Verden

Ballonger og kondomer med heliumgass blir sendt mot Israel. Under er det festet brennbart materiale eller eksplosiver. Foto: AMIR COHEN, Reuters/NTB scanpix

Palestinernes siste trussel mot Israel: Flyvende kondomer

ISTANBUL (Aftenposten): Ballonger og drager – og nå også flyvende kondomer – hevdes å være et stort sikkerhetsproblem for Israel.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Det israelske forsvaret har de siste to årene klaget over at drager og ballonger blir sendt opp fra Gaza. Palestinerne har nemlig festet brennende materiale og små bomber til dem. Når ballongene daler ned over Israel, kan de starte branner eller eksplodere.

Det begynte med at palestinerne sendte drager med brennbart materiale mot Israel for et par år siden. Foto: AMIR COHEN, Reuters/NTB scanpix

– Politisk ukorrekt å snakke om kondomer

Det forsvaret ikke har sagt, er at når de har snakket om ballonger, så har det ofte dreid seg om oppblåste kondomer. Det israelske forsvaret har ikke syntes at det har vært politisk korrekt å snakke om kondomer, så de har brukt ordet «ballonger», skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Det startet for to år siden med at palestinere i Gaza sendte opp drager med brennende materiale. Etter tre måneder begynte de å bruke ballonger og kondomer.

Les også

Soldater skadet i påkjørsel i Jerusalem

Mange ballonger brukes sammen for å gi tilstrekkelig løfteevne. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA, Reuters/NTB scanpix

Kondomer har gjort hæren rådvill

Drager er visst gått av moten, mens oppblåste kondomer fortsetter å være et problem.

«To år med eksplosive kondomer sendt fra Gaza mot Israel har gjort den mektige israelske hæren rådvill», skriver den tradisjonsrike avisen.

Det brennbare materialet har utløst store branner på israelsk side. Foto: TSAFRIR ABAYOV, Reuters/NTB scanpix

Palestinerne hevder de lever i et fengsel

Etter Seksdagerskrigen i 1967 okkuperte Israel landområdene som ifølge internasjonale planer skulle tilfalle palestinerne. Israel trakk seg etter hvert ut av Gaza, men har bygd et gjerde rundt området og fører streng kontroll med trafikken inn og ut av det. Palestinerne mener det i realiteten er et fengsel for de nærmere to millioner menneskene som bor der.

Israel mener at sikkerhetstiltakene er nødvendige fordi Hamas og andre palestinske grupper angriper Israel.

Les også

Dette kunne blitt Palestinas kornkammer. Nå kan nesten alt bli israelsk land.

Det israelske forsvaret har sendt ut soldater for å slukke brannene. Foto: TSAFRIR ABAYOV, Reuters/NTB scanpix

Store områder med dyrket mark har brent ned

Palestinerne viser jevnlig sitt raseri ved å demonstrere ved gjerdet som skiller dem fra Israel. I 2019 ble 107 palestinere drept ved Gaza-stripen, ifølge OCHA. Flere tusen er blitt skadet av de militært overlegne israelske soldatene. Derfor har palestinerne også valgt å angripe med drager og ballonger.

Ballonger med påskrift som «gratulerer med dagen» og «jeg elsker deg» utgjør et alvorlig sikkerhetsproblem. Brannene ballongene har startet, har svidd av tusenvis av mål med dyrket mark. Det store marerittet er at intetanende barn skal begynne å leke med ballonger som har med seg eksplosiver.

Israelere forsøker å få øye på eventuelle drager og ballonger. Foto: AMIR COHEN, Reuters/NTB scanpix

Begrenser import av kondomer

Kondomene som benyttes, blir importert til Gaza. Heliumgassen som kondomene blir fylt opp med, er egentlig ment brukt til medisinske formål og blir importert til Gaza med israelernes godkjenning.

Israelske myndigheter er klar over problemet og har innført begrensninger på hvor mange kondomer og hvor mye helium palestinerne får lov til å importere, skriver Jerusalem Post. Det er sannsynlig at både helium, kondomer og vanlige ballonger også blir smuglet inn gjennom tunneler som går fra Egypt til Gaza.

Ballongene og kondomene har vist seg å være vanskelige å skyte ned. Israel har et rakettforsvarssystem som kalles Jernkuppelen, men det kan ikke brukes mot disse «lette angrepsvåpnene».

En palestiner bruker en slynge for å kaste tilbake en tåregassgranat ved grensegjerdet mellom Gaza og Israel. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA, Reuters/NTB scanpix

Flere angrep etter at Trump lanserte sin plan

Etter at Donald Trump lanserte sin fredsplan for Midtøsten, en plan palestinerne mislikte sterkt, har antallet angrep fra Gaza økt kraftig den siste uken.

Israel er blitt angrepet med raketter, bombekastere og ballonger, skriver Haaretz. Israel har svart med flyangrep mot Hamas, gruppen som styrer Gaza.

Israel reduserer dessuten størrelsen på sonen hvor de vil la palestinere fra Gaza fiske. Fra og med onsdag ettermiddag ble den reduserte fra 15 til 10 nautiske mil (10 nautiske mil er 18,52 kilometer). Palestinske fiskere mener at israelerne har ødelagt deres mulighet til å drive et lønnsomt fiske.

Les mer om

  1. Gaza
  2. Israel