Newzealendere leverer inn våpen mot penger

På fredag leverte våpeneiere i Christchurch på New Zealand inn våpen i bytte mot penger da regjeringens tiltak for å fjerne halvautomatiske våpen trådte i kraft.

15 mars i år ble 51 muslimer drept i et terrorangrep under fredagsbønnen i Al-Noor moskeen i Christchurch på New Zealand.

Den første av mer enn 250 landsomfattende innsamlinger ble holdt i Christchurch, stedet hvor 51 muslimer ble drept i terrorangrep under fredagsbønnen for under fire måneder siden.

Politiminister Stuart Nash sier hovedformålet med tilbakekjøpet er å «fjerne de farligste våpnene» som er i omløp. Væpnet politi fulgte med på tilbakekjøpet, der 68 våpeneiere leverte inn tilsammen 97 våpen og 94 våpendeler og tilbehør i løpet av de to første timene.

Politisjef Mike Johnson i Canterbury-provinsen, der Christchurch er hovedsetet, sier 903 våpeneiere har registrert 1.415 våpen som skal veksles inn.

– Politiet ser at dette er en stor endring for det lovlydige våpensamfunnet, og vi får veldig gode tilbakemeldinger fra folk som kommer innom, sier han.

Regjeringen fikk, med støtte fra opposisjonspartier, umiddelbart gjennomslag for å stramme inn New Zealands våpenlover etter angrepet.

Rettstegning av Brenton Tarrant, mannen som er siktet for moskedrapene 15 mars i år.

Australskfødte Brenton Tarrant er siktet for deltagelse i en terrorhandling, 51 tilfeller av drap og 40 drapsforsøk under angrepet 15. mars mot moskeene al-Noor og Linwood.

Tarrant skal ha brukt hele fem våpen, inkludert to halvautomatiske rifler, i angrepene.

Han erkjenner ikke straffskyld, og smilte da siktelsen ble lest opp i retten i forrige måned. Tarrant ba ikke om å få ordet, og da dommeren spurte ham direkte om han kunne se og høre fra fengselet hva som foregikk i retten, nikket han bare for å bekrefte.

Saken er berammet til 4. mai neste år, og det er satt av seks uker. Tarrant skal sitte i varetekt frem til neste fengslingsmøte, som er 15. august.