Verden

Clinton og Sanders tar én stat hver

Bernie Sanders ligger an til å vinne nominasjonsvalget i Oregon, mens Hillary Clinton innkasserte en knepen seier i Kentucky etter nok et jevnt valg.

 • Ntb

Da 99 prosent av stemmen i Kentucky var talt opp, var det færre enn 2.000 stemmer som skilte Clinton og Sanders. Mediene har ikke turt å utpeke en vinner, men etter flere timer gjorde Clinton krav på delstaten.

Jevnt fordelt

– Vi vant nettopp Kentucky. Takk for alle som møtte opp. Vi er alltid sterkere samlet, skriverClinton på Twitter.

I Oregon var marginene større og på Sanders' side. Med 60 prosent talt opp, utropte mediene ham til vinner med 53 prosent mot 47 for Clinton.

Tar stemmer fra Trump

Republikanerne gjorde unna Kentucky allerede i mars, men begge partiene holdt nominasjonsvalg i Oregon på vestkysten tirsdag. Dit er det tre timer mer i tidsforskjell, så både stengetid og resultater lot vente på seg. Ved 5-tiden norsk tid ledet Bernie Sanders klart med 54,8 prosents oppslutning mot Clintons 45,2.

På republikansk side fremstår resten av nominasjonsprosessen på overflaten som nærmest et rent pliktløp for Donald Trump. Men både Ted Cruz og John Kasichs navn står fortsatt på stemmeseddelen, og til sammen har de fått over en tredel av stemmene, uten at det er ventet å få noen praktisk betydning. Trump har fått alle de 14 delgatene som er fordelt så langt, men 14 delegater gjenstår før kampen om Oregon er avgjort.

Jevn fordeling

Til tross for at hun hadde fått færre stemmer, har Clinton foreløpig fått én landsmøte delegat mer enn Sanders. Sanders hadde 29 mens Clinton hadde 30, men det gjenstår fortsatt å fordele ti delegater til, samt et knippe såkalte superdelegater.

Uansett hvordan fintellingen ser ut etter hvert, ligger det an til å bli en ganske jevn fordeling av delegater mellom de to. Foreløpig har Clinton fått 27 av Kentuckys 55 vanlige delegater, mens Sanders har sikret seg 25. Sammenlagt leder Clinton fortsatt klart, men med 1.716 vanlige delegater, er hun fortsatt et godt stykke unna de 2.383 som kreves for å få flertall på landsmøtet i juli. Clinton har riktignok støtte fra drøyt 500 superdelegater, men de er ikke bundet av noe mandat og står dermed fritt til å ombestemme seg helt fram til avstemningene på landsmøtet.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette tallet er både godt og dårlig nytt for Hillary Clinton

 2. VERDEN

  Sanders nekter å gi opp: - Vi skal fortsette å kjempe

 3. VERDEN

  Forklart: Slik velges en amerikansk presidentkandidat

 4. VERDEN

  Trump vant nominasjonen i staten Washington

 5. VERDEN

  Clinton og Sanders møttes etter siste nominasjonsvalg

 6. VERDEN

  Mener Bernie Sanders har best sjanse til å vinne flest delegater