Verden

Kinesisk redaktør vil bruke snikskyttere mot demonstranter i Hongkong. Røde Kors har sluppet inn på området.

Sjefredaktøren i den kinesiske avisen Global Times tar til orde for at politiet i Hongkong må bruke snikskyttere og skyte med skarpt mot demonstrantene. Røde Kors har fått lov å gå inn på universitetet hvor mange skal være alvorlig skadet.

  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist
Opprørspolitiet beveger seg mot universitetet Hongkong Polytechnic University i morgentimene mandag, lokal tid. Flere hundre demonstranter har barrikadert seg inne på universitetsområdet.

I en kommentar på sosiale medier søndag kveld skriver Hu Xijin at politiet ikke bør få ansvaret hvis demonstranter blir drept.

Kommentaren er publisert både på den kinesiske plattformen Weibo og på Twitter, som er forbudt i Kina.

Global Times er en tabloidavis som hører innunder Folkets Dagblad, som er den offisielle avisen til Kinas kommunistparti.

Samtidig følger kinesiske myndigheter situasjonen nøye, og kom med en skarp advarsel til studentene mandag.

– Ulovlige protester har ingen ting med såkalt demokrati og frihet å gjøre, sier Kinas ambassadør i Storbrittania, Liu Xiaoming, ifølge BBC.

Han sier at volden har skjøvet Hong Kong til en «ekstremt farlig situasjon», og advarte andre nasjoner mot å blande seg inn i indre kinesiske forhold.

Under en pressekonferanse i London, anklaget han opprørerne for å destabilisere Hong Kong og «ett land, to systemer».

Frivillige fra Røde Kors har fått lov til å gå inn på universitetet der hundrevis av demonstranter befinner seg, etter meldinger om at mange er alvorlig skadet.

Det er nettsiden Hongkong Free Press som på Twitter melder at politiet lot hjelpearbeiderne slippe inn på universitetsområdet mandag.

Demonstranter forsøkte å komme seg ut - møtt med tåregass

Mange av demonstrantene på det omringede universitetet i Hongkong forsøkte mandag å komme seg ut. Opprørspoliti svarte med tåregass, gummikuler og køller.

Det er uklart om noen av demonstrantene har klart å unnslippe.

Da noen av ungdommene forsøkte å rømme, skal politiet ha rykket frem og drevet dem tilbake.

Hundrevis av demonstranter befinner seg på universitetsområdet.

Politiet i Hongkong ber demonstrantene som er inne på det omringede universitetet, komme ut og overgi seg.

– Disse opprørerne er kriminelle. De må møte konsekvensene av handlingene sine, sa polititalsperson Cheuk Hau-yip på en pressekonferanse i Hongkong.

Store politistyrker skal sent søndag kveld (norsk tid) ha forsøkt å storme Hongkong Polytechnic University etter at universitetet har vært barrikadert av demonstranter i flere dager.

Politiet omringet universitetet søndag og forsøkte å spre demonstrantene med tåregass og vannkanoner. Demonstrantene svarte med bensinbomber og har satt fyr på flere innganger til universitetet.

Kampene mellom politiet og demonstrantene i Hongkong fortsatte i morgentimene mandag.

Flere personer er pågrepet utenfor universitetet, og politiet har erklært området som en opprørssone.

BBC skriver at politiet prøvde å storme bygningen ved 5.30-tiden lokal tid mandag morgen. Flere branner har hindret politiet i å ta seg inn på området.

Flere hundre har barrikadert seg

Mandag morgen skriver BBC at Politiet har omringet universitetet med hundrevis av demonstranter inne. Dusinvis av demonstranter prøvde å forlate etter soloppgang, men snudde seg tilbake da politiet fyrte tåregass og gummikuler.

Tidligere søndag advarte politiet om at de ville skyte med skarpt dersom de ble angrepet med «dødelige våpen». Demonstrantene har skutt med pil og bue og kastet hjemmelagde bensinbomber mot politiet.

Ble advart

Rektor ved universitetet, professor Teng Jin-guang, oppfordret studentene til å forlate området på en fredfull måte søndag kveld, men sa også at de må regne med å overgi seg til politiet, ifølge The Guardian.

Tidligere søndag advarte politiet om at de ville skyte med skarpt dersom de ble angrepet med «dødelige våpen». Demonstrantene har skutt med pil og bue og kastet hjemmelagde bensinbomber mot politiet.

Les også

Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte

USA fordømmer

Amerikanske myndigheter fordømmer det de mener er uberettiget bruk av makt i Hongkong og ber Kina beskytte Hongkongs frihet.

– Vi oppfordrer alle sider til å avstå fra vold og til å starte en konstruktiv dialog, sier en høytstående embetsmann i Trump-administrasjonen til nyhetsbyrået Reuters.

Han legger til at USA forventer at Kina overholder avtalen landet inngikk med Storbritannia i 1997 om å beskytte Hongkongs frihet, rettsvesen og demokratiske system.

Les mer om

  1. Demonstrasjonene i Hongkong
  2. Hongkong