Verden

Spørsmål om homofile havner i helvete ble tema i valgkamp. Billig knep, mener statsminister.

Australias statsminister Scott Morrison driver her valgkamp i Sydney. 18. mai er det valg. Foto: Mick Tsikas, AP/NTB scanpix

Australias statsminister Scott Morrison har i innspurten av en intens valgkamp rykket ut med en kunngjøring om at han ikke tror homofile havner i helvete.

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Morrison anklager samtidig sin utfordrer, Labors Bill Shorten, for billige knep i valgkampen.

Rugby-takling

Det hele startet med at den kjente rugbyspiller Israel Folau meldte på Instagram at helvete er det som venter blant andre fylliker, ateister, tyver – og altså homofile. Mandag drev statsminister Morrison valgkamp i Perth og måtte takle utspillet fra rugbyspilleren. Statsministeren ble spurt om han tror homofile havner i helvete.

– Jeg står ved landets lovgivning, og jeg blander aldri min religion eller min tro inn i politikken, svarte Morrison ifølge Canberra Times.

«Splittende galskap og giftighet»

Dermed fikk han Bill Shorten, den fremste utfordreren, på nakken.

– Jeg kan ikke tro at statsministeren ikke straks svarte at homofile ikke havner i helvete, sa Shorten, som drev kampanje i Tasmania.

Selv trenger han ingen lov, fremholdt han, for å si at homofile ikke ender i helvete. Han mente nasjonen må slutte å grave seg ned i «denne type splittende galskap og giftighet».

Labor-leder Bill Shorten (t.v.) er utfordreren til Australias statsminister, de liberales Scott Morrison. Foto: Mick Tsikas, AP/NTB scanpix

– Billig triks

Statsministeren mener derimot det er Shorten som skaper unødig splid. I en uttalelse gjengitt av kringkastingskanalen SBS presiserer Morrison at han ikke tror homofile skal til helvete.

– Dette var et desperat og billig triks fra Bill Shorten som vil trekke oppmerksomhet bort fra boligskatten hans som vil undergrave verdien på folks hjem, sa Morrison.

Adopsjoner og verv

Kandidater fra Morrisons parti har fra før vakt oppsikt med utspill om homofile, ifølge Sydney Morning Herald.

 • En kandidat har foreslått at homofile ikke skal kunne velges til politiske verv.
 • En annen har kalt den årlige Pride-paraden i Sydney for «obskøn» og mente at homofile ekteskap vil avskaffe morsdag og farsdag.
 • En tredje kandidat har foreslått forbud mot at homofile adopterer.

Presenterte seg selv

Australske valgkamper går unna. Valgdatoen ble erklært 11. april. To uker senere var nominasjonen over og listene med kandidater klare. De to hovedrivalene har riktig nok drevet valgkamp siden, men sparket den offisielt ikke i gang før søndag – altså under en uke før valget finner sted.

Morrison har bare har vært statsminister siden august i fjor etter et internt partioppgjør. Han benyttet valgkampåpningen til å presentere seg selv og familien for velgerne. I en video fortalte kona om hvordan paret i 14 år forgjeves forsøkte å få barn ved kunstig befruktning før de fikk sine to døtre på tradisjonelt vis.

Selv fortalte han om en oppvekst under nøkterne kår i Sydney som sønn av en politimann.

Krangler om økonomi

Teologisk krangel om homofili er ikke det eneste som skaper temperatur i valgkampen. Høye boligpriser og slapp lønnsvekst er temaer som opptar mange.

Morrison mener det er hans regjering som kan håndtere penger, som driver Australia med overskudd og som nå skal nedbetale gjeld. Motstanderne driver derimot med tøylesløst forbruk og «høyere skatter som utsetter alle for fare på verst tenkelig tidspunkt», mener han.

Labor-leder Shorten lover for sin del bedre offentlige tjenester, mer rettferdig skatt og enda høyere budsjettoverskudd enn sin rival.

Opposisjonen har hatt en knapp ledelse på meningsmålingene, men begge sidene spår et jevnt valg.

Les også

 1. Korrekturfeil på 46 millioner pengesedler

 2. Australia vil avlive to millioner katter med giftige pølser

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Australia
 2. Homofili