Verden

Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt

Mannen som er mistenkt for å ha startet brannen som drepte 33 mennesker i Kyoto i Japan, synes å ha planlagt angrepet, skriver japanske medier.

Etterforskere tar bilder inne i animasjonsstudioet der 33 mennesker mistet livet i en påsatt brann torsdag.
  • NTB

Det melder Reuters. I tillegg til de drepte, ble også 35 andre skadet i brannen i animasjonsstudiet til selskapet Kyoto Animation.

En mann som ligner den mistenkte, ble observert ved en bensinstasjon med to 20-literskanner tidligere torsdag, skriver japanske medier.

NHK skriver at bensinkanner, kjøkkenkniver og en hammer ble funnet i nærheten av animasjonsstudioet. Politiet mistenker at det tilhører den mistenkte gjerningsmannen.

Mannen skal ha sagt «dere dør», før han tente på væsken. Motivet bak ildspåsettelsen er ikke kjent.

Han skal ha forsøkt å rømme fra åstedet, men ble pågrepet av politiet rundt 100 meter unna. De har ikke avhørt mannen, som måtte fraktes til sykehus for behandling av alvorlige brannskader.

Et par legger ned blomster utenfor animasjonsstudioet.

Ingen bånd til studioet

Politiet sier de har konfiskert et førerkort fra den mistenkte som viser at han er 41 år gammel og tidligere har vært bosatt i Saitama City, like nord for hovedstaden Tokyo. Nå har han ingen registrert adresse.

74 personer skal ha vært inne i bygningen da brannen brøt ut. Flammene ble slukket om lag fem timer senere. Flere av de omkomne skal ifølge politiet ha ligget oppå hverandre i en trapp som ledet fra tredje etasje og opp til taket.

Sjef Hideaki Hatta for animasjonsstudioet sier at de flere ganger har mottatt anonyme trusler. Truslene er blitt fremsatt på epost. Mannen har ikke arbeidet for Kyoto Animation, og det er uklart hva slags forbindelse han har til studioet, om noen.

Brannen er den dødeligste i Japan siden en brann som brøt ut i 2001 i bydelen Kabukicho i Tokyo. 44 mennesker døde i denne brannen.

Mange sørgende

Fredag morgen har flere lagt ned blomster ved den nå utbrente bygningen.

Japans statsminister Shinzo Abe sier han ber for dem som er rammet av brannen.

– Dette er så forferdelig at jeg ikke har ord, skriver han på sin offisielle Twitter-konto.

Animeindustrien og tilhengere av sjangeren, som er en av Japans mest kjente kultureksporter, har samlet seg for å støtte det rammede studioet i sorgen.

En nettbasert innsamlingsaksjon hadde fredag morgen samlet inn over en million dollar, eller om lag 8,6 millioner kroner.

Les mer om

  1. Japan