Vanskelige forhandlinger i vente etter valgseier til Sinn Féin i Irland

Venstreorienterte Sinn Féins framgang i Irland vil gjøre det krevende å få på plass en styringsdyktig regjering i landet.

Sinn Fein-leder Mary Lou McDonald jubler over valgresultatet, som viste en framgang for partiet på opp mot 10 prosentpoeng, til rundt 24 prosents oppslutning.

Opptellingen etter lørdagens valg tar tid, og et system der velgerne rangerer partiene, gjør at utfallet fortsatt er noe uvisst. Opptellingen av velgernes førstevalg gir imidlertid Sinn Féin er oppslutning på 24 prosent søndag kveld, med Fianna Fáil og Fine Gael hakk i hæl med henholdsvis 22,5 og 21,8 prosents oppslutning, ifølge Irish Times.

Det er et politisk jordskjelv i Irland, der det moderate høyrepartiet Fine Gail og sentrumspartiet Fianna Fáil har dominert politikken i et hundreår. Sinn Féin, som historisk sett har vært tilknyttet IRA (Den irske republikanske hær), er aktivt på begge sider av irskegrensen og ønsker å gjenforene øya.

Sittende statsminister Leo Varadkar, som tilhører Fine Gael, har helt avvist et regjeringssamarbeid med Sinn Féin. I Fianna Fáil er det enkelte som er på glid, men det er likevel stor skepsis i partiet for en slik mulighet.

– Jeg vil snakke med alle, sa Sinn Fein-leder Mary Lou McDonald da opptellingen tok til søndag morgen.