Verden

- Gadafi må trekke seg

Opprørslederne i Libya vil likevel vurdere en mulig fredsplan.

  • Elisabeth Rodum

Les også :

Opprørerne skal nå ta stilling til fredsplanen som Den afrikanske unionen (AU) har forhandlet frem med Muammar Gadafi. Representanter for AU kom mandag frem til opprørernes hovedbase i Benghazi, hvor de ble møtt av demonstranter som ropte «Ut med Gadafi», ifølge BBCs korrespondent i byen.

Opprørernes representant i Storbritannia, Guma al-Gamaty, sier til BBC at forslaget til fredsplan vil bli vurdert, men dersom den ikke oppfyller opposisjonens krav, kan de ikke akseptere den.

Opprørerne sier det er uaktuelt med en avtale som innebærer at Gadafi eller sønnene hans forblir ved makten .

Dette kravet har libyske myndigheter gjentatte ganger avvist.

Lederen for AUs kommisjon for fred og sikkerhet, Ramtane Lamamra, sa søndag at Gadafis mulige tilbaketrekking ble diskutert under møtet, men unngikk å gå nærmere i detalj.

— Det var noen drøftelser om dette, men mer kan jeg ikke opplyse. Det er fortrolig informasjon mellom partene, sa Lamamra ifølge Reuters.

Den libyske lederen Muammar Gadafi har sittet med makten i Libya i 41 år. Opposisjonen sier den ikke kan godta et forslag til fredsavtale som innebærer at Gadafi forblir ved makten. (FOTO: FOTO: REUTERS)

Krever tilbaketrekning

Opprørerne krever at Gadafi trekker sine styrker tilbake fra byer de er gått inn i eller beleiret etter at borgerkrigen begynte. De krever samtidig at det libyske folk får ytringsfrihet.

– Folk må få lov til å gå ut i gatene for å uttrykke sine meninger, og soldatene må trekkes tilbake til brakkene sine, sier opprørstalsmannen Shamsiddin Abdulmolah, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma sier

Les også

- Gadafi godtar veikart for fred

utarbeidet av Den afrikanske unionen.

Den afrikanske unionens Ramtane Lamamra sa mandag at AUs fredsplan innebærer umiddelbar våpenhvile, dialog mellom partene, beskyttelse av utlendinger i Libya og økt tilgang til humanitær hjelp.

Veikartet innebærer også at NATO blir bedt om å stanse bombingen.

NATO sier at alliansen ønsker alle forsøk på å stanse volden i Libya velkommen, men har foreløpig ingen konkret kommentar til planen.

– Vi registrerer rapportene om et våpenhvileforslag fra Den afrikanske union. Siden Libya-krisen begynte, har vi vært i konstant kontakt med Den afrikanske union og andre regionale og internasjonale organisasjoner, sier NATOs talskvinne Oana Lungescu, ifølge NTB.

Fra venstre Sør-Afrikas president Jacob Zuma, Kongos president Denis Sassou-Nguesso, Libyas leder Muammar Gadafi, Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz og Den afrikanske unions generalsekretær Jean Ping utenfor Gadafis telt i Tripoli søndag. (FOTO: AP/Pier Paolo Cito)

— Opprørerne har lite å vinne

Til tross for opprørernes løfter om at de er villlige til å vurdere fredsplanen, er det ikke mye som tyder på at AU vil lykkes med sitt forsøk på å løse konflikten i Libya.

Gadafi har to ganger tidligere hevdet at han har vært villig til å innlede en våpenhvile, men begge gangene har han fortsatt angrepene mot opprørerne.

Den libyske lederen har vært en sterk støttespiller for AU og har gitt store pengesummer til organisasjons medlemsland. Libya har også et medlem i kommisjonen for fred og sikkerhet, som består av 15 medlemmer.

Ledere for opposisjonen i Libya har derfor gitt uttrykt for at de tviler på om AU egner seg til å lede fredsforhandlinger for å løse konflikten i Libya, og om organisasjonen vil arbeide for å fjerne Gadafi, ifølge CNN.

En dansk ekspert i internasjonal politikk mener at opprørerne har lite å vinne på planen.

– Gaddafi har fått det han ønsket seg. Han får lov til å bli sittende, og han får våpenhvile. Samtidig stilles det ikke krav som han ikke selv tidligere har ytret, sier Peter Viggo Jakobsen ved Københavns Universitet til nyhetsbyrået Ritzau.

Libyske opprørere passerer et kjøretøy som de sier ble truffet under et NATO-angrep utenfor Ajdabiyah øst i Libya søndag. (FOTO: REUTERS/Youssef Boudlal)

Uforminske styrke

Samtidig som samtalene i Libya pågår, fortsetter borgerkrigen med uforminske styrke. Etter en rekke tilbakeslag i møte med Gadafi-lojale styrker har opprørerne igjen kontroll over byen Ajdabiyah øst i Libya, men ifølge BBC pågår det harde kamper i området.

Søndag ble minst tolv opprørere drept i kamper med Gadafi-styrker utenfor byen, opplyser helsepersonell.

Det kom også meldinger om at bombefly fra NATO hadde truffet 14 av Gadafis stridsvogner utenfor Misrata, ifølge øyenvitner. Minst åtte mennesker ble drept og 22 såret i søndagens kamper mellom Gadafi-lojale styrker og opprørere ifølge medisinsk personell i byen, som er Libyas tredje største.

NATO bekreftet søndag at alliansens kampfly har slått ut 25 av Gadafis stridsvogner, ifølge NTB.

– Situasjonen i Ajdabiyah, og særlig i Misrata, er desperat for de libyerne som brutalt blir beskutt av regimet, sier generalløytnant Charles Bouchard, som er sjef for NATOs operasjoner.

Misrata, den eneste opprørskontrollerte byen vest i Libya, har i flere uker vært preget av intense kamper mellom Gadafis styrker og opprørerne.

Opprørerne tok til våpen øst i Libya, og i noen byer i vest, etter at den libyske lederens styrker skjøt mot demonstranter i februar. Opprørerne tok kontroll over noen byer øst i landet, men har ikke truet hovedstaden Tripoli. Etter et vedtak i FNs sikkerhetsråd som åpnet for en flyforbudssone, har Gadafis styrker ikke greid å innta de opprørskontrollerte byene.

Les også

  1. - Gadafi godtar veikart for fred

  2. Libya-avhopper kobles til 31 år gammelt drap

  3. Flystyrker fra NATO bombet 17 stridsvogner