Verden

Filippinene sender 69 containere med søppel i retur til Canada

Filippinene sendte fredag 69 containere med det de kaller ulovlig transportert søppel, tilbake til Canada. Det løser en diplomatisk krise mellom landene.

Greenpeace og andre aktivister følger skipet som frakter søppel tilbake til Filippinene. Turer er ventet å ta tre uker. Foto: AP

  • NTB

Lederen for havnen i Subic på Filippinene sier at flere tonn med søppel ble lastet over i containere i løpet av natten på et lasteskip som vil bruke om lag 20 dager til Vancouver.

Mer enn 100 containere med husholdningssøppel - blant annet plastflasker og -poser, aviser og brukte bleier - ble fraktet til Filippinene fra Canada med båt i 2013 og 2014. Da ble feilaktig tolldeklarert som resirkulérbart plastavfall.

Det er mye av dette avfallet som nå går i retur til Canada.

Det var i april at president Rodrigo Duterte truet med at han selv ville sendte søppelet tilbake til Canada dersom de ikke hentet det. Nå har trusselen altså blitt en realitet.

– Jeg tror beskjeden som vi sender til verden er at vi vil ikke være en bakgård, dessuten at presidenten er en å regne med, sier Wilma Eisma, lederen for havnen i Subic.

Diplomatisk krise

Filippinene har tidligere kalt hjem ambassadøren og flere konsuler i Ottawa fordi Canada ikke har hentet hjem søppelet sitt.

Catherine McKenna, Canadas miljøvernminister, har ønsket søppelet velkommen tilbake.

– Vi samarbeider tett med filippinske myndigheter, sa hun torsdag, ifølge The Guardian.