Verden

Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus

Israel drepte tirsdag en av topplederne i Islamsk hellig krig (Jihad) i Gaza og bombet også huset til en annen leder i den palestinske gruppen i Damaskus.

Denne raketten ble fyrt av fra Gaza tirsdag morgen. Foto: MOHAMMED SALEM, REUTERS / NTB scanpix

 • NTB

42 år gamle Bahaa Abu el-Atta og hans kone ble drept i et israelsk flyangrep i Shejaeya-distriktet øst i Gaza by i morgentimene tirsdag. To av parets barn ble ifølge slektninger såret i angrepet, som var rettet mot familiens leilighet.

Israelske kampfly angrep samtidig boligen til en annen Jihad-leder, Akram al-Ajouri, i Mezzeh-distriktet i Syrias hovedstad Damaskus.

Huset ble ifølge syriske medier truffet av tre raketter. Ajouri selv ble ifølge aktivistgruppen SOHR såret, mens sønnen og datterdatteren hans ble drept.

Ajouri var ifølge israelske kilder sentral i samarbeidet mellom de palestinske gruppen og Iran.

Skjøt tilbake raketter

Som et svar på angrepet skjøt militante palestinske grupper flere raketter fra Gaza mot Israel. Palestinske sikkerhetskilder sier flere eksplosjoner kunne høres på Gazastripen, da raketter avfyrt mot Israel ble skutt ned av landets rakettforsvar.

Skytingen bekreftes også av den israelske hæren, som sier de nå venter flere dager med kamper.

Islamsk hellig krig (jihad) har bekreftet at lederen Baha Abu Al-Ata (42) er drept. Det skjedde i et luftangrep mot en bolig i Gaza.

Også fra Syria kommer det meldinger om et angrep. Boligen til en leder i Islamsk hellig krig er truffet i et israelsk luftangrep i Damaskus tidlig tirsdag morgen, ifølge statlige syriske medier.

Her skal lederens sønn og en annen person ha blitt drept, melder nyhetsbyrået SANA.

Det kunne høres flere eksplosjoner på Gazastripen da raketter avfyrt mot Israel ble skutt ned av landets rakettforsvar. Foto: SUHAIB SALEM, REUTERS/NTB scanpix

– Lenge planlagt angrep

Angrepet kommer dagen etter utnevnelsen av Natftali Bennett som Israels nye forsvarsminister. Bennett har lenge tatt til orde for bruk av hardere midler mot palestinske militante.

Ifølge en militær talsperson, oberstløytnant Jonathan Conricus, er operasjonen mot Islamsk hellig krig-lederen planlagt lenge. Han beskriver Abu el-Atta som en «tikkende bombe» og hevdet at han har vært ansvarlig for en rekke nylige rakettangrep mot sørlige deler av Israel, og at han aktivt planla nye angrep. Gruppen beskrives som en enda mer ekstrem gruppe enn Hamas.

– Vi har den siste uken ventet på det rette øyeblikket til å gjennomføre dette kirurgisk målrettede angrepet, sier han.

Baha Abu Al-Ata Foto: MOHAMMED SALEM, REUTERS/NTB scanpix

Lovet hevn

Ifølge helsedepartementet i Gaza døde også en kvinne i flyangrepet, og to andre mennesker ble skadet. Ifølge gruppen er den døde kvinnen Abu el-Attas kone, mens de to skadede personene er barna hans.

Islamsk hellig krig hevder at deres leder var i ferd med å gjøre en «heroisk handling» da han ble drept. Gruppen har ikke utdypet hva handlingen gikk ut på, men har lovet hevn.

Palestiner drept i nytt angrep

En palestiner ble drept i et nytt israelsk luftangrep nord i Gaza tirsdag ettermiddag, bekrefter helsedepartementet i Gaza.

Det var en 25 år gammel palestiner som ble drept i angrepet. Tre personer ble skadet.

Israel har tidligere tirsdag bekreftet at de har angrepet palestinske militante som forberedte nye rakettangrep, fra luften.

Angrepet kommer etter at militante palestinske grupper har skutt flere raketter fra Gaza mot Israel i kjølvannet av at Baha Abu Al-Ata, lederen i gruppen Islamsk hellig krig (jihad), ble drept i et luftangrep mot en bolig i byen natt til tirsdag.

Angrepene og rakettene øker sjansen for en vesentlig eskalering i konflikten mellom Israel og palestinske militante i Gaza.

Israelsk angrep i Damaskus

Tidlig tirsdag morgen skal også en leder i Islamsk hellig krig være er truffet i et israelsk luftangrep i Damaskus tidlig tirsdag morgen, ifølge statlige syriske medier.

Lederens sønn og en annen person ble drept i angrepet, heter det i en melding fra det statlige nyhetsbyrået SANA.

To raketter traff boligen til lederen Akram Ajouri i palestinske Islamsk hellig krig (jihad), heter det i meldingen.

 1. Les også

  Norge bidrar med 55 millioner i året til et skolepensum som fremmer martyrdød, konflikt og jihad

Les mer om

 1. Israel
 2. Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 2. VERDEN

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 3. VERDEN

  Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep

 4. VERDEN

  Israel stoppet rakettangrep fra Gaza

 5. VERDEN

  Tolv raketter avfyrt fra Gaza mot Israel

 6. VERDEN

  En militær israelsk drone har styrtet i Libanon