Antirasistisk demonstrasjon endte med opptøyer i Göteborg

Politiet sa stopp da det møtte frem 2000 mennesker, mens det kun var gitt tillatelse for 50. Nå har det som begynte som en fredelig protest, utviklet seg til opptøyer med slagsmål, pågripelser og angrep på politibiler.

Flere demonstranter er pågrepet av politiet under urolighetene i den svenske byen.

– Det er en liten gruppe som har ønsket å lage bråk, sier politiets pressetalsperson Christer Fuxborg til Göteborgs-Posten.

Han uttrykker fortvilelse over at disse har ødelagt arrangementet for flertallet, som kun ønsket å demonstrere fredelig. Det skal være ungdommer som står bak bråket, uten tilhørighet til noen bestemt gruppe.

Enkelte demonstranter gikk til angrep på politiets minibusser og kastet tomflasker mot politiet. En håndfull personer er arrestert, mens andre er bortvist fra stedet.

Demonstranter tok seg også inn i kjøpesenteret Arkaden, der de knuste flere butikkvinduer.

Utover kvelden fortsatte bråket med ruteknusing og sammenstøt med politiet flere steder i sentrum av byen.

Like før klokken 20 fortalte politiets talsperson at en gruppe yngre jenter forsøkte å stanse folk fra å ta løs brostein som de skulle kaste mot politiet.

– Da jentene grep inn, ble de angrepet og skadet. Dette er yngre jenter med sivilt mot. Det gir et bilde av situasjonen, sier han til Göteborgs-Posten.

Ble delt opp i grupper

Demonstrasjonen er en del av Black lives matter-bevegelsen, som har arrangert protester i USA og en rekke andre land etter at afroamerikanske George Floyd døde som følge av politivold i Minneapolis.

Demonstrasjonen i Göteborg begynte klokken 14, men allerede en halvtime før hadde hundrevis av mennesker samlet seg på Heden i sentrum av byen. Demonstrantene ble da delt opp i ulike grupper på 50 personer hver, og arrangørene delte ut munnbind.

Demonstranter angriper en politibil sentralt i Göteborg.
Det er amper stemning mellom politi og demonstranter.

En knapp halvtime senere var det ankommet om lag 2000 personer, og politiet besluttet at demonstrasjonen måtte avsluttes.

– Den sosiale distanseringen kunne ikke overholdes, sier politiets talsperson Christer Fuxborg til Göteborgs-Posten.

Fuxborg uttaler til avisen Expressen at det var kommet en «hel fotballbane full av folk», og at politiet ikke vil være med på å bidra til spredningen av en pandemi.

Gikk i spontant tog gjennom byen

Demonstrantene forlot da stedet og i stedet gikk i et flere hundre meter langt tog gjennom sentrale Göteborg. Politiet brukte biler til å sperre av gater og lede toget i den retning de ønsket. Enkelte demonstranter fyrte av kinaputter.

Like før klokken 16 var toget tilbake på Heden der demonstrasjonen startet. Der ble det holdt spontane appeller. Enkelte kastet tomflasker og gjenstander mot politiet. Så utviklet stemningen seg i negativ retning.

Demonstrasjonen begynte fredelig på Heden, et område sentralt i Göteborg.
Demonstrantene gikk deretter i et spontant tog gjennom sentrum, etter at politiet forsøkte å oppløse demonstrasjonen.

Demonstrasjoner mange steder

Tidligere denne uken er det holdt tilsvarende demonstrasjoner i Stockholm og Malmö. Begge ble oppløst av politiet av smittevernhensyn.

I Norge har det vært holdt demonstrasjoner i blant annet Oslo fredag og Stavanger lørdag. Her hjemme har politiet valgt ikke å gripe inn mot demonstrantene.

Det har fått flere til å reagere, blant annet professor Janne Haaland Matlary. Politiet mener de ikke har myndighet til å oppløse demonstrasjonene, ettersom ytringsfriheten er grunnlovsfestet.

Også flere andre steder i verden ble det holdt store demonstrasjoner søndag. Gatene i Barcelona, Madrid og Roma var fylt av titusenvis av mennesker som viste sin avsky mot rasisme og diskriminering, og støtte til Black lives matter-bevegelsen.

Lørdag var det massemønstringer i en rekke andre europeiske byer, i Australia og ikke minst i USA. I USA var det få meldinger om uro, og protestscenene var heller muntre enn anspente. Myndighetene var ikke snare med å gi noen anslag, men det er klart at titalls tusen mennesker – kanskje hundretusenvis – demonstrerte i USA.

  • Les også: