Verden

Nordirske unionister sier nei til brexit-avtalen

Brussel/Oslo: Det nordirske unionistpartiet DUP støtter ikke forslaget til brexitavtale som det forhandles om på spreng i Brussel i morgentimene. Dermed øker spenningen i innspurten før toppmøtet i EU starter i ettermiddag.

Lederen av det det nordirske unionistpartiet DUP Arlene Foster sier nei til utkastet til brexit-avtale. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS

  • Thomas Spence
  • NTB
  • Eirin Hurum
    Europa-korrespondent
  • I denne direktebloggen kan du følge vår løpende dekning av EU-toppmøtet torsdag og fredag.

DUP sendte ut en kunngjøring fra Arlene Foster og Nigel Dodds som sier at «slik situasjonen er, kan vi ikke støtte forslaget om toll og på grunn av manglende klarhet i spørsmålet om moms».

DUP sier at partiet vil fortsette å samarbeide med regjeringen i forsøket på å finne «en fornuftig avtale som fungerer for Nord-Irland og sikrer den økonomiske og konstitusjonelle integriteten til Storbritannia».

EU og Storbritannia er i ferd med å skissere en løsning der Nord-Irland forblir en del av EUs indre marked, med en tollgrense i Irskesjøen mellom den irske øya og Storbritannia for øvrig. En slik løsning er unionistene i DUP svært skeptiske til.

Det britiske pundet sank torsdag morgen 0,6 prosent etter at DUPs standpunkt ble kjent.

Statsminister Boris Johnsons regjering antas å være avhengig av støtte fra DUP for å få en eventuell brexitavtale gjennom i Parlamentet.

Mount Everest-ekspedisjon

I et regjeringsmøte onsdag ettermiddag informerte Johnson sine regjeringskolleger om at det ikke hadde vært noe gjennombrudd i forhandlingene

Johnson snakket også med partifeller i Parlamentet, og ifølge en av dem skal statsministeren ha brukt en Everest-ekspedisjon som metafor, ifølge NTB.

– Vi er ikke helt på toppen ennå, vi er på Hillary Step på veien opp til Mount Everest. Toppen er ikke langt unna, men er i øyeblikket innhyllet i tåke, skal statsministeren ha sagt, ifølge kilder The Guardian har snakket med.

Les også

Kan gå mot historisk brexitavtale torsdag. – Vi er nå inne på den siste sprintetappen

Labours leder Jeremy Corbyn avviste onsdag også løsningen som er skissert.

– Det er ikke en avtale vi kan støtte, basert på det jeg har hørt hittil, sa Corbyn.

- En brexitavtale er en armlengdes avstand unna, men det er fortsatt ingen garanti for enighet, sier Jean-Baptiste Lemoyne, fransk viseutenriksminister, torsdag morgen.

EUs forhandler Michel Barnier sa sent onsdag at det har vært en «god prosess, og jobben fortsetter».

Johnson: Storbritannia skal ut 31. oktober

Torsdag ettermiddag samles EUs stats- og regjeringssjefer til det som er ventet å bli et av de mest dramatiske EU-toppmøtene i historien. Statsminister Boris Johnson har sagt at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober – enten det er med eller uten en avtale.

Vil Storbritannia endelig komme i mål og få sin brexitavtale?

Den siste uken har vært en politisk berg-og-dal-bane. Nært gjennombrudd i forhandlingene er blitt avløst av rykter om sammenbrudd.

Rett før klokken 20.00 onsdag kveld avsluttet Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron et arbeidsmøte i Toulouse i Frankrike i forkant av EU-toppmøtet.

Merkel: Tro på at vi kan komme i mål

Begge statslederne kom med uttalelser som tydet på at et gjennombrudd er nært forestående.

– Vi er nå inne på den siste sprintetappen for forhandlingene og jeg har stor tro på at vi kan komme i mål med en avtale med britene, sa Angela Merkel.

Hun takket samtidig EUs sjefforhandler, Michel Barnier for hans innsats.

Det samme sa Macron:

– Jeg vil takke Barnier for å ha forhandlet med stor seriøsitet og i respekt for alle medlemslandene, sa han.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Nord-Irland
  3. Storbritannia