Da EU stengte yttergrensen, skulle de indre grensene bygges ned. Det skjer ikke.

Estland, Latvia og Litauen vil ha sine egne borgere hjem, men eneste vei hjem går via Polen. Til tross for at de alle er EU-medlemmer: Veien er stengt!

Lange køer og kaotiske tilstander på grensen mellom Tyskland og Polen.

Nå rekvirerer baltiske myndigheter redningsbåter og fly for å få borgerne hjem. Folk må forflyttes uten å berøre polsk jord.

Også Tyskland, EUs største land, har innført grensekontroll.

  • På en rekke grenseoverganger mellom EU-land er det nå køer og kaos.
  • På Polens grense til Tsjekkia måtte folk vente i 20 timer for å komme over.
  • Ved Østerrikes grense til Ungarn var køen 45 kilometer lang dagen etter at Ungarn stengte grensen.
  • Ved Brennerpasset, på grensen mellom Østerrike og Italia, er det også milevis med køer.
  • Også lastebiler med nødvendige varer, medisiner og viktige deler til industrien blir stoppet og sjekket i omfattende grensekontroller. Vareleveransene forsinkes.
  • Enkelte steder er militæret satt inn for å hanskes med køene. Røde Kors bistår også med å bistå med mat og ulltepper til personer som står fast i køer.
Lastebilene står i kø på grensen mellom Østerrike og Ungarn.

Dramatisk virkemiddel

Tirsdag kveld vedtok EUs 27 regjeringssjefer at EUs yttergrense skal stenges i 30 dager. Innreiseforbudet er det mest dramatiske noensinne i EUs historie.

I praksis vil all «ikke-nødvendig» reise inn til Schengen-området bli stengt for ikke-EU og EØS- borgere.

Skulle redde åpne grenser og det indre markedet

Hensikten med det dramatiske vedtaket var krystallklart: Det skulle være et forsøk på å hindre at nye grenser reiste seg mellom EU-land.

For etter at koronakrisen tok nakketak på Europa, har flere og flere EU-land på eget initiativ begynt å lukke grensene som skulle være åpne.

Koronakrisen har ført til nye grenser i Europa. De er ment å bremse bevegelsen av mennesker, men stopper også varehandelen.
Dette er lastebiler som står bom fast på grensen mellom EU-landene Litauen og Polen.

Ved inngangen til denne uken har 19 Schengen-land gjeninnført helt eller delvis grensekontroll og dermed opphevet den frie bevegelsen av mennesker som EU-samarbeidet bygger på.

– Viktig at grensene er åpne

Da EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, fremmet forslaget tirsdag, var hennes viktigste budskap at stengte yttergrenser skulle redde EUs indre marked og sørge for fri ferdsel mellom landene.

Spesielt viste hun til viktigheten av at helsepersonell og andre viktige funksjoner som bidrar i kampen mot koronaviruset, lett kunne reise mellom landene. Samt at viktige varer og medisinsk utstyr kommer raskt frem.

– Symbolpolitikk

Professor og EU-ekspert Erik Oddvar Eriksen peker på at det ikke bare er EU-landene som stenger grensene seg imellom.

– Når selv regioner i Norge og delstater i USA begynner å stenge grenser, er det jo et uttrykk for hvor spesielt og dramatisk dette er. Men det er klart det er alvorlig, sier Eriksen.

– EU har nå vedtatt å stenge yttergrensene. Betyr det at de endelig har vært i stand til å ta et koordinert grep?

– Nei, det kan en ikke si. Kontroll med yttergrensene er det de har holdt på med i forbindelse med flyktningkrisen. Stengning nå ser jeg heller som uttrykk for symbolpolitikk og en unntakstilstand.

– Effektene kan bli store

NUPI-direktør Ulf Sverdrup sier at også denne krisen kommer til å påvirke Europa, selv om det her er snakk om en midlertidig opphevelse av de åpne grensene.

– Jo dypere og mer varig krisen er, desto større bli effektene. Noen vil mobilisere for mer nasjonalisme, andre vil tenke at det er behov for å styrke nasjonal beredskap.

Kilometerlange køer på grensen, hvor også alle yrkessjåførene blir testet for smitte.

– Hvor skjørt er det indre markedet? Kan også det bryte sammen?

– EUs indre marked er kjernen i europeisk samarbeid, og medlemsstatene vil gå langt i å verne om det. En måte er nettopp å suspendere noen av frihetene midlertidig og gjøre tilpasninger i regelverket slik at man kan håndtere koronaviruset og de sosiale og økonomiske implikasjonene som følger, sier han.