Verden

Nederland vil ikke lenger kalles Holland

Regjeringen mener det er bedre for landets omdømme at bare Nederland brukes.

Amsterdam ligger i provinsen Holland i Nederland. Foto: Margriet Faber / TT NYHETSBYRÅN

 • Mari Lund Wictorsen
  Mari Lund Wictorsen
  Journalist

Holland eller Nederland – spiller det egentlig noen rolle hva vi kaller landet? Ja, mener regjeringen i Nederland. Nå har de bestemt at landet skal slutte å kalle seg Holland, skriver The Guardian. For det er jo faktisk Nederland som er landets virkelige navn. Dessuten mener de det er bedre for landets omdømme at bare Nederland brukes.

Holland er et landskap i det nordvestlige Nederland, inndelt i provinsene Noord-Holland og Zuid-Holland. Amsterdam er blant byene som ligger her. Men Holland brukes også feilaktig som navn på hele Nederland, ifølge Store norske leksikon.

Lettere å uttale

Landets fotballag kalles ofte Holland, men heretter vil de bare kalles Nederland i alle offisielle settinger. Landets offisielle reiseguide heter Holland.com. Det ble opprinnelig valgt fordi det er lettere for utlendinger å uttale, skriver Jyllands-Posten. Men det er ikke særlig hensiktsmessig når landet prøver å lokke turister vekk fra Amsterdam og ut i mindre kjente reisemål i landet.

Fotballfansen i Nederland pleier å synge «Hup, Holland, Hup». Nå må de kanskje finne på noen nye sanger? Foto: LUCY NICHOLSON / X90050

Mer enn narkotika og prostitusjon

At kun navnet Nederland nå skal brukes, er en del av et større omdømme-prosjekt i landet. Nederlandske myndigheter ønsker ikke lenger at landet skal bli forbundet med narkotikabruk og prostitusjon. «Red light district» i Amsterdam er for eksempel en kjent turistattraksjon. Myndighetene og turistorganisasjonene ønsker å profilere Nederland som åpen og inkluderende, men det er ikke klart akkurat hva de skal gjøre.

Navneskiftet skal fremmes når Melodi Grand Prix går av stabelen i 2020 i Rotterdam, Nederlands nest største by. Nederland vil også bli det offisielle navnet under sommer-OL i Tokyo samme år.

Les mer om

 1. Nederland
 2. Amsterdam

Flere artikler

 1. HISTORIE
  Publisert:

  Tusenvis av nordmenn flyttet til Amsterdam. Mange endte i dyp fattigdom og nød.

 2. VERDEN
  Publisert:

  En helt unik dom stopper utvidelse av Heathrow. Nå øyner miljøvernere i flere land håp.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tyskland: Planen var å redde julen. I stedet blir det full nedstengning.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Overveldet av korona-nyheter? Her får du noe annet.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Flere hundre arrestert verden over under globale klimaprotester

 6. VERDEN
  Publisert:

  Missilangrep i natt: Iran kaller angrepet selvforsvar. Trump melder at «alt står bra til»