Verden

Amazonas-forkjemper drept av ulovlige tømmerhuggere

En urfolksleder ble fredag skutt og drept av ulovlige tømmerhuggere i Amazonas i Brasil. En tømmerhugger mistet også livet i en påfølgende skuddutveksling.

Dette bildet av indianerlederen og regnskogvakten Paulo Paulino Guajajara ble tatt i september mens han drakk vann fra et tre i Amazonas. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Ifølge BBC ble Paulo Paulino Guajajara, som var i slutten av 20-årene, skutt i Araribóia i delstaten Maranhão. Han var leder av urfolkstammen Guajajaras og medlem av en miljøaktivistgruppe for å beskytte regnskogen.

– Jeg er redd noen ganger, men vi må løfte hodene våre og handle. Det er så my avskoging som skjer her, med gode tre harde som stål som blir hugget ned og tatt. Vi må bevare dette for barnas fremtid, sa miljøaktivisten til Reuters tidligere i år.

Dette bildet av indianerlederen og regnskogvakten Paulo Paulino Guajajara ble tatt i september etter at han hadde malt seg i ansiktet. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB scanpix

En annen innfødt, Tainaky Tenetehar, ble også skadet i angrepet. I tillegg døde en tømmerhugger i en påfølgende skuddutveksling.

300 drap det siste tiåret

Ifølge Survival International har minst tre personer tilknyttet aktivistgruppen, i tillegg til flere av deres slektninger, blitt drept.

I september publiserte Human Rights Watch (HRW) en rapport hvor det kom frem at det har vært 28 drap, fire drapsforsøk og 40 tilfeller av drapstrusler tilknyttet regnskogen siden 2015.

Totalt har det ifølge tall fra den veldedige organisasjonen Pastoral Land Commission (CPT), som også Brasils justisminister viser til, vært 300 drap det siste tiåret i forbindelse med konflikter om bruk av land og ressurser i Amazonas.

  1. Les også

    Urfolksreservatene utsatt for brann: – På konstant flukt

  2. Les også

    Urfolksledere til Stortinget: Stopp avtalen med Bolsonaro!

Les mer om

  1. Regnskog
  2. Amazonas
  3. Drap