Verden

Politiet i Minneapolis skal granskes

Samme dag som Joe Biden ber Kongressen vedta en rekke politireformer, er det klart at myndighetene i Minnesota skal granske politiet i Minneapolis.

Åtte dager etter at George Floyd døde, protesteres det fortsatt over hele USA. Her fra Los Angeles tirsdag.
  • Kristian Havnes Klemetzen
    Journalist
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Myndighetene i delstaten Minnesota skal granske politiet i Minneapolis etter dødsfallet som har utløst demonstrasjoner og opptøyer over store deler av USA.

Den amerikanske delstatens departement for menneskerettigheter skal undersøke politiets rutiner de siste ti årene.
Målet er å finne ut om etniske minoriteter systematisk er blitt diskriminert, og hvordan dette eventuelt kan endres.

– Innbyggere i Minnesota kan forvente at myndighetene våre vil bruke alle midler for å dekonstruere generasjoner av systematisk rasisme i delstaten vår, sier guvernør Tim Waltz tirsdag.

Utspillet kommer åtte dager etter at afroamerikanske George Floyd døde etter at en Minneapolis-politimann satt på halsen hans i mange minutter. «Jeg får ikke puste», gispet Floyd.

Siden har det vært opptøyer i flere amerikanske byer.

Biden ber om politireform

Joe Biden, sannsynligvis Det demokratiske partiets presidentkandidat, taler i rådhuset i Philadelphia tirsdag.

Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat under høstens presidentvalg, ber Kongressen vedta flere ulike politireformer. Barack Obamas tidligere visepresident vil blant annet ha forbud mot kvelertak og en standard for bruk av politimakt.

Biden omtaler George Floyd-saken som «en vekker for nasjonen», og sier:

– Ingen flere unnskyldninger, ingen flere utsettelser.

Instagram gikk i svart

Millioner av brukere, også norske, la tirsdag ut et helt svart bilde på bildedelingstjenesten Instagram.

Millioner av brukere på bildedelingstjenesten Instagram markerer motstand mot rasisme og politivold, ved å legge ut et helt svart bilde. Etter at det startet blant musikere har det spredt seg fra land til land, også Norge.

Tirsdag ble til #BlackoutTuesday. Store plateselskaper og artister tok initiativ til å «koble seg fra jobben og koble til samfunnet» under emneknaggen #TheShowMustBePaused.

Portforbudet opprettholdes i New York

Fra mandagens protester på Manhattan i New York.

I storbyen New York vil portforbudet på kveldstid opprettholdes ut uken. Borgermester Bill de Blasio vil imidlertid ikke sette inn nasjonalgarden.

– Vi trenger det ikke, og vi tror heller ikke det er lurt. Når styrker utenfra settes inn i lokalsamfunn, kommer det ikke noe godt ut av det, sier de Blasio, som opplyser at mer politi vil settes inn for å holde situasjonen under kontroll.

NYC, CALL UP THE NATIONAL GUARD. The lowlifes and losers are ripping you apart. Act fast! Don’t make the same horri ... https://t.co/kn824RVY5x

Det går imot rådene fra presidenten. Donald Trump anbefaler å sette inn nasjonalgarden i byen New York mot «taperne», som han kaller demonstrantene.

Politiet ble beskutt i Missouri

Politisjef Tim Clothier går arm i arm med Ryan Staples og Jalen Thompson først i demonstrasjonstoget for George Floyd mandag.

Mandag kveld ble minst fire politimenn ved St. Louis politikontor i Missouri skutt og skadet, etter å prøvd å få kontroll over protestene i byen.

«Fire av våre politimenn ble skutt i kveld. Alle er fraktet til sykehus. Alle fire puster og er ved bevissthet, og skadene skal ikke være livstruende», skrev politikontoret på Twitter.

Enda flere politimenn skal ha vært utsatt for skuddfare i forbindelse med voldelige opptøyer i byen i Midtvesten.

Brannmenn foran politistasjonen i St. Louis mandag. Protestgruppen utenfor politistasjonen var del av en større protest tidligere på dagen.

I Kansas City har borgermesteren innført portforbud i et forsøk på å få kontroll på protestene. Han har også bedt om assistanse fra nasjonalgarden i Missouri.

Demonstrasjonene fylte gatene rundt Gateway Arch i St. Louis mandag.

I Ferguson, der det også i 2014 var store protester mot rasisme og politivold, ble politistasjonen evakuert etter at bygningen ble påført skader under protestene på søndag. I 2014 startet protestene etter at den svarte tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av en hvit politimann.

Gjentatte angrep på pressefolk

Amerikansk politi har brukt både tåregass, gummikuler og pepperspray mot journalister som dekker demonstrasjonene og uroen i USA. Over 100 angrep er registrert.

Det viser en kartlegging forskningssenteret Niemanlab ved Harvard-universitetet har gjennomført.

Omfanget bekreftes av den nettbaserte gravegruppen Bellingcat, som mandag kveld hadde dokumentert 101 politiangrep på journalister.

Det siste angrepet skjedde utenfor Det hvite hus i Washington søndag kveld, da politiet skjøt tåregass mot journalister som var til stede for å dekke demonstrasjonene mot politivold og rasisme.

Les mer om

  1. Politivold
  2. USA
  3. Portforbud