For to år siden åpnet landene forsoningssenter. Nå har Kim sprengt det i luften.

Etter krangel om løpesedler som sendes over grensen til Nord-Korea, har landet sprengt i luften et samarbeidskontor for de to landene, ifølge Sør-Korea . – Politisk teater, sier norsk ekspert.

14. september åpnet nordkoreanere og sørkoreanere et forsoningssenter

Folk i nærheten av den nordkoreanske grensebyen Kaesong kunne tirsdag høre lyden av eksplosjonen og se røyk, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Både sørkoreanske og nordkoreanske myndigheter bekreftet tirsdag at kontoret er ødelagt. Ifølge lokale medier fulgte sørkoreanske militære direkte med på sprengningen klokken 14.50 lokal tid via overvåking. En svart-hvitt film ble senere offentliggjort. Senteret lå nær industriområdet i Kaesong, ikke langt fra grensen mot Sør-Korea.

Krig med våpenhvile siden 50-tallet

Nord-Korea hadde på forhånd truet med å ødelegge bygningen med kontoret. Forholdet mellom landene er i det siste blitt betraktelig kjøligere etter noen år med tilnærming. Bygningen ble innviet for to år siden i denne perioden. Rent formelt har Nord-Korea og Sør-Korea vært i krig, men i våpenhvile, siden 1950-tallet.

I mangel av normale diplomatiske forbindelser mellom landene, har kontoret fungert som en slags felles ambassade. Kontoret har imidlertid ikke vært i drift siden januar på grunn av koronapandemien.

Tirsdag formiddag lokal tid kunne man se en røyksøyle stige opp fra den nordkoreanske byen Kaesong nær grensen mot Sør-Korea.

«Fabelaktig» eksplosjon

Nordkoreanerne har meldt fra om sin vrede over at sørkoreanske aktivister og nordkoreanske avhoppere sender flyveblader over grensen ved hjelp av ballonger. I flere slike ballongslipp den siste tiden har løpesedler kritisert Nord-Koreas leder Kim Jong-un og landets kjernefysiske våpenprogram.

KCNA, det nordkoreanske nyhetsbyrået som ofte tar i bruk et blomstrende språk, kalte tirsdag dem som sender løpesedler, for «menneskelig avskum». Eksplosjonen som blåste kontoret i luften, beskrives som «fabelaktig».

Landene er blitt enige om å ikke tillate propagandavirksomhet rettet mot hverandre, men Sør-Korea har ikke klart å stanse kampanjene med ballonger.

Dette bildet fra Sør-Koreas forsvarsdepartement viser eksplosjonen tirsdag ettermiddag lokal tid.

– Tjener ikke penger

– Dette er et komplisert spill, et politisk teater, sier Vladimir Tikhonov til Aftenposten.

Den russiskfødte professoren i Korea-studier ved Universitetet i Oslo har blant annet undervist ved et sørkoreansk lærested.

– Nord-Korea er frustrert over at samarbeidet med Sør-Koreas regjering ikke er blitt lønnsomt. De har ikke klart å tjene penger på det, sier Tikhonov.

Ifølge observatører opplever Nord-Korea den bratteste økonomiske nedturen siden 1997. Årsaken er at koronapandemien har stengt for det lille som var av utenrikshandel, hovedsakelig med Kina.

Tikhonov påpeker at Sør-Korea er bundet av internasjonale sanksjoner som sterkt begrenser hvor tett de kan samarbeide med naboen i nord.

– Handel står for 85 prosent av sørkoreansk økonomi, og det kan de ikke sette i fare, sier han.

– Et påskudd

Tikhonov mener vreden mot propagandakampanjene over grensen ikke er den egentlige årsaken til den nye fiendtlige holdningen.

– Det er et påskudd. Det er frustrasjon over økonomien som ligger bak, sier han.

Han mener poenget med å sprenge samarbeidskontoret i Kaesong er å sende en melding til Seoul og Washington.

– Det er valg i USA i år, og Nord-Korea vil sørge for å bli hørt der, sier han.

Et diplomatisk tøvær mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un kjølnet igjen etter et mislykket toppmøte i Vietnam i 2019, og det er ikke startet opp igjen.

En mann i Sør-Korea ser et TV-innslag om sprengningen av et samarbeidskontor i en nordkoreansk grenseby.

Hæren: I høy beredskap

Samtidig melder Nord-Koreas hær via det offisielle nyhetsbyrået KCNA at den er klar til å rykke inn i den demilitariserte sonen mot Sør-Korea. Militæret vil gjøre grensen «til en festning». Hæren sier dessuten at den er i høy beredskap.

På sørkoreansk side kalte president Moon Jae-in tirsdag inn til krisemøte i landets beredskapsstab.

Tikohonov tror likevel ikke fiendtlighetene vil trappes mye opp.

– Det er sannsynlig at det kommer flere påfunn som i dag, men dette er et show. Kanskje kan det bli noe skyting, men neppe med store tap. Nordkoreanerne er ikke interessert å provosere for mye, sier han.