Migrantstrømmen er tilbake. Men den er ikke som før.
Koronakrisen stanset strømmen av migranter mot Europa. Nå har migrantstrømmen tatt seg opp igjen, men den er ikke som før.
Selv om antallet migranter som har tatt seg til Europa hittil i år er lavere enn på samme tid i fjor, har migrantstrømmen tatt seg opp de siste månedene. Det rapporterer det europeiske grense- og kystvaktbyrået Frontex.
Koronakrisen førte i vår til stengning av grensene mange steder, også der migranter fra Afrika og Asia tradisjonelt har hatt sine ruter på veien mot Europa. Dermed så man fra midten av mars en dramatisk nedgang i ankomsten av migranter.
En svært streng politikk fra Hellas bidro også til at den østeuropeiske ruten ble nærmest stengt og det gjør den fremdeles.
Det er i stedet den sentraleuropeiske ruten som nå igjen blir benyttet av mange. De siste syv månedene har 13.150 migranter blitt registrert langs denne ruten, en oppgang på 155 prosent sammenlignet med fjorårets tall, ifølge Frontex.
Tunisia er blitt en viktig brikke
Men mye er annerledes. Mens de fleste tidligere reiste ut fra Libya, kommer 80 prosent nå fra nabolandet Tunisia. Det kan være flere årsaker til det, blant annet at det herjer en krig mellom ulike fraksjoner i Libya og at EU og Italia gjennom flere år har forsøkt å få libyske myndigheter til å stanse migrantene i det de legger ut på sjøen i flåtene sine.
Samtidig er det blitt vanskeligere for frivillige organisasjoners redningsskip å ligge i sjøen utenfor Libya for å hente opp migrantene fra deres lite sjødyktige flåter. Mandag døde 45 migranter da båtmotoren eksploderte utenfor Libyas kyst, ifølge FNs høykommissær for flyktninger. 37 ble reddet i land av lokale fiskere, men ble tatt til fange da de kom i land.
En annen årsak kan ligge i Tunisia. Landet var allerede i en vanskelig økonomisk situasjon og er kommet i et enda verre uføre i og med koronakrisen. Blant annet har turistnæringen fått store problemer.
Mens det tidligere var ganske få tunisiere som satte seg i flåter for å komme seg til Europa, utgjør de sammen med folk fra Bangladesh nå den største gruppen som ankommer Italia.
– Vi ser at hele familier reiser
Mens migrantene tidligere ble plukket opp fra sjøen like etter at de kom seg ut i internasjonalt farvann, er det nå mange som tar seg hele veien til Lampedusa, Italias sørligste øy.
– Det er vanskelig å håndtere, sa Italias utenriksminister Luciana Lamorgese under en pressekonferanse 15. august ifølge Reuters.
Hun mente tallene ikke var veldig høye, selv om de er mye høyere enn det man hadde i fjor, da hennes høyreorientert forgjenger Matteo Salvini strammet grepet.
– Vi må sette tallene i perspektiv. Tunisia er i en dyp økonomisk, sosial og politisk krise. Vi har sett at hele familier reiser for å nå Italias territorium, sa Lamorgese.
En topptung delegasjon fra Italia og EU kom mandag til Tunisia for å få dem til å stanse den nye migrantstrømmen. Tunisias president Kais Saied ville at møtene også skulle handle om hvilken økonomisk hjelp EU kan gi til Tunisia, melder AP.
EU gir nå cirka 10 millioner euro til Tunisia for å få dem til å stanse migrantstrømmen, melder TAP. Pengene kan Tunisia bruke til å kjøpe patruljebåter og utstyr.