Verden

Lukasjenko: - Jeg ba dere komme hit for å forsvare landet

Hviterusslands mangeårige president Aleksandr Lukasjenko oppfordret til forsvar av landet da han talte til sine støttespillere i sentrum av hovedstaden Minsk. Søndag holder både støttespillere og motstandere demonstrasjoner i gatene.

Mange mennesker deltok søndag i en støttemarkering for president Aleksandr Lukasjenko på Uavhengighetsplassen i hovedstaden Minsk.
  • Frøydis Braathen
    Journalist
  • NTB

– Jeg ba dere ikke komme hit for å forsvare meg, men for første gang på et kvart århundre for å forsvare landet og dets uavhengighet, sa presidenten søndag.

Om lag 10.000 demonstranter var til stede, ifølge nyhetsbyrået AFP. Mange viftet med hviterussiske flagg og ropte takk.

I en annen del av byen marsjerte tilhengere av opposisjonen gjennom gatene. De hadde et stikk motsatt budskap til presidenten og ropte at han må gå av. Protestene kommer etter økende sinne over presidentvalget forrige helg, som mange mener ble rigget.

En AFP-journalist mener at 100.000 mennesker deltok, og at demonstrasjonen var den klart største hittil. Også i andre byer var det store protester.

Vil ikke gi opp landet

Da Lukasjenko talte til sine tilhengere på søndag, sa han at han ikke ville gi opp landet. Han vil heller ikke følge oppfordringer fra utlandet om å holde et nytt valg, ifølge Reuters.

– Hviterussland vil dø som stat hvis nye valg gjennomføres, sa Lukasjenko.

Busser har fraktet Lukasjenko-tilhengere inn til byen, melder BBC. Her har de vist sin støtte til den omstridte presidenten som har sittet med makten i Hviterussland siden 1994. Det er også kommet meldinger om offentlig ansatte som angivelig har fått ordre om å delta i støttemarkeringen.

Les også

Rekorddemonstrasjoner i Hviterussland: Slik har man aldri tidligere sett «Europas siste diktatur».

Titusener av Lukasjenkos motstandere har samlet seg i sentrum av Minsk. Protestene sprer seg over hele landet etter at Lukasjenko hevdet han fikk mer enn 80 prosent av stemmene i presidentvalget.

Protester etter presidentvalget

I etterkant av det omstridte presidentvalget forrige helg har det vært store protester og sammenstøt med politiet i Hviterussland.

Protestene sprer seg over hele landet etter at Lukasjenko har hevdet at han fikk mer enn 80 prosent av stemmene i presidentvalget.

Alexandr Lukasjenko talte til sine tilhengere søndag.

Nå er regimet hans under press. Til og med TV-ansatte erklærte at de vil gå til streik fra mandag. Et av deres krav er at myndighetene stopper sensuren av TV og tillater en objektiv dekning av nyheter i landet, skriver BBC.

Les også

Han anbefalte vodka og badstue mot korona. Nå skremmer en ung kvinne vettet av «Europas siste diktator».

Avtale med Putin

På et møte med forsvarsdepartementet lørdag sa Lukasjenko at han hadde inngått en avtale med Russlands president Putin, og at Russland skal bidra til å beholde sikkerheten i Hviterussland.

Mange har tolket dette utsagnet som en direkte trussel om å gjøre slutt på protestene med et blodbad med Kremlins hjelp, skriver BBC.

Les mer om

  1. Hviterussland
  2. Minsk