

 1. Brannen i Notre-Dame
 2. Paris
 3. Brann